Νέες εκδόσεις 30.3 - iefimerida.gr

Νέες εκδόσεις 30.3

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιλογές από τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.

Dmitri Glukhovski, Metro2033, μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδόσεις Καστανιώτη

2033: Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ερείπια. Λίγες χιλιάδες έχουν επιζήσει, δεν γνωρίζουν όμως αν είναι και οι τελευταίοι στη Γη. Ζουν στο μετρό της Μόσχας – το μεγαλύτερο αντιπυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπινου είδους. Ο κόσμος του μετρό δεν έχει αύριο: τα όνειρα, τα σχέδια, η ελπίδα μοιάζουν καταδικασμένα. Το συναίσθημα έχει πλέον παραδοθεί στο ένστικτο. Στην ανάγκη για την επιβίωση, με οποιοδήποτε κόστος ή τίμημα. Η ΒΕ-ΝΤΕ-ΕΝ-ΧΑ, ένας από τους βορειότερους σταθμούς, κατοικείται και παραμένει ακόμη ασφαλής, αλλά μια νέα, τρομερή απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της. Ο Αρτιόμ, ένας νέος άντρας που ζει εκεί, θα αναλάβει, περιπλανώμενος στις πιο σκοτεινές σήραγγες, να εισχωρήσει στην καρδιά του μετρό, στη θρυλική Πόλη, για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. Είναι αυτός που κρατά στα χέρια του το μέλλον του σταθμού του, το μέλλον του μετρό, αλλά και το μέλλον ίσως ολόκληρης της ανθρωπότητας. Tο παγκόσμιο μπεστ σέλερ, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έγινε επιτυχημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι, τώρα και στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο σκοτεινό αλλά και συναρπαστικό, σ’ ένα μέλλον που μας καθηλώνει με την άγρια απειλή του.

Camilla Lackberg, Η παγωμένη πριγκίπισσα, μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας Ερίκα Φαλκ επιστρέφει στο πατρικό της, στο παγωμένο ψαροχώρι Φιελμπάκα, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο των γονιών της για να βρει μια κοινότητα στο κατώφλι της τραγωδίας. Η παιδική της φίλη Άλεξ, την οποία η ίδια βρίσκει νεκρή στην μπανιέρα της, είναι η αφετηρία για ένα επώδυνο φλας μπακ στο παρελθόν, το οποίο θα φέρει στο φως τα θαμμένα μυστικά που κρύβονται κάτω από την ειδυλλιακή όψη της Φιελμπάκα, αλλά και για μια γενναία απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της Ερίκα. Η Καμίλα Λέκμπεργκ μεγάλωσε στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι, 140 χλμ. περίπου από το Γέτεμποργ. Εκεί εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των βιβλίων της, με πρωταγωνιστές τη συγγραφέα Ερίκα –το alter ego της Καμίλα– και τον αστυνομικό Πάτρικ, φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ. Σήμερα τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 7.000.000 αντίτυπα και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Ζει σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης με τον σύζυγό της και τα τρία της παιδιά.


Φραν Ρέι, Ο σπόρος, μτφρ. Άντριαν Φρίλινγκ, Βάλια Παπαχρήστου-Φρίλινγκ, εκδόσεις Κέδρος

Παρίσι: Σ’ ένα εργαστήριο γενετικής, βρίσκεται το φριχτά δολοφονημένο πτώμα του δρα Φροστ. Την ίδια μέρα, ο Ίθαν Χάρις ανακαλύπτει το πτώμα της γυναίκας του. Ουγκάντα: Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από άγνωστη επιδημία. Ρουέν: Μέσα από τη φυλακή, μια γυναίκα προειδοποιεί για μια καταστροφή πρωτοφανών μέχρι τώρα διαστάσεων. Πώς συνδέονται όλα αυτά τα γεγονότα; Η αστυνόμος Ιρέν Λεζέν βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο αίνιγμα. Ποιος είναι ο ρόλος της εταιρείας-κολοσσού Ίντεν Βάλεϊ, για την οποία δούλευε ο δρ. Φροστ; Το κυνηγητό της αλήθειας εκτυλίσσεται από τη Γενεύη ως τη Νορβηγία και την Αφρική, την ίδια στιγμή που μια επικίνδυνη επιδημία εξαπλώνεται στον κόσμο. Ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με το εκρηκτικό ζήτημα της μετάλλαξης του περιβάλλοντος, που προκαλείται από την απληστία των πολυεθνικών εταιρειών, με θέμα τη γενετική μηχανική. Ένα συναρπαστικό οικολογικό θρίλερ που είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Best-seller στη Γερμανία.

Stephane Hessel, Αγανακτήστε!, μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη

«Ενενήντα τριών ετών. Το τέλος δεν είναι μακριά. Αλλά τι τύχη, να μπορώ να υπενθυμίσω σε όλους μας αυτό που αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής μου δράσης: το πρόγραμμα που εκπόνησε πριν από 67 χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης!» γράφει ο αντιστασιακός Στεφάν Εσσέλ. Το «Αγανακτήστε» περιέχει όλη την πείρα της ζωής αυτού του ακούραστου αγωνιστή, που γλίτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα Μίττελμπαου, αυτού του συντελεστή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948, που υπήρξε πρέσβης της Γαλλίας και που ανακηρύχθηκε αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής. Για τον Στεφάν Εσσέλ, το «βασικό κίνητρο της Αντίστασης ήταν η αγανάκτηση». Σίγουρα οι αιτίες που προκαλούν αγανάκτηση στον περίπλοκο σημερινό κόσμο φαίνονται λιγότερο σαφείς από ό,τι τον καιρό του ναζισμού. Αλλά «όποιος ψάχνει βρίσκει»: η όλο και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, η κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών αλλά και των νόμιμων μεταναστών και των τσιγγάνων. Ακόμα, η κούρσα του «όλο και περισσότερο», ο ανταγωνισμός, η δικτατορία των χρηματαγορών, η επίθεση στα δικαιώματα που εξασφάλισε η Αντίσταση, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση κ.ά. Όμως, για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει, όπως παλιά, να δικτυωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Ας ακούσουμε λοιπόν τον Στεφάν Εσσέλ, που μας καλεί σε μια «ειρηνική εξέγερση».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ