Βεγγάζη: «Υπήρξε ένα ζήτημα πρωτοκόλλου» λέει ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αποστολής, για το «μπλόκο» Χαφτάρ - iefimerida.gr

Βεγγάζη: «Υπήρξε ένα ζήτημα πρωτοκόλλου» λέει ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αποστολής, για το «μπλόκο» Χαφτάρ

Ο Επίτροπος της Κομισιόν Μάγκνους Μπρούνερ συνοδευόμενος από τον Θάνο Πλεύρη και του υπουργούς Εσωτερικών Μάλτας και Ιταλίας στη Λιβύη
Ο επίτροπος της Κομισιόν Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τον Θάνο Πλεύρη και τους υπουργούς Εσωτερικών Μάλτας και Ιταλίας στη Λιβύη / Φωτογραφία: X
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Υπήρξε ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Γι' αυτό δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή των προγραμματισμένων συναντήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάρκους Λάμερτ, σχετικά με τις προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βεγγάζη.

Η ευρωπαϊκή αποστολή αποτελείτο από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, τους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας και τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη επρόκειτο να συναντηθεί με τις «Λιβυκές στρατιωτικές Αρχές», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει συγκεκριμένα με ποιόν ή ποιους. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν επιβεβαίωσαν, ούτε διέψευσαν αν ο Επίτροπος Μπρούνερ αρνήθηκε να συναντηθεί «με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Βεγγάζης», λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για το τί ακριβώς συνέβη.

Σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη του προγραμματισμού της επίσκεψης στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Στέφαν Κερσμάκερ απάντησε ότι «δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε απόδοση ευθυνών».

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτοί τόσο με τη δυτική, όσο και με την ανατολική Λιβύη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς ακριβώς σκοπεύει να αποκαταστήσει την επικοινωνία της με τις αρχές της Βεγγάζης που χαρακτήρισαν "ανεπιθύμητη" την ευρωπαϊκή αποστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Λιβύη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η μετανάστευση», δήλωσε ο Μ. Λαμέρτ. Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα διατηρήσει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας» και καθησύχασε πως στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ομάδας», «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με φορείς τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Λιβύη».

Επιπλέον, ο Μ. Λαμέρτ υπογράμμισε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα και τόνισε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά και επιχειρησιακά την Ελλάδα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας» (σ.σ. στη δυτική Λιβύη), η οποία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική εξουσία από τον ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ συνεργάζεται με τις αρχές σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την πολιτική μας για τη Λιβύη».

ΑΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ