Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να επιταχύνει την πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία προχωρά με σιγουριά προς την ΕΕ».
Αντιδρώντας στα πρόσφατα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζελένσκι τόνισε πως, παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα, η χώρα συνεχίζει να προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις και να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Η Ουκρανία έχει αποδείξει στην πράξη ότι ανήκει στην Ευρώπη» και ότι «πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ίση».
Ζελένσκι θέλει να επιταχύνει την ένταξη στην ΕΕ
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να λάβει «αποφασιστική δράση» για την υπέρβαση «τεχνητών εμποδίων», αφήνοντας αιχμές κατά της Ουγγαρίας, η οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει την περαιτέρω πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση, σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά το 2014 η επέκταση της ΕΕ αποτελεί «ρεαλιστική πιθανότητα», χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν οι υποψήφιες χώρες.
Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά στους τομείς του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της Ένωσης στον επόμενο προϋπολογισμό (2028-2034) αποτελεί πλέον όχι μόνο πολιτική, αλλά και γεωστρατηγική αναγκαιότητα για μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη.