Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε κάλεσμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πειστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί την πρόταση του Ζελένσκι για απευθείας συνάντηση, με σκοπό τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν για να έρθει»
Και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διαβεβαίωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι θα ασκήσει πίεση στον «σύντροφό του Πούτιν» ώστε να πάει στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου προκειμένου να μιλήσει απευθείας με τον Ζελένσκι.
Προς το παρόν ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του ότι «δεν επιθυμεί» τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεσμεύθηκε να «κάνει τα πάντα» προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο αύριο.
«Αν (ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ) επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, πιστεύω ότι αυτό θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν για να έρθει», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Κίεβο.
Τη Δευτέρα, προτού ξεκινήσει μια περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, ο Τραμπ κάλεσε τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μεταβούν στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι «εξετάζει» να περάσει από την Κωνσταντινούπολη, όμως προς το παρόν το σίγουρο είναι πως «θα βρίσκεται εκεί» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Από τη ρωσική πλευρά το Κρεμλίνο αρνήθηκε να αποκαλύψει τη σύνθεση της αποστολής του στην Τουρκία και κυρίως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν θα είναι παρών ο Πούτιν.
«Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν την Πέμπτη (…) Προς το παρόν δεν προβλέπεται να κάνουμε άλλα σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι «η (ρωσική) αντιπροσωπεία θα είναι παρούσα και θα αναμένει την ουκρανική πλευρά».
«Σύντροφε Πούτιν, πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη να διαπραγματευθείς»
Σήμερα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα στις 9 Μαΐου με αφορμή τους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, προκειμένου «να προσπαθήσει να μιλήσει στον Πούτιν».
«Δεν μου κοστίζει τίποτα να του πω: ε, σύντροφε Πούτιν, πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη να διαπραγματευθείς», είπε. Για τον Ζελένσκι, αν ο Πούτιν δεν πάει στην Τουρκία, αυτό θα είναι «μια ξεκάθαρη ένδειξη» ότι «δεν επιθυμεί να σταματήσει τον πόλεμο».
Σε κάθε περίπτωση ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί σήμερα ή αύριο στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Τουρκία είχε υποδεχθεί τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών τον Μάρτιο του 2022, οι οποίες δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Έκτοτε οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ανασταλεί, αν και ο Τραμπ προσπαθεί να τις αναβιώσει μετά την επιστροφή του στην προεδρία τον ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία αξιοσημείωτη πρόοδος μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Τότε η Ουκρανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Πολωνία ζήτησαν από τον Πούτιν να δεχθεί «άνευ όρων και πλήρη εκεχειρία» διάρκειας 30 ημερών από τις 12 Μαΐου, απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση ότι θα επιβάλλουν στη Μόσχα νέες «μαζικές κυρώσεις».
O Πούτιν ζητεί επίμονα την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας
Αγνοώντας το τελεσίγραφο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε διατεθειμένος για «άμεσες» ρωσοουκρανικές συνομιλίες στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι απάντησε προτείνοντας να συναντηθεί «προσωπικά» με τον Πούτιν στην τουρκική πόλη.
Όμως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει οπωσδήποτε να συζητήσει «τις βασικές αιτίες» της σύγκρουσης.
Εκτός από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν ζητεί επίμονα την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε το 2022 επιπλέον της Κριμαίας την οποία η Μόσχα κατέλαβε το 2014. Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτές τις διεκδικήσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ