Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD [βίντεο] | MEDIA | iefimerida.gr

Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD [βίντεο]

Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD
Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE TV με τον Χρίστο Βασιλόπουλο συνεχίζει την έρευνα για τον δανεισμό και την οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ρίχνοντας φως στις συνέπειες του πρώτου δανείου υπό τη διακυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας.

Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 24/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD. Οι οικονομικές ανάγκες του κράτους ήταν μεγάλες, γι’ αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις δέχτηκαν να δανείσουν την Ελλάδα με το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων φράγκων, το οποίο επρόκειτο να λάβει ως «προίκα» ο βασιλιάς των Ελλήνων. Ιστορικοί αποκαλύπτουν τους τομείς στους οποίους διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να αδειάσουν πάλι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπομπή παρουσιάζει, ακόμα, τις σκοπιμότητες πίσω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν την αδυναμία της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα χρέη της, για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τέτοια παραδείγματα ήταν το «επεισόδιο Πατσίφικο» το 1849, όταν ο βρετανικός στόλος απέκλεισε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η αγγλο-γαλλική κατοχή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

Τέλος, στο επίκεντρο τίθενται οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στον διακανονισμό των δανείων το 1879, όταν κινδύνεψε να χάσει την ευκαιρία προσάρτησης νέων εδαφών, εξαιτίας των χρεών της.

Νίκος Μπελογιάννης-Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» παρουσιάζει το ειδύλλιο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, γνωστού και ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλλη Παππά. To ζευγάρι που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας με την πολιτική του δράση, αλλά και την ερωτική του σχέση, γνωρίστηκε αμέσως μετά τον Εμφύλιο. Ήταν κι οι δύο νέοι, στελέχη στο ίδιο κόμμα, και παντρεμένοι με άλλους. Παρόλα αυτά, ερωτεύτηκαν ενάντια σε κάθε κοινωνικό ή κομματικό κανόνα. Ωστόσο, η σύλληψή τους για τα πολιτικά τους φρονήματα δεν τους άφησε να ζήσουν για πολύ μαζί. Η έκπληξη ήρθε όταν μέσα στη φυλακή μαθεύτηκε ότι η Έλλη είναι έγκυος. Ο Νίκος είδε τον γιο του μόνο μια ή δύο φορές στο Στρατοδικείο, πριν από την εκτέλεσή του τα χαράματα της 30ης Μαρτίου του 1952. Το μωρό έζησε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του στη φυλακή κι ύστερα το μεγάλωσε η αδερφή της Έλλης Παππά, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Το επεισόδιο κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD, την Παρασκευή 21/2 στις 22.00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σειρά βασίζεται στο νέο βιβλίο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» της συγγραφέως Λένας Διβάνη, η οποία υπογράφει το σενάριο και παρουσιάζει τα 9 επεισόδια του ντοκιμαντέρ.

Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει» για τα έθιμα και τις παραδοσιακές γιορτές από όλη την Ελλάδα, μας μεταφέρει στη Σκύρο, για να γνωρίσουμε τον «Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο», ένα από τα πιο διάσημα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας. Με το άνοιγμα του Τριωδίου, οι «Γέροι», τρομακτικοί κουδουνοφόροι άντρες με βαριά εξάρτηση, βγαίνουν στους δρόμους του νησιού και με τους εκκωφαντικούς θορύβους των κουδουνιών τους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και να καλωσορίσουν την άνοιξη. Το επεισόδιο καταγράφει την εντυπωσιακή τους ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του χωριού την Κυριακή των Αποκριών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιστορία του εθίμου και τη σχέση της Σκύρου με την πειρατεία. (Κυριακή 23/2, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

Στο επόμενο επεισόδιο της σειράς «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», ο καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης θα μιλήσει για επιβιώσεις λόγιων στοιχείων στη γλώσσα μας (άνθος αραβοσίτου, μήνας του μέλιτος, σοκολάτα αμυγδάλου), το ελληνικό αλφάβητο και την προέλευση της λέξης «ενσυναίσθηση». Επίσης, θα αναδείξει δυσκολίες που συναντάμε με ομόηχες λέξεις, τη σωστή χρήση των διαλυτικών στη γλώσσα, καθώς και λάθη στη χρήση προθέσεων και σύνθετων ρημάτων. Η εκπομπή προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.
Η σειρά «Ελληνική Επιστήμη», με επίκεντρο την ιστορία των επιστημών στον ελλαδικό χώρο, επιστρέφει την Κυριακή 23/2 στις 20.00 στο COSMOTE HISTORY HD, με μία περιήγηση στα Αντικύθηρα, όπου ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός του πρώτου αρχαίου υπολογιστή, χαρίζοντας παγκόσμια φήμη στο νησί. Παράλληλα, στο επεισόδιο παρουσιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα γεωφυσικά παρατηρητήρια της Ευρώπης που δημιούργησε πρόσφατα στα Αντικύθηρα μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Μετρώντας τ' άστρα» ολοκληρώνεται την Κυριακή 23/2 στις 21.00 με την προβολή της ομώνυμης ταινίας σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Η ταινία παρουσιάζει τη γέννηση της επιστήμης της Αστρονομίας, αλλά και την παρουσία της στην Τέχνη και τα αρχαία κείμενα.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας» ρίχνει φως στη ζωή της πριγκίπισσας Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φίλιππου και συζύγου του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος, οι οποίοι αποπέμφθηκαν επ’ άπειρον από τη χώρα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1922 (Σάββατο 22/2, 22.00, COSMOTE HISTORY HD). Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ