Υπό πίεση το NATO για τις συλλήψεις από τον Ερντογάν και τους αποκλεισμούς δημοσιογράφων ενόψει της συνόδου κορυφής - iefimerida.gr

Υπό πίεση το NATO για τις συλλήψεις από τον Ερντογάν και τους αποκλεισμούς δημοσιογράφων ενόψει της συνόδου κορυφής

Ακτιβιστές ασκούν πίεση στο NATO για τα αστυνομικά μέτρα της Τουρκίας ενόψει της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα
Ακτιβιστές ασκούν πίεση στο NATO για τα αστυνομικά μέτρα της Τουρκίας ενόψει της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν από το NATO να πάρει θέση απέναντι στα αμφιλεγόμενα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής του NATO το διήμερο 7-8 Ιουλίου στην Άγκυρα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με δημοσιογράφους και ακτιβιστές να καλούν το NATO να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προστασίας των ατομικών ελευθεριών αλλά και της απρόσκοπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της συνόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία και απαγόρευση διαδηλώσεων

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις, αφού η Εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα για 241 άτομα. Τελικά έγιναν 209 συλλήψεις.

Η Εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν 241 εντάλματα σύλληψης και ότι συνελήφθησαν 209 άτομα. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι 56 από τους συλληφθέντες φέρονται να είναι μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» και 35 ήταν μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μέτωπου (DHKP-C), μιας κομμουνιστικής οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από το τουρκικό κράτος.

Η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανέφερε ότι μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται πολιτικοί ακτιβιστές, δικηγόροι, ένας ακαδημαϊκός και ένας δημοσιογράφος που είναι εξέχων ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμος της Άγκυρας έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις, τις εξετάσεις, τις συνεντεύξεις Τύπου και την ανάρτηση αφισών από την Κυριακή, ενώ έχει αναπτύξει 40.000 αστυνομικούς στην πρωτεύουσα.

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως δεν πήραν διαπιστεύσεις

Μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει επίσης με την απόρριψη αιτήσεων από δημοσιογράφους για την κάλυψη της συνόδου κορυφής του NATO.

O Ουράζ Κάσπαρ, δημοσιογράφος και μέλος της εθνικής επιτροπής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), είπε πως δεν χορηγήθηκε διαπίστευση σε «δεκάδες» ανεξάρτητους Τούρκους δημοσιογράφους, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Εκπρόσωπος NATO: Η Συμμαχία βασίζεται στην χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Άλισον Χαρτ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Συμμαχία «βασίζεται στη χώρα υποδοχής για την αξιολόγηση των δημοσιογράφων από τη χώρα της». Το ΝΑΤΟ «βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές σχετικά με την πιστοποίηση».

«Είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ τα μέσα ενημέρωσης να μπορούν να παρευρίσκονται με φυσική παρουσία σε σημαντικά γεγονότα», πρόσθεσε η ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ακτιβιστές κατηγορούν τη Συμμαχία ότι αποφεύγει τις ευθύνες της. «Αν και το ΝΑΤΟ βασίζεται στις εκτιμήσεις της χώρας φιλοξενίας, αυτό δεν απαλλάσσει τη Συμμαχία από την ευθύνη της να τηρεί τα δικά της πρότυπα», δήλωσε ο Κάσπαρ. «Κάθε δημοσιογράφος του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε δικαιούται να λάβει μια σαφή, συγκεκριμένη και διαφανή αιτιολόγηση για την απόρριψη αυτή».

Επιστολή 14 οργανώσεων προς τον γ.γ. του NATO

Το IPI έστειλε την Παρασκευή, από κοινού με 14 οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, επιστολή προς τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, καλώντας τη Συμμαχία να επανεξετάσει τις διαπιστεύσεις.

Ο Μπεν Γουόρντ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης της Human Rights Watch, δήλωσε ότι «οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι μια συμμαχία που βασίζεται σε διακηρυγμένες κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγχωρήσει την εξαιρετικά κατασταλτική στάση των τουρκικών αρχών κατά την περίοδο που προηγείται της συνόδου κορυφής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία εκφράζουν στελέχη του NATO υπό καθεστώς ανωνυμίας

Η σύνοδος κορυφής «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για καταστολή», δήλωσε στο Politico ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και θέτουμε τα ζητήματα αυτά τακτικά στις διμερείς επαφές μας», πρόσθεσε ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Και στους δύο παραχωρήθηκε ανωνυμία ώστε να μιλήσουν ελεύθερα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου η γειτονική χώρα να επανεξετάσει τον κατάλογο των διαπιστεύσεων, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NATO Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ