Κλείνουν οι παιδικές βιβλιοθήκες - iefimerida.gr

Κλείνουν οι παιδικές βιβλιοθήκες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν που ήταν μόλις 28 οι παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες της χώρας, τώρα κινδυνεύουν να κλείσουν οι μισές, μιας και το υπουργείο Παιδείας δεν τις χρηματοδοτεί.

Το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και οι βιβλιοθήκες είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, αφού είχαν να πληρωθούν τέσσερις μήνες, να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών Στάθης Ποταμίτης είπε ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 800.000 ευρώ θα κλείσουν αναγκαστικά οι μισές βιβλιοθήκες και θα απολυθούν οι μισοί από τους 38 εργαζομένους.

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1993 και χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και ιδιώτες χορηγούς. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Οργανισμός έχει ανελαστικές δαπάνες ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου, ενώ οι ιδιωτικές χορηγίες καλύπτουν ποσό περίπου 200.000 ευρώ.

Μέχρι το 2008, το Δημόσιο ανταποκρινόταν (μετά κόπων και βασάνων) στις υποχρεώσεις του, αλλά από τότε η χρηματοδότηση έχει καταρρεύσει και φέτος εκταμιεύτηκαν μόλις 245.000 ευρώ.

Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Σάμος, τα Ιωάννινα, η Σύρος, τα Κύθηρα, οι Σέρρες, ο Έβρος, η Ξάνθη και άλλες. Εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 2.400 παιδιά και δανείζουν 700 περίπου βιβλία την ημέρα. Το Ερευνητικό Κέντρο διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλούσια συλλογή παλιών εκδόσεων, ενώ λειτουργεί και υποστηρικτικά προς τις τοπικές βιβλιοθήκες, δημιουργώντας γι’ αυτές ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα δράσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Στάθης Ποταμίτης είπε ότι η μόνη λύση είναι να διατηρηθούν το Ερευνητικό Κέντρο και οι μισές βιβλιοθήκες, και να γίνει ταυτόχρονα προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπόλοιπες στους δήμους, οι οποίοι θα χρειαστεί να αναλάβουν το λειτουργικό κόστος τους.

«Αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματά μας και άρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το έργο του Οργανισμού και των βιβλιοθηκών οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες με αγάπη και εκτίμηση, ενώ είναι ταυτόχρονα γνωστή η ανάγκη των νέων και των παιδιών για πρόσβαση σε βιβλία, είναι η μόνη λύση» είπε ο κ. Ποταμίτης.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «η νεολαία σήμερα είναι τελείως αμόρφωτη, ακαλλιέργητη κ.λπ.», σταματήστε ένα λεπτό και αναρωτηθείτε: ποιος φταίει γι’ αυτό;

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ