Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης που επικαλείται πηγές του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς απογοητευμένος από την πορεία των συνομιλιών για μια κατάπαυση του πυρός και την προοπτική ενός ειρηνευτικού σχεδίου, θέτει πλέον στην ατζέντα του το σενάριο επιβολής κυρώσεων με αποδέκτη τη Ρωσία.
Η μαζική αεροπορική επίθεση της Μόσχας στην περιοχή του Κιέβου, το Σαββατοκύριακο, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορήθηκε για υπονόμευση των συνομιλιών, καθώς ενέτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
Τώρα, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι στον Λευκό Οίκο συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για να ωθήσουν τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατ' αρχάς με μια συμφωνία 30ήμερης εκεχειρίας.
Οι περιορισμοί πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν νέες τραπεζικές κυρώσεις, αλλά συζητούνται άλλες επιλογές για να πιεστεί ο Πούτιν, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η στροφή του Τραμπ, έστω και σε επίπεδο συζητήσεων, ακολουθεί τις επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ προς τον Ρώσο ομόλογό του ότι έχει «τρελαθεί» εντελώς, μετά τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε χθες ότι ο Πούτιν «στέλνει πυραύλους σε πόλεις και σκοτώνει κόσμο» στην Ουκρανία, «εν μέσω συνομιλιών» για το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτό που κάνει ο Πούτιν. Σκοτώνει πολύ κόσμο», είπε ο Τραμπ. «Εξαπολύει πυραύλους σε πόλεις και σκοτώνει κόσμο, και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Είμαστε εν μέσω συνομιλιών κι αυτός στέλνει πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Δεν μου αρέσει καθόλου», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.
Το σχόλιο του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε σήμερα με αφορμή το δημοσίευμα για το σενάριο κυρώσεων, πως οι αναφορές μέσων ενημέρωσης που αφήνουν να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας που έχει σκοπό να διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο επισήμανε, επίσης, πως τα ρωσικά πλήγματα δεν θα επηρεάσουν την προβλεπόμενη ρωσοαμερικανική ανταλλαγή κρατουμένων.
«Είναι σαφές πως η ρωσική και η αμερικανική πλευρά δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Όμως υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί (...) και εκτιμούμε πολύ αυτήν την αμοιβαία βούληση» υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση αν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ μπορεί να πλήξουν μια νέα ρωσοαμερικανική ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία ανακοινώθηκε έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ -έπειτα από ένα τηλεφώνημα δύο ωρών και πέντε λεπτών- τάχθηκαν στις 19 Μαΐου υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο Ουσάκοφ επισήμανε ότι «ετοιμάζεται μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων, εννέα έναντι εννέα»» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η Ρωσία συνέλαβε αρκετούς Αμερικανούς πολίτες τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, επικρίσεις του ρωσικού στρατού, μικροκλοπές και οικογενειακές συγκρούσεις.
Τον Απρίλιο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ επισφράγισαν τη δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Ο Πεσκόφ καταδίκασε επίσης τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και είπε πως δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως το πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος» των ΗΠΑ υπονομεύει τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας, καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος πυραυλικής άμυνας.
Το ύψους 175 δισ. δολαρίων σχέδιο, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία.