Ποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι κέρδισαν τα Βραβεία Πούλιτζερ 2022: Για την κάλυψη σε Καπιτώλιο και Ουκρανία

Η ημέρα στης εισβολής στο Καπιτώλιο / Φωτογραφία: apimages

Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα (9/5) τα βραβεία Πούλιτζερ, τα οποία στο επίκεντρο είχαν την κάλυψη της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα «Washington Post» κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Δημόσια Υπηρεσία» για την κάλυψη της επίθεσης που εξαπέλυσαν στο Καπιτώλιο υποστηρικτές του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το πρακτορείο Reuters απέσπασε το βραβείο Φωτογραφίας για την κάλυψη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία.

Στους δημοσιογράφους στην Ουκρανία απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση για την κάλυψη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε εκ μέρους της επιτροπής των βραβείων Πούλιτζερ η Μάρτζορι Μίλερ.

Τα Πούλιτζερ απονέμονται ετησίως και αποτελούν την ύψιστη διάκριση για την αμερικανική δημοσιογραφία, προεξάρχοντος του βραβείου στην κατηγορία «Δημόσια Υπηρεσία».

Φέτος η συγκεκριμένη διάκριση απονεμήθηκε στην εφημερίδα «Washington Post» για την «πειστική εξιστόρηση και ζωντανή παρουσίαση της επίθεσης στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, που παρείχε στην κοινή γνώμη ολοκληρωμένη και ακλόνητη κατανόηση μιας από τις πιο σκοτεινές ημέρες του Έθνους», τόνισε η Μίλερ.

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όταν υποστηρικτές του Τραμπ διέκοψαν την καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων που έφεραν τον Τζο Μπάιντεν στην εξουσία, χάρισαν επίσης Πούλιτζερ Φωτογραφίας για Έκτακτη Επικαιρότητα σε ομάδα φωτορεπόρτερ του Getty Images.

Πούλιτζερ Φωτογραφίας στην κατηγορία Feature Photography απονεμήθηκε σε ομάδα φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters -συμπεριλαμβανομένου του Δανού Σιντίκι, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Αφγανιστάν- για την κάλυψη της πανδημίας Covid-19 στην Ινδία.

Η εφημερίδα «Miami Herald» βραβεύτηκε για την κάλυψη της έκτακτης επικαιρότητας αναφορικά με την κατάρρευση πολυώροφου κτιριακού συγκροτήματος με απολογισμό 98 νεκρούς.

Τρία βραβεία απέσπασαν οι «New York Times»: ένα για το ρεπορτάζ τους σχετικά με θανατηφόρους ελέγχους της Αστυνομίας, το δεύτερο για την αποτυχία των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Μέση Ανατολή και το τρίτο για την καθηγήτρια Αφροαμερικανικών Σπουδών και Δημιουργικής Γραφής, Σαλαμίσα Τίλετ.

Επιπλέον, η δημοσιογράφος των «Times» της Νέας Υόρκης, Άντρια Έλιοτ, τιμήθηκε για το βιβλίο της «Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City», που ξεκίνησε το 2013 να δημοσιεύεται αποσπασματικά στην εφημερίδα.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, που απονέμονται από το 1917, θεσπίστηκαν βάσει της διαθήκης του Ουγγροαμερικανού εκδότη, Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο οποίος πέθανε το 1911 και άφησε σημαντικό κληροδότημα στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ