Τσαβούσογλου: Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων -Ξεκινήσαμε διάλογο με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Τσαβούσογλου: Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων -Ξεκινήσαμε διάλογο με την Ελλάδα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων, δεν θα υποκύψουμε σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, σε κοινή συνέντευξή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα.

Όπως είπε, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη», που χρησιμοποίησε η ΕΕ.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν η Τουρκία και πως οι τρεις χώρες που ήθελαν να είναι στην ατζέντα η Τουρκία ήταν η Ελλάδα, η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Γαλλία.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ έναν διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό, αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση, αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».

Τι είπε για Λιβύη και Αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας συζήτησαν και τα περιφερειακά θέματα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων με τη Μάλτα. Ανέφερε ότι και οι δύο χώρες θέλουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Για παράδειγμα, η σταθερότητα της Λιβύης είναι πολύ σημαντική για τη Μάλτα, και μάλιστα για την Ιταλία, τις χώρες της Βόρειας Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη εκεί θα επηρεάσει πολύ τη Μάλτα. Όπως είπε, κατανοούν τις ανησυχίες της Μάλτας για την παράνομη μετανάστευση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρότειναν και στην κυβέρνηση της Λιβύης να συνεργαστεί με τη Μάλτα, προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα αυξηθεί η στήριξη της Τουρκίας προς τη Μάλτα, ιδιαίτερα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξήγησα ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια εργασία με την οποία θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός. Σε αυτό το θέμα η Τουρκία αναγκάστηκε να κάνει μονομερή βήματα, επειδή στο παρελθόν αποκλείστηκε. Εάν είναι έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία και αν ο "Ε/κ τομέας" είναι έτοιμος για δίκαιο διαμοιρασμό με τον "Τ/κ λαό" αυτό το ζήτημα μπορούμε να το διευθετήσουμε εύκολα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κατά των δηλώσεων Μπορέλ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «όπως έχω πει και προηγουμένως, εάν ο Μπορέλ έλεγε "θα ήταν καλύτερα να μην είχε ανοίξει" θα το σεβόμουν. Αν έλεγε "θα ήταν καλύτερα να έμενε μουσείο" και πάλι θα το σεβόμουν, αλλά τη λέξη "καταδίκη" εμείς την απορρίπτουμε».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης μνημεία στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμιά και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Τώρα κι εμείς πρέπει να πούμε στην Ισπανία "μετατρέψτε τα σε τζαμιά, σας καταδικάζουμε"; Επιπλέον, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ενώ η Τουρκία είναι τόσο εποικοδομητική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι σωστή στάση να την καταδικάζουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ