Παγκόσμιο κίνημα μετά τη δολοφονία Φλόιντ -Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού σε όλο τον κόσμο - iefimerida.gr

Παγκόσμιο κίνημα μετά τη δολοφονία Φλόιντ -Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού σε όλο τον κόσμο

 Παγκόσμιο κίνημα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ -Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού σε όλο τον κόσμο
Παγκόσμιο κίνημα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ -Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διεθνές κίνημα εξελίσσονται οι διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ειδικούς στη Γερμανία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διάδοση του βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Αφροαμερικανού.

O Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψης από λευκούς Αμερικανούς αστυνομικούς. Αυτή τη φορά όμως οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο έντονες από ότι στο παρελθόν, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους, σε πλήθος πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ταχίρ Ντελά, μέλος του προεδρείου πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των μαύρων στη Γερμανία, δηλώνει σχετικά στη DW: «Με εξέπληξε ότι τόσος κόσμος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι τόσοι άνθρωποι δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ότι ξαφνικά γίνεται δημόσια λόγος για συστημικό ρατσισμό. Μέχρι πριν λίγες μόνο εβδομάδες ο όρος αυτός ήταν σχεδόν άγνωστος για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης».

Διαδηλώσεις ναι, αλλά προσοχή στην πανδημία

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κοινωνιών εξηγεί εν μέρει μόνο τις διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ταχίρ Ντελά θεωρεί ότι την οργή του κόσμου δεν προκάλεσε μόνο ο θάνατος του Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη, αλλά και η συνειδητοποίηση «ότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε κυρίως τους φτωχότερους που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί», τονίζει ο Ταχίρ Ντελά.

Κατά την άποψη του κοινωνιολόγου Αλαντίν Ελ Μαφααλάνι από την πόλη του Ντόρτμουντ η δημοσίευση του βίντεο της σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρωτόγνωρο κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία: «Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε, αλλά και ευαισθητοποίησε στη Γερμανία τη νέα γενιά, η οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον λαϊκισμό κομμάτων όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή γνωρίζει καλά το οικολογικό κίνημα Fridays for Future και τις διαδηλώσεις του παντού στο κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Ταχίρ Ντελά χαιρετίζει μεν τις παγκόσμιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ, απευθύνει ωστόσο έκκληση στους διοργανωτές να τηρούν όσο είναι δυνατό τους υγειονομικούς κανόνες για την προστασία από τον κορωνοϊό. «Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να αποφύγουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με αφορμή μαζικές διαδηλώσεις», υπογραμμίζει το μέλος της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των μαύρων στη Γερμανία.

Τζορτζ Φλόιντ: Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις συνταράσσουν και την Ευρώπη

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδοτεί κύμα διαδηλώσεων από την Αυστραλία μέχρι τη Βραζιλία, το Μεξικό και τον Καναδά, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και χθες στους δρόμους για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αλόγιστη αστυνομική βία.

Αν και έχουν περάσει 13 ολόκληρες μέρες από τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού το κύμα των διαδηλώσεων δεν λέει να κοπάσει ούτε στη Γηραιά Ήπειρο με πορείες σε πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο και τη Βουδαπέστη.

Χάος στη διαδήλωση στο Λονδίνο - Τραυματίστηκαν αστυνομικοί

Στο Λονδίνο διαδηλωτές κυνήγησαν αστυνομικούς στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής. Κάμερες κατέγραψαν σκηνές βίες με αστυνομικούς αιμόφυρτους στους δρόμους και άλλους να δέχονται καταιγισμό αντικειμένων ενώ έτρεχαν να σωθούν καθώς χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Ουάιτχολ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σ’ ένα άλλο σημείο του Λονδίνου διαδηλωτές ανέβηκε στο «Κενοτάφιο», το μνημείο για τους πεσόντες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου κι έβαλε φωτιά στη σημαία της Βρετανίας, τη “Union Jack”.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να πλημμυρίσουν τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο του Λονδίνου προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς το Ουέστμινστερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια, ενώ τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί.

Βέλγιο: Σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ

Στις Βρυξέλλες, έδρα της Κομισιόν, πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το απόγευμα στην Place Poelart. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως χρώματος ή καταγωγής έφθασαν απ’ όλο το Βέλγιο φωνάζοντας “Βlack Lives Matter” («Οι Ζωές των Μαύρων μετρούν»), «Δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη». Τα πλακάτ που κρατούσαν ανέγραφαν συνθήματα όπως «Η Αστυνομία σκοτώνει» και «Δεν μπορούμε να ανασάνουμε» - τα τελευταία δηλαδή λόγια του Φλόιντ προτού ξεψυχήσει με το γόνατο του λευκού αστυνομικού καθηλωμένο στο λαιμό του.

«Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αφύπνισε όπως φαίνεται πολλούς ανθρώπους«, ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times η Άντζε Καζι, εκπρόσωπος του βελγικού παραρτήματος του κινήματος “Black Lives Matter” που οργάνωσε τη διαδήλωση. «Πολλοί άνθρωποι έχουν εξοργιστεί με την αστυνομική βία που συστηματικά στρέφεται κατά των μαύρων», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το τέλος της, ωστόσο, η πορεία σημαδεύτηκε από επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ περίπου 100 ατόμων και της αστυνομίας, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir. Η ομάδα των διαδηλωτών αυτών επιτέθηκε στην αστυνομία που απάντησε με «αύρες».

Κατά την αποχώρησή τους οι νεαροί πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, έστησαν οδοφράγματα, ενώ αναφέρθηκαν και λεηλασίας πολυτελών καταστημάτων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

Κοπεγχάγη: Ειρηνική πορεία κατά της αστυνομικής βίας

Στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, πάνω από 15.000 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ χθες το απόγευμα φωνάζοντας συνθήματα κατά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και κρατώντας πανό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αφού για πάνω από μια ώρα φώναζαν «Δεν μπορώ να ανασάνω» έκαναν πορεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης κοντά στο εμβληματικό άγαλμα της «Μικρής Γοργόνας» κατά μήκος της οδού Κογκεγκάντε για να καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο της Δανίας.

Ισπανία: Χιλιάδες αψήφησαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό σε διαδηλώσεις στη Μαδρίτη κι άλλες πόλεις

Στην Ισπανία χιλιάδες άνθρωποι ένωσαν τις φωνές σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Σύμφωνα με το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE κάπου 3.000 άτομα έλαβαν μέρος στην πορεία στη Μαδρίτη, που ξεκίνησε έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ισπανική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια για τη συμμετοχή έως και 200 ατόμων στην πορεία, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά τελικά προσήλθαν πολλοί περισσότεροι του αναμενομένου διαδηλωτές, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κάπου 3.000 Ισπανοί διαδήλωσαν για την δολοφονία του Φλόιντ και στη Βαρκελώνη, ενώ πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν και η Βιτόρια στη χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, καθώς και στο Λογκρόνο και τη Μούρθια.

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, πάνω από 1.000 άτομα μετείχαν σε μια ειρηνική διαδήλωση μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Όλοι οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, που όμως δεν επενέβη. Μετά τις ομιλίες οι διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν σιγή επί οκτώ λεπτά και 46΄΄, όσο διάστημα ο λευκός αστυνομικός κρατούσε καθηλωμένο στο έδαφος τον Τζορτζ Φλόιντα με το γόνατό του στο λαιμό του προτού ο Αφροαμερικανός χάσει τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα αφήσει την τελευταία του πνοή…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ