Ο πολυσυζητημένος κ. Φόερ - iefimerida.gr

Ο πολυσυζητημένος κ. Φόερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Ντόρας Mακρή από την Καθημερινή για τον Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νέους Αμερικανούς συγγραφείς, τα βιβλία του οποίου εκδίδονται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μελάνι.

Στα 33 του χρόνια ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους νέους Αμερικανούς συγγραφείς, κάθε βιβλίο του οποίου κατακτά ταχύτατα τις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων. Η κριτική αυτή αναγνώριση και εμπορική επιτυχία οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: ο Φόερ τολμά να γράφει για τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής. Το συγγραφικό του έργο, όχι μόνο εμπνέεται από την αμερικανική (και αμερικανο-εβραϊκή) λογοτεχνική παράδοση αλλά βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αυτήν. Και, τέλος, κάθε βιβλίο του εμπεριέχει στοιχεία μορφολογικού πειραματισμού και αισθητικού ριζοσπαστισμού.

Δεύτερος ανάμεσα σε τρεις γιους μιας ευσεβούς εβραϊκής οικογένειας, ο Φόερ μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον και σπούδασε Φιλοσοφία στο Πρίνστον. Σ’ ένα μάθημα δημιουργικής γραφής είχε καθηγήτρια την Τζόυς Κάρολ Όουτς, η οποία αναγνώρισε το συγγραφικό του ταλέντο και τον ενθάρρυνε να γράψει για προσωπικά βιώματα και οικογενειακές ιστορίες.

Έτσι προέκυψε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Όλα έρχονται στο φως» (2002, εκδόσεις Μελάνι). Πρόκειται για ένα ημι-αυτοβιογραφικό οδοιπορικό του ήρωα στην Ουκρανία με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών και προσώπων που οδήγησαν στη διάσωση του παππού του από το Ολοκαύτωμα και τη διαφυγή του στην Αμερική. Το μυθιστόρημα αντλεί έμπνευση από την παράδοση της εθνοτικής-μειονοτικής αμερικανικής λογοτεχνίας, προβάλλοντας την αναζήτηση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας ως κύριο θεματικό ιστό.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ