«Κόκκινο Ποτάμι»: Ο Μανούσος Μανουσάκης αποκαλύπτει όσα θα δούμε στη σειρά -Αποκλειστικές φωτογραφίες - iefimerida.gr

«Κόκκινο Ποτάμι»: Ο Μανούσος Μανουσάκης αποκαλύπτει όσα θα δούμε στη σειρά -Αποκλειστικές φωτογραφίες

Ο Μανούσος Μανουσάκης με τη Χριστίνα Αλεξανιάν
«Κόκκινο ποτάμι
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Το iefimerida.gr βρέθηκε στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Κόκκινο ποτάμι- Η συνέχεια» και συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη.

Η σειρά εποχής «Κόκκινο ποτάμι» που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό και κατάφερε να ξεχωρίσει για την άψογη μεταφορά της στη μικρή οθόνη αρχίζει πάλι να κυλά, καθώς πριν περίπου ένα μήνα ξεκίνησαν τα γυρίσματα με τους πρωταγωμιστές να δίνουν ξανά πνοή και υπόσταση στους ήρωες της ιστορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δεύτερο κύκλο της σειράς που θα δούμε από την ερχόμενη σεζόν μέσα από τη συχνότητα του Open οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές συνεπαίρνοντας τα γνώριμα αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και τους νέους χαρακτήρες, μέσα από τους οποίους θα γίνουμε μάρτυρες πραγματικών ιστορικών γεγονότων και μνημών και του καταλυτικού τρόπου με τον οποίο επιδρούν στις ζωές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η συνέχεια του Κόκκινου Ποταμιού θα εξελιχτεί σε τρεις θεματικούς κύκλουςμε παράλληλες ιστορίες που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στον Πόντο, και φυσικά στη Σμύρνη, όπου θα «βιώσουμε» ξανά την απελπιστική καταστροφή της το 1922.

Κόκκινο ποτάμι η συνεχεια
Αποκλειστικές φωτογραφίες του iefimerida.gr από τα γυρίσματα της σειράς στο Αβέρωφ
Κόκκινο ποτάμι η συνέεια
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν περίπου ένα μήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μανούσος Μανουσάκης είπε το πρώτο «Μοτέρ Πάμε!» και η ιστορία ξεκίνησε από εκεί που την αφήσαμε. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε νοσοκομείο για τις ανάγκες της σειράς, στο Αβέρωφ. Φυσικά για την σειρά εποχής θα γίνουν γυρίσματα ανά την Ελλάδα με πρώτους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, το Μεταξοχώρι, τα Αμπελάκια στη Λάρισα, τη Βέροια και τη Ξάνθη. Φυσικοί χώροι, εξωτερικά γυρίσματα και εντυπωσιακά σκηνικά που θα μας ταξιδέψουν και θα μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής.

Κόκκινο ποτάμι η συνέχεια   Μανούσος Μανουσάκης Μαριάννα Κιμούλη
Ο Μανούσος Μανουσάκης δίνει οδηγίες στη Μαριάννα Κιμούλη για το γύρισμα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμακόκκινο ποτάμι
Όλα τα γυρίσματα γίνονται σε φυσικούς χώρουςΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι- Η συνέχεια»

Μανούσος Μανουσάκης Κόκκινο ποτάμι η συνέχεια
Σκηνή από τα γυρίσματα στο Αβέρωφ
Κόκκινο ποτάμι
Σκηνή από τα γυρίσματα

Η Ιφιγένεια προσπαθεί να βρει τον Μίλτο, μη γνωρίζοντας πως ο αγαπημένος της έχει σκοτωθεί. Φτάνει στη Θεσσαλονίκη και εκεί συναντά τον Δημοσθένη Μαντά, τον γιατρό που θα προσπαθήσει να σώσει το παιδί της και θα τη βοηθήσει στην αναζήτησή της για τον Μίλτο στα βάθη της Τουρκίας. Παράλληλα με την περιπέτεια της Ιφιγένειας και του Δημοσθένη και την εξέλιξη της σχέσης τους, παρακολουθούμε ιστορίες προσφύγων και πώς αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη εξαιτίας των διεθνών συμφερόντων της εποχής. Όλη η πλοκή διαδραματίζεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό κατά το διάστημα 1919-1923.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μανούσος Μανουσάκης μιλάει για την συνέχεια της σειράς στο iefimerida.gr

Πώς πήρατε την απόφαση για την συνέχεια της σειράς «Κόκκινο ποτάμι» που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό;

Δεν ήταν αυτονόητο πως θα γινόταν η συνέχεια της σειράς. Την απόφαση την πήραμε από κοινού με το κανάλι, καθώς αισθανθήκαμε την ανάγκη να μοιραστούμε με τον κόσμο την συνέχεια της εθνικής τραγωδίας που περιγράψαμε στο πρώτο τμήμα του ποταμιού και να συμπληρωθεί ο κύκλος, δυστυχώς, με την καταστροφή της Σμύρνης. Έτσι, λοιπόν, ξανά βουτήξαμε μέσα στα βιβλία με τους συμβούλους και τους συνεργάτες μας προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε να χτίσουμε πειστικά τη συνέχεια της συγκεκριμένης ιστορίας όπου η πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Η πολιτική είναι μέσα στο σπίτι, στον τρόπο που οι άνθρωποι θα ζήσουν και βλέπουμε πώς οι αποφάσεις των πολιτικών είναι καταλυτικές και μοιραίες για μεγάλους πληθυσμούς. Θεωρήσαμε πως ήταν καλό να γίνει η συνέχεια της σειράς για να δείξουμε την αναλγησία της πολιτικής και των συμφερόντων μπροστά στο κέρδος, αλλά και την αναλγησία στον ανθρώπινο πόνο. Όλα αυτά ήταν το έναυσμα που μας έκανε να θέλουμε να συνεχίσουμε τη διήγηση μας. Όλα αυτά που τα βλέπουμε δυστυχώς και σήμερα… η ιστορία γίνεται τραγικά επίκαιρη.

Μανούσος Μανουσάκης Κόκκινο ποτάμι
Από τα backstage

Μπορεί να έπαιξε ρόλο και η αποδοχή των τηλεθεατών που ήθελαν να δούνε την συνέχεια της σειράς;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη απήχηση είχαν και άλλες σειρές, όμως, ποτέ δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να συνεχίσουμε μόνο για αυτόν τον λόγο. Η επιτυχία που σημείωσε ο πρώτος κύκλος της σειράς δεν μας καθοδήγησε να κάνουμε ένα δεύτερο, αλλά η αναγκαιότητα να μοιραστούμε αυτό το επώδυνο και καταστροφικό κομμάτι της ιστορίας μας. Αλλιώς θα είχαμε κάνει τη συνέχεια για τους «Ψιθύρους καρδιάς», το «Άγγιγμα ψυχής» και πολλά άλλα σήριαλ. Όμως εκεί δεν υπήρχε αντικείμενο για να δώσουμε μια συνέχεια, είχαμε πει την ιστορία που θέλαμε στο τηλεοπτικό κοινό.

Η ιστορία για την συνέχεια της σειράς βρέθηκε αμέσως ή χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές μέχρι το τελικό αποτέλεσμα;

Το δεύτερο μέρος δεν στηρίζεται σε βιβλίο γιατί το περισσότερο εξαντλήθηκε στο πρώτο κύκλο. Η συνέχεια είναι δημιούργημα των σεναριογράφων και κατά ελάχιστο και δικό μου. Η ιστορία είναι που μας καθοδηγεί και βλέπουμε τους βασικούς μας ήρωες μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα.

Κόκκινο ποτάμι
Σκηνή από την σειρά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚόκκινο ποτάμι
Σκηνοθετικές οδηγίες λίγο πριν τη λήψη της σκηνής

Δεδομένου πως τα γυρίσματα σε μια σειρά εποχής είναι απαιτητικά και δύσκολα έχετε βρει τους κατάλληλους χώρους; Μπορείτε να μας πείτε κάποιους χώρους που έχετε κάνει γυρίσματα ή θα κάνετε τις επόμενες ημέρες;

Για μένα τίποτα δεν είναι δύσκολο, όλα είναι προκλήσεις που σου δημιουργούν ιδέες, σε ωθούν να προχωρήσεις και να μάθεις καινούργια πράγματα. Η δυσκολία σε κρατάει με δεμένα χέρα. Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλη πρόκληση να βρούμε χώρους ειδικά σε μια χώρα που έχει κατεδαφίσει όλη τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της κληρονομία. Έχουμε βρει κάποιες γωνιές και ο σκηνογράφος έχει καταφέρει να δημιουργήσει την εποχή, όπως και η ενδυματολόγος μας και ο δ/ντης φωτογραφίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει γυρίσματα στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα στον Πειραιά, όπου μας άνοιξαν την αγκαλιά τους, το έχουμε μετατρέψει όπως ήταν παλαιότερα σε νοσοκομείο της εποχής, στο μουσείο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στη Πλάκα, ένα χώρο επίσης φιλόξενο και έχουμε κάνει και παλαιότερα γυρίσματα, στα παλιά κτίρια της Πυρκάλ στον Υμηττό. Επιπλέον, έχουμε γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη όπου μια εγκαταλελειμμένη αγορά, και ευχαριστούμε τις κτιριακές υποδομές για αυτό, θα την αναβιώσουμε, το παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον τερματικό σταθμό με το υπέροχο κτίριο που δεσπόζει στο χώρο, αλλά και μέσα σε στενά της πόλης. Στη Βέροια, όπως συνέβη στο πρώτο κύκλο, θα στηθεί ξανά η Σαμσούντα, και στη Ξάνθη θα αναβιώσει πάλι η Κωνσταντινούπολη, μιας και αυτές οι δύο πόλεις έχουν διατηρήσει μεγάλα τμήματα άθικτα του παραδοσιακούς αρχιτεκτονικού ύφους τους. Στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα κάνουμε κάποια γυρίσματα στη Πλάκα, επίσης στο Μεταξοχώρι και στα Αμπελάκια.

Γνωρίζετε ιστορίες προσφύγων ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης έτσι ώστε να μπορείτε να τις αποτυπώσετε σκηνοθετικά;

Υπάρχουν τεράστιες, ογκώδης καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί και έχουμε διαβάσει κυρίως από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και την επιτροπή Ποντιακών μελετών , τα οποία  έχουν εκατοντάδες μαρτυρίες από κάθε γωνιά της Μικράς Ασίας, τον Πόντο μέχρι τη Σμύρνη. Οι Πόντιοι έχουν κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα: μεταδίδουν την ιστορία τους, το συναίσθημα για τη πατρίδα τους στις νέες γενιές. Οι νέες γενιές γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία τους, την γλώσσα, τους χορούς,. Είναι καταπληκτικό πώς η ιστορία δεν πεθαίνει, αλλά μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και παραμένει ζωντανή. Οι πατεράδες διηγούνται την ιστορία τους στα παιδιά τους κι αυτά με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο. Αυτή η ιστορία δεν πεθαίνει, αναγεννάτε με κάθε γενιά Ποντίων. Η ιστορία που δεν λέγεται δεν υπάρχει.

Η Ιφιγένεια θα είναι έτοιμη να ζήσει έναν νέο έρωτα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΙφιγένεια Κόκκινο ποτάμι αναστασία Παντούση
Η Αναστασία Παντούζη ξανά στο ρόλο της Ιφιγένειας

Η Ιφιγένεια είναι έτοιμη να μπει σε μια καινούργια περιπέτεια, να ψάξει να βρει τον άνδρα της, τον Μίλτο, ο οποίος είναι νεκρός, δεν το γνωρίζει η ίδια, αλλά το μαθαίνει κάποια στιγμή. Θα μπει στα βάθη της Ασίας με όλες τις περιπέτειες που θα είναι συνεπακόλουθες του ταξιδιού για να εκδικηθεί τον θάνατο του Μίλτου και να βρει τον πατέρα της. Ο Δημοσθένης θα την ακολουθήσει και σταδιακά και πολύ βασανιστικά θα ευδοκιμήσει ο έρωτας. Δεν είναι εύκολο να φύγει από πάνω της όλη αυτή η σφραγίδα που κουβαλάει, όμως η ζωή συνεχίζεται. Ο έρωτας ανθίζει πάνω σε βράχια, στην έρημο, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Πώς ένας σκηνοθέτης επιλέγει το πρωταγωνιστικό δίδυμο; Με ποια κριτήρια, αυτή τη φορά, «παντρεύεται» τηλεοπτικά την Αναστασία Παντούση με τον Όμηρο Πουλάκη;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚόκκινο ποτάμι
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο

Η διαίσθηση και η αύρα που αποπνέουν δύο άνθρωποι όταν τους βλέπεις μαζί. Η αύρα που εκπέμπουν με τις μικρές κινήσεις και εκφράσεις τους. Πραγματικά είναι κάτι μαγικό. Μπαίνει ένας ηθοποιός μέσα στο γραφείο και λες αυτός είναι και κανένας άλλος για τον ρόλο, χωρίς καν να έχει ανοίξει το στόμα του.

Μέχρι τώρα ποιο ήταν το γύρισμα που σας παίδεψε περισσότερο;

Το γύρισμα που έπεται, το άγνωστο που θα έρθει. Κάθε παίδεμα είναι ευχάριστο γιατί έτσι μαθαίνεις και εξελίσσεσαι, ταυτόχρονα χρησιμοποιήσεις και την εμπειρία της προηγούμενης ημέρας που κουβαλάς και όλα γίνονται ευκολότερα και γεννιούνται .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κόκκινο ποτάμι
Σκηνή από τη σειρά
Κόκκινο ποτάμι
Η Φωτεινή Ντεμίρη

Οι συμβολικές τοποθεσίες των γυρισμάτων

Αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι στιγμής η σειρά «Κόκκινο ποτάμι-Η συνέχεια» έχει πραγματοποιήσει γυρίσματα σε τρια σημαντικά μέρη με τη δική τους ιστορία.

Στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε νοσοκομείο για τις ανάγκες της σειράς, το οποίο ιδρύθηκε το 1896 και έχει μακρά παράδοση στην φροντίδα  κοριτσιών που έχουν ανάγκη βασιζόμενο στις αξίες του σεβασμού, της ενθάρρυνσης, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας, για να υλοποιήσει τον σκοπό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κόκκινο ποτάμι
Σκηνή από τη σειρά στο Χατζξλυριάκειο Ίδρυμα που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων στην Πλάκα και λειτουργεί από το 1980, αποτελώντας κτιριακά μνημείο της νεότερης ελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

Κόκκινο ποτάμι

Τέλος, στο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», με την τεράστια και λαμπρή ιστορία του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, αλλά και με τη μετέπειτα δράση του σε όλες τις κομβικές στιγμές για τον Ελληνισμό, αποτελεί το καμάρι του Πολεμικού Ναυτικού.Σήμερα το πλοίο-μουσείο «Γ. Αβέρωφ» χαρακτηρίζεται ως ιερό μνημείο που τιμούνται όλοι οι πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησαν και έπεσαν για την πατρίδα. Είναι ένα ζωντανό κειμήλιο, είναι η Ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων που διδάσκει την ένδοξη Ελληνική Ναυτική Παράδοση, τον ηρωισμό και την αρχοντιά των Ελλήνων. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κόκκινο ποτάμι
Σκηνή από τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα, τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να γίνουν σε τοποθεσίες εκτός Αθηνών.

Κόκκινο ποτάμι
Η συγκλονιστική συνέχεια της σειράς από την ερχόμενη σεζόν στο Open
Κόκκινο ποτάμι
Ο «Δημοσθένης» θα σταθεί δίπλα στην «Ιφιγένεια».
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info:

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Σενάριο: Σταύρος Αβδούλος- Ειρήνη Ριτσώνη

Πρωταγωνιστούν: Αναστασία Παντούση, Όμηρος Πουλάκης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Σωτήρης Χατζάκης, Φίλιππος Σοφιανός, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Άννα Μάγκου, Φωτεινή Ντεμίρη, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστίνα Αλεξανιάν, Λάμπρος Κτεναβός, Πέρης Μιχαηλίδης,Μιχάλης Μαρκάτης, Μαρία Παπαφωτίου, Ηρώ Μουκίου, Τάσος Σωτηράκης, Πέτρος Ξεκούκης, Εύα Σιμάτου, Μανταλένα Παπαδάτου, Σταμάτης Τζελέπης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χρήστος Φωτίδης, Δήμητρα Σιγάλα, Μανώλης Κλωνάρης, Τάκης Σακελλαρίου, Παυλίνα Ζάχρα, Παύλος Κουρτίδης, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Χαλεπλής, Μαίρη Χήναρη, Γιώργος Ματαράγκας, Γιάννης Ίτσιος κ.α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ