Ο Τραμπ ζυγίζει την αποστολή ενισχύσεων στη Μέση Ανατολή -Εξετάζει την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτικών - iefimerida.gr

Ο Τραμπ ζυγίζει την αποστολή ενισχύσεων στη Μέση Ανατολή -Εξετάζει την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτικών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ζυγίζει την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτικών.

Μια κίνηση προς ενίσχυση αυτών που συμμετέχουν ήδη στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ανάπτυξη θα έδινε στον πρόεδρο Τραμπ «επιπρόσθετες επιλογές» για την περίπτωση που αποφασίσει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στην τρίτη του εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτές τις «επιλογές» συμπεριλαμβάνονται πιθανές επιχειρήσεις για να εξασφαλιστεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, για τις οποίες θα χρειαστούν κυρίως αεροπορικά και ναυτικά μέσα, αλλά πιθανόν και η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε παράκτιες περιοχές του Ιράν, πάντα κατά τις πηγές του Ρόιτερς.

Συζητείται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο νησί Χαργκ, σύμφωνα με πηγές και αξιωματούχους. Μια από τις πηγές ωστόσο τόνισε πως τέτοια επιχείρηση θα ήταν εξ ορισμού εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς το νησί αυτό, από το οποίο εξάγεται το 90% του ιρανικού πετρελαίου, βρίσκεται εντός εμβέλειας πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους στο νησί τη 13η Μαρτίου και ο πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να καταστρέψει τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές στο Χαργκ, όμως λόγω της ζωτικής σημασίας του η κατάληψή του θα είχε περισσότερα οφέλη από την καταστροφή των εγκαταστάσεων, εκτιμούν αναλυτές.

Μεγάλο ρίσκο η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων

Η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ακόμη κι αν τους ανατεθούν περιορισμένης έκτασης αποστολές, ενέχει μεγάλα πολιτικά ρίσκα για τον Άμερικανό πρόεδρο, με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο υποστήριξης της κοινής γνώμης των ΗΠΑ στον πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει επίσης συζητηθεί ενδεχόμενο να ανατεθεί στις ειδικές δυνάμεις να πάρουν από το Ιράν το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η πηγή αυτή σημείωσε πως δεν νομίζει πως κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για ζητήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Ειδικοί έχουν επισημάνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως περίπλοκο.

Πάνω από 7.800 αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ -13 νεκροί Αμερικανοί και 200 τραυματίες

Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 7.800 αεροπορικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε ο πόλεμος και έχουν βυθίσει ή πλήξει κάπου 120 πολεμικά πλοία του Ιράν, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), που επιβλέπει τους χονδρικά 50.000 αμερικανούς στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή.

Ακόμη και χωρίς εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν, οι ΗΠΑ έχουν υποστεί 13 απώλειες στρατιωτικών στον πόλεμο, κατά τα επίσημα δεδομένα, ενώ 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους έχουν τραυματιστεί, αν και ελαφρά τα περισσότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έως πρότινος μαινόταν εναντίον προκατόχων του για τους «αιώνιους πολέμους» στους οποίους ενέπλεξαν τις ΗΠΑ στο εξωτερικό, αλλά αφότου εξαπέλυσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις -«άρβυλα επί του πεδίου» (boots on the ground), κατά το στρατιωτικοπολιτικό ιδιόλεκτο στην Ουάσιγκτον- στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πάντως δεν έχει πάρει ακόμη κάποια «απόφαση», σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς.

Η στάση του Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση όσον αφορά τα Στενά του Ορμούζ. Ενώ αρχικά διαβεβαίωνε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει «πολύ σύντομα» εμπορικά πλοία να το διασχίζουν, κατόπιν κάλεσε συμμάχους να «βοηθήσουν» να ανοίξει και πλέον -αφού πολλές πρωτεύουσες αρνήθηκαν, περισσότερο ή λιγότερο ευγενικά, να εμπλακούν σε τέτοιο εγχείρημα-, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφήσει τα πράγματα ως έχουν.

«Διερωτώμαι τι θα γινόταν αν "τελειώναμε" ό,τι απομένει από το ιρανικό τρομοκρατικό κράτος κι αφήναμε στις χώρες που το χρησιμοποιούν, εμείς δεν το κάνουμε, την ευθύνη για το λεγόμενο "Στενό";» σχολίασε χθες μέσω Truth Social.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Ιράν ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ