«Το κάλεσμα των μαρμάρων»: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV για τη διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων στον δυτικό κόσμο [βίντεο] - iefimerida.gr

«Το κάλεσμα των μαρμάρων»: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV για τη διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων στον δυτικό κόσμο [βίντεο]

«Το κάλεσμα των μαρμάρων»
«Το κάλεσμα των μαρμάρων»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων τους τελευταίους πέντε αιώνες και ο ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική αρχαιότητα στη διαμόρφωση της νεότερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Το κάλεσμα των μαρμάρων», σε παραγωγή COSMOTE TV.

Η νέα σειρά 10 επεισοδίων κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD, με το πρώτο επεισόδιο να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «κάλεσμα των μαρμάρων», σπουδαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι διευθυντές κορυφαίων αρχαιολογικών σχολών (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθήνας, Βρετανική Σχολή Αθηνών, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία 150 χρόνια, καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ενδιαφέρον που έδειξε ήδη από τον 13ο αιώνα η Δυτική Ευρώπη για την απόκτηση ελληνικών αρχαιοτήτων. Σήμερα, η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας είναι εμφανής σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως μέσα από αρχιτεκτονικά μνημεία και κτίρια.

«Αν περπατήσετε σήμερα στο Λονδίνο, θα βρείτε μικρούς Παρθενώνες, μικρά Ερέχθεια και μικρά Προπύλαια. Όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Εδιμβούργο, στο Μπαθ και αλλού. Υπάρχει μια αισθητική και η αισθητική δεν αφορά την ομορφιά, αλλά την τελειότητα. Όταν έρχεσαι σε επαφή με το τέλειο, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, ‘εγκρίνεσαι’ ως άνθρωπος, αποκτάς παιδεία. Αλλά όταν αυτή η μεταφορά γίνεται σε μία σύγχρονη χώρα, η παιδεία χάνεται και καταλήγει να γίνει διακοσμητικό στοιχείο» αναφέρει στη σειρά ο WilliamStClair, ιστορικός στο Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Στη σειρά της COSMOTE TV, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αρπαγή και τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, 7ο Κόμη του Έλγιν (1803), ενώ τονίζεται ότι η άφιξή τους στο Λονδίνο αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη της πόλης.

«Η Αθήνα έγινε πόλη-παράδειγμα για το Λονδίνο. Και όταν έφτασαν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο μουσείο, θεωρήθηκαν μέρος της αθηναϊκής ταυτότητας. Τι είχε το Λονδίνο; Μερικούς σταθμούς διοδίων και μεσαιωνική ρυμοτομία και εντέλει το Βρετανικό Μουσείο είχε πολύ λίγα ακόμα πράγματα να δείξει. Έτσι πήραν παράδειγμα από τη μικρή, γενναία Αθήνα με τα σοκάκια και τα μικρά σπίτια, τη μικρή γενναία Αθήνα και τη δόξα της, πέρα από τη χλιδή», δηλώνει ο Dr. IanJenkins, Επίτιμος Έφορος του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η αφύπνιση της αρχαιότητας», ακολουθεί σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον αρχαιοδίφη Κυριακό της Αγκώνας και τον χαρτογράφο Κριστόφορο Μπουοντελμόντι, και παρουσιάζει τη «γέννηση» του ενδιαφέροντος της Δυτικής Ευρώπης για την ελληνική αρχαιότητα, στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των τεχνών και η μεγάλη πολιτιστική αλλαγή της Ευρώπης τον 13ο αιώνα.

Τα επεισόδια της νέας σειράς, σε σενάριο και σκηνοθεσία Κλεάνθη Δανόπουλου, θα προβάλλονται σε Α’ προβολή στο COSMOTE HISTORY HD κάθε Τρίτη βράδυ στις 22.00 και σε επανάληψη κάθε Παρασκευή στις 19.00. Μετά την προβολή τους στο κανάλι, όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η νέα σειρά «Το κάλεσμα των μαρμάρων» ανήκει στο νέο πρόγραμμα με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, που αποτελεί το μοναδικό ελληνικό κανάλι με ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 80 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομιλητές (με αλφαβητική σειρά):

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ειρήνη Γαλλή, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενη Τμήματος Προκλασικών, Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Ελένη Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Μανόλης Κορρές, Καθηγητής ΕΜΠ, τακτικό μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Θόδωρος Κουτσογιάννης, Ιστορικός της Τέχνης, Έφορος Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου, Ρούλα Λεβεντούρη, Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Φανή Μαλλούχου-Tufano, Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ESMA), Παρασκευάς Ματάλας, Ιστορικός, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Παντερμαλής, Καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος, Επιμελητής  Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Γιώργος Τόλιας, Ιστορικός Διευθυντής Ερευνών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αρχιτέκτονας-Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Κώστας Γ. Τσικνάκης, Ιστορικός, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γιάννης Χαμηλάκης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Brown, Κωστής Χρηστάκης, Επιμελητής Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Αναστασία Χριστοφιλοπούλου, Επιμελήτρια Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Κυπριακής Συλλογής του Μουσείου Fitzwilliam, Cambridge, JohnBennet, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Βρετανικής Σχολής Αθηνών, FilippoM. Carinci, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Ca' Foscar Βενετία, WilliamSt. Clair, Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, AlexandreFarnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, JoelGebauer, Επιμελητής στο State Collections of Antiquities και στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου,IanJenkins, Επιμελητής, Τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, Βρετανικό Μουσείο, Prof. EmanuelePapi, Διευθυντής, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Dr Marcella De Paoli, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βενετίας,AméliePerrier, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Αρχαίων και Βυζαντινών Σπουδών, Γαλλική Σχολή Αθηνών,DrAlisonPollard, Eρευνήτρια Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Μουσείου Ashmolean, Étienne Roland, Επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Dr Guy Sanders, Former Director of the American School of Classical Studies, Excavations at Corinth, AlainSchnapp, Επίτιμος Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, PDDr. ReinhardSenff, Επιστημονικός Διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, KatjaSporn, Κλασική Aρχαιολόγος,Διευθύντρια Γερμανικής Σχολής Αθηνών,JamesWright, Διευθυντής Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, AlessiaZambon, Πανεπιστήμιο Versailles Saint-Quentin, (UVSQ).

Συντελεστές:

 • Παραγωγή: COSMOTE TV
 • Εταιρεία Εκτέλεσης Παραγωγής: BOO Productions
 • Παραγωγός: Τάκης Νικολακόπουλος
 • Σενάριο-σκηνοθεσία: Κλεάνθης Δανόπουλος
 • Δ/νση φωτογραφίας: Ευγένιος Διονυσόπουλος
 • Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μαίρη Αδαμοπούλου, Μαρίνος Αργυριάδης-Καχρίλας
 • Έρευνα αρχειακού υλικού: Μαρίνος Αργυριάδης – Καχρίλας
 • Επιμέλεια συνεντεύξεων: Μαίρη Αδαμοπούλου
 • Διεύθυνση παραγωγής: Πέτρος Μαντούβαλος, Ελένη Τσατσούλα
 • Αφήγηση: Γιώργος Λιάντος, Νίκος Τσινές
 • Μοντάζ: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Παπαδάκης
 • Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημήτρης Παπαροϊδάμης, Ηλίας Στάθης
 • Συντονισμός παραγωγής: Βάσω Βασιλοπούλου, Κερασώ Ματιάτου, Χριστίνα Αναστοπούλου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μάρμαρα αρχαία Ελλάδα δυτικός κόσμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ