WSJ: Στο «συρτάρι» των ΗΠΑ κυρώσεις για την ερωμένη του Πούτιν -Σταθμίζουν πιθανότητες για επιθετική απάντηση - iefimerida.gr

WSJ: Στο «συρτάρι» των ΗΠΑ κυρώσεις για την ερωμένη του Πούτιν -Σταθμίζουν πιθανότητες για επιθετική απάντηση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Αλίνα Καμπάεβα σε μια φωτογραφία του 2004
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Αλίνα Καμπάεβα σε μια φωτογραφία του 2004 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν έτοιμο πακέτο κυρώσεων για τη φερόμενη ως ερωμένη του Πούτιν, αλλά συνεχίζουν να σταθμίζουν τις πιθανές αντιδράσεις.

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες της, φτάνοντας μέχρι τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, ένα άτομο έχει γλιτώσει, με απόφαση της τελευταίας στιγμής: η Αλίνα Καμπάεβα, η γυναίκα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ερωμένη του Ρώσου προέδρου και μητέρα τουλάχιστον τριών από τα παιδιά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής, γνωστή στο άθλημα για την εξαιρετική της ευελιξία αλλά και για ένα διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ, θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στην απόκρυψη της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν στο εξωτερικό και γι'αυτό παραμένει πιθανός στόχος κυρώσεων.

Ωστόσο, η πεποίθηση των Αμερικανών αξιωματούχων που συζητούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι ότι η επιβολή κυρώσεων στην Καμπάεβα θα θεωρηθεί τόσο προσωπικό πλήγμα για τον Πούτιν που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο 69χρονος πρόεδρος δεν έχει παραδεχθεί ποτέ τη σχέση με το 39χρονο πρώην μοντέλο σε εξώφυλλο της ρωσικής Vogue.

Η Αλίνα Καμπάεβα στο κόκκινο χαλί με μακριά λευκή τουαλέτα / Φωτογραφία: AP
Η Αλίνα Καμπάεβα στο κόκκινο χαλί με μακριά λευκή τουαλέτα / Φωτογραφία: AP

«Ουδέν σχόλιο» από Ρωσία για τη σχέση Πούτιν - Καμπάεβα

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο φέρεται να ετοίμασε το πακέτο κυρώσεων κατά της Καμπάεβα που βρίσκεται ήδη στο συρτάρι, αρνήθηκε να σχολιάσει στη Wall Street Journal. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρομοίως, το Κρεμλίνο έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του Πούτιν και της Καμπάεβα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε στα αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας για κάποιο σχόλιο, ενώ η επικοινωνία με την ίδια την Καμπάεβα, η οποία έχει αρνηθεί εδώ και καιρό ότι έχει σχέση με τον Πούτιν, δεν κατέστη δυνατή.

Σε μια έμμεση απάντηση σε δημοσιεύματα εφημερίδων για την υποτιθέμενη σχέση του με την Καμπάεβα το 2008, ο Πούτιν είχε πει: «Πάντα αντιπαθούσα αυτούς που, με τη βρώμικη μύτη και τις ερωτικές τους φαντασιώσεις, εισβάλλουν στις ιδιωτικές υποθέσεις άλλων ανθρώπων».

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και η πρώην γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα / Φωτογραφία: kremlin.ru
O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και η πρώην γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα / Φωτογραφία: kremlin.ru

Η... σχεδόν μοναστική οικογενειακή ζωή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πούτιν ζει σχεδόν σαν μοναχός, αφιερωμένος στη δημόσια υπηρεσία και χωρίς σχεδόν καθόλου χρόνο για προσωπική ζωή, σύμφωνα με περιγραφές από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ρώσος ηγέτης έχει δύο κόρες από τον προηγούμενο γάμο του με τη Λιουντμίλα Πούτινα, την Κατερίνα Τοιχόνοβα, 35 ετών και τη Μαρία Βοροντσόβα, 36 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στις δύο ενήλικες κόρες του Πούτιν. Ωστόσο, η κίνηση κατά της Καμπάεβα, που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί «ερωμένη» του Πούτιν, είναι μεταξύ των ενεργειών που θεωρούνται αρκετά συγκρουσιακές και μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η δημόσια εμφάνιση - υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η φερόμενη ως ερωμένη του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα/Φωτογραφία: AP
Η φερόμενη ως ερωμένη του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα/Φωτογραφία: AP

Το Σάββατο, η Καμπάεβα έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στο VTB Arena της Μόσχας για να παρουσιάσει μια παράσταση ρυθμικής γυμναστικής για το φεστιβάλ «Alina», μια έκθεση γυμναστικής που πήρε το όνομά της. Στάθηκε μπροστά από μια διαφημιστική πινακίδα καλυμμένη με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία που σχετίζεται με τον πόλεμο και πρέπει να περάσουμε αυτές τις ιστορίες στις επόμενες γενιές», είπε και πρόσθεσε πως «μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτό», αναφερόμενη στη θεωρία πως η ρωσική γυμναστική θα γίνει πιο δυνατή λόγω της διεθνούς απομόνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φεστιβάλ Alina έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί τον Μάιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ρώσοι αναλυτές είπαν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εορτασμό για να κηρύξει τη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία.

Φόβοι για «επιθετική απάντηση» του Πούτιν

Μια απόρρητη αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της έρευνας για φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κατονομάζει την Καμπάεβα ως δικαιούχο της περιουσίας του Πούτιν, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει την έκθεση.

«Έχουμε προετοιμάσει κυρώσεις σε έναν αριθμό ανθρώπων στους οποίους δεν έχουν επιβληθεί ακόμη και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε πότε θα επιβάλουμε αυτές τις κυρώσεις με στόχο να έχουμε τον μέγιστο αντίκτυπο», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερωτήσεις της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση είναι να μαντέψουν τον αντίκτυπο, αν υπάρχει, από την επιβολή κυρώσεων στην Καμπάεβα. Αναγνώρισαν, πάντως, ότι οι κυρώσεις δεν θα άλλαζαν τη δυναμική του πεδίου μάχης στην Ουκρανία. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ο Πούτιν να «απαντήσει με επιθετικό τρόπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ