Υεμένη: Αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο της Σαναά η πρώτη εμπορική πτήση μετά το 2016 - iefimerida.gr

Υεμένη: Αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο της Σαναά η πρώτη εμπορική πτήση μετά το 2016

Με αψίδα νερού κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο της Σαναά την πρώτη εμπορική πτήση που αναχώρησε σήμερα προς το εξωτερικό ύστερα από σχεδόν 6 χρόνια εναέριου αποκλεισμού της χώρας
Με αψίδα νερού κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο της Σαναά την πρώτη εμπορική πτήση που αναχώρησε σήμερα προς το εξωτερικό ύστερα από σχεδόν 6 χρόνια εναέριου αποκλεισμού της χώρας/ Φωτογραφία: AP/ Hani Mohammed
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελπιδοφόρα ημέρα σήμερα στην Υεμένη, καθώς αναχώρησε η πρώτη εμπορική πτήση προς το εξωτερικό ύστερα από σχεδόν 6 χρόνια.

Αεροσκάφος της εταιρείας Yemenia απογειώθηκε σήμερα από τη Σαναά, η πρώτη εμπορική πτήση έπειτα από έξι χρόνια που αναχωρεί από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης το οποίο ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αεροσκάφος, που κατευθύνεται στο Αμάν της Ιορδανίας, μεταφέρει περίπου 100 Υεμενίτες, στην πλειονότητά τους ασθενείς ή ηλικιωμένους.

«Είμαι τόσο χαρούμενη για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά», δήλωσε η Λατίφα μια επιβάτης που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί, Θεού θέλοντος», πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια.

Άνθρωποι συγκεντρωμένοι έξω από το αεροδρόμιο της Σαναά την ημέρα της ιστορικής πτήσης/ Φωτογραφία: AP/ Hani Mohammed
Άνθρωποι συγκεντρωμένοι έξω από το αεροδρόμιο της Σαναά την ημέρα της ιστορικής πτήσης/ Φωτογραφία: AP/ Hani Mohammed

Υπό αντάρτικο έλεγxo 8 χρόνια η πρωτεύουσα της Υεμένης

Το αεροσκάφος απογειώθηκε λίγο μετά τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ ένα ακόμη αναμένεται να αναχωρήσει από το Αμάν με κατεύθυνση τη Σαναά αργότερα το απόγευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης το 2014, πυροδοτώντας μια αιματηρή σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, με τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, μάχεται από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

Ο συνασπισμός αυτός ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Υεμένης, περιλαμβανομένων των περιοχών που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Από το 2016 επιτρέπονταν από το αεροδρόμιο της Σαναά μόνο οι πτήσεις του ΟΗΕ.

Οι Χούθι κατηγορούν το Ριάντ ότι επιβάλει έναν «αποκλεισμό» στην Υεμένη, ενώ οι Σαουδάραβες απαντούν ότι επιθυμούν να εμποδίσουν τις παράνομες πωλήσεις όπλων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

 AP Photo/Hassan Ammar
AP Photo/Hassan Ammar
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεράστιες ανάγκες

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και προβλέπεται αρχικά να έχει διάρκεια δύο μηνών, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας στους 30 εκατομμύρια κατοίκους της Υεμένης, που είναι αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Η εκεχειρία προβλέπει, εκτός από την κατάπαυση του πυρός, και το άνοιγμα του αεροδρομίου της Σαναά για τις εμπορικές πτήσεις.

Ωστόσο αυτές οι πολυαναμενόμενες πτήσεις δεν θα είναι αρκετές για να απαντήσουν «στις τεράστιες ανάγκες» του πληθυσμού της Υεμένης, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, προειδοποίησε ο Ραΐντ Τζάμπαλ, αναπληρωτής πρόεδρος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. «Ζητάμε από τον ΟΗΕ και τις αρμόδιες αρχές τη μόνιμη επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά για το σύνολο του λαού της Υεμένης, χωρίς κανέναν περιορισμό ή όρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρηση της πρώτης πτήσης.

Σε ανακοίνωσή του το Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) χαιρέτισε την πρώτη αυτή πτήση ως «έναν από τους βασικούς στόχους της εκεχειρίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε οικονομική και υγειονομική κατάρρευση η Υεμένη

«Αν οι αντιμαχόμενες πλευρές εξακολουθήσουν να συνεργάζονται προκειμένου να πραγματοποιούνται τακτικά πτήσεις από και προς τη Σαναά, θα μπορέσουν να συμβάλουν στη διάσωση χιλιάδων ζωών, να αποτρέψουν πρόωρους θανάτους και να στηρίξουν την οικονομία της χώρας», δήλωσε η Έριν Χάτσινσον, διευθύντρια του NRC για την Υεμένη.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της Υεμένης - της πιο φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου - και των υποδομών της, κυρίως των νοσοκομείων ενώ ο παιδικό αναλφαβητισμός είναι τεράστιος.

17χρονος μαχητής των Χούθι. Το κίνημα χρησιμοποιεί την τακτική του παιδομαζόματος/ Φωτογραφία: AP/ Nariman El-Mofty
17χρονος μαχητής των Χούθι. Το κίνημα χρησιμοποιεί την τακτική του παιδομαζόματος/ Φωτογραφία: AP/ Nariman El-Mofty

Από τον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 380.000 άνθρωποι (άμεσα και έμμεσα θύματα του πολέμου) και έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άλλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων σε άθλιες συνθήκες, αντιμέτωποι με ασθένειες και έλλειψη πόσιμου νερού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες οξείας πείνας και απειλείται από λιμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υεμένη πτήση Σαναά Χούθι ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ