Οι προειδοποιήσεις στον Πούτιν, οι Patriot στην Ουκρανία και ο λογαριασμός στην Ευρώπη -Τα μηνύματα Τραμπ - iefimerida.gr

Οι προειδοποιήσεις στον Πούτιν, οι Patriot στην Ουκρανία και ο λογαριασμός στην Ευρώπη -Τα μηνύματα Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα, όπως είχε υποσχεθεί, και βασικοί αποδέκτες ήταν η Ρωσία, η Ουκρανία και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές ανέμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αναμενόταν εκρηκτική, όχι τόσο για όσα θα λέγονταν μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών, αλλά για όσα θα δήλωνε ο Τραμπ, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι θα έκανε σημαντικές ανακοινώσεις, όπως κι έγινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμά του ήταν περισσότερο από σαφές: τελεσίγραφο στη Μόσχα για τον πόλεμο, Patriot στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πληρώσουν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δύο σημαντικά μέτρα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας στροφή στη μέχρι τώρα στάση του.

O Μαρκ Ρούτε και ο Ντόναλντ Τραμπ
O Μαρκ Ρούτε και ο Ντόναλντ Τραμπ / AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ σήμερα

Το πρώτο αφορά την επιβολή εμπορικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος. Ο Πούτιν έχει διορία 50 μέρες να συμφωνήσει στη λήξη του τριετούς πολέμου.

Μάλιστα, μια σημαντική εξέλιξη που δεν έγινε αμέσως αντιληπτή είναι το ύψος και η έκταση των απειλούμενων κυρώσεων, που σίγουρα δεν θα αφήσουν τη Μόσχα αδιάφορη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως «εάν δεν έχουμε μια συμφωνία σε 50 ημέρες, οι δασμοί θα φθάσουν στο 100%».

Είπε επίσης ότι θα επιβάλει και «δευτερογενείς δασμούς», ενώ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ αναφερόταν σε δασμούς 100% στις ρωσικές εξαγωγές, καθώς και στις λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν τρίτες χώρες που αγοράζουν τις εξαγωγές μιας χώρας.

Οι δευτερογενείς δασμοί για χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να είναι πολύ επίπονοι για τις οικονομίες τους, αν δεν συμμορφώνονταν, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να στερηθεί πολύτιμα έσοδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Tραμπ με τον Τζεί Ντι Βανς και τον Μάρκο Ρούμπιο
O Ντόναλντ Tραμπ με τον Τζέι Ντι Βανς και τον Μάρκο Ρούμπιο / AP

Θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και θα κερδίσουν οι ΗΠΑ

Το δεύτερο μέτρο είναι η διοχέτευση νέων αμερικανικών όπλων στο Κίεβο μέσω ευρωπαϊκών κρατών.

Η αλλαγή στρατηγικής ανακοινώθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση.

Το σχέδιο προβλέπει την αγορά αμερικανικών όπλων από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε τεθεί επί τάπητος μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, με τους Ευρωπαίους να επιδιώκουν τρόπους διατήρησης της στήριξης προς το Κίεβο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρονταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια βασική εξέλιξη σε σχέση με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ήταν η πολύ συγκεκριμένη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι τα νέα όπλα που θα καταλήξουν στο Κίεβο δεν θα τα πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, αλλά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που θα προμηθεύσουν την Ουκρανία και στη συνέχεια θα πληρώσουν τις ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τις οπλικές τους απώλειες.

Η μεταφορά όπλων μέσω των ευρωπαϊκών κρατών και όχι απευθείας από το ΝΑΤΟ έχει σχεδιαστεί ώστε να προσπερνά γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και να επιτρέπει ταχύτερη ενίσχυση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο CNN, η στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνει ένα «πλήρες φάσμα» οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και οι περίφημοι πύραυλοι Patriot, που αποτελούν πάγιο αίτημα του Κιέβου.

Επιπλέον, θα σταλούν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, βλήματα Howitzer και πύραυλοι αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συστοιχίες Patriot θεωρούνται κρίσιμες για την άμυνα των ουκρανικών πόλεων και την προστασία εκατομμυρίων αμάχων από αεροπορικές επιθέσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 10 νέα συστήματα.

Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν Patriot δεν είναι μόνο στρατηγική αλλά και πολιτική. Κάθε σύστημα κοστίζει περίπου 1 δισ. δολάρια, και η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει πως θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος από τις πωλήσεις, καθώς και ενίσχυση της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Κάναμε μια συμφωνία σήμερα, θα τους στείλουμε όπλα και θα πληρώσουν αυτοί (το ΝΑΤΟ) γι' αυτά», δήλωσε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν καμία πληρωμή. Δεν θα τα αγοράσουμε, αλλά θα τα κατασκευάσουμε και θα πληρώσουν γι' αυτά».

Σε ένα σκληρό σχόλιο, ο Independent ανέφερε ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ δεν αποσκοπούν στο να σωθεί η Ουκρανία, αλλά στο να βγάλουν λεφτά οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ / ΑP

Tελείωσε η στρατηγική των αποστάσεων στο Ουκρανικό

Προφανώς όλες οι παραπάνω κινήσεις καταδεικνύουν την αυξανόμενη απογοήτευσή του από τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και την πρόθεσή του να εμπλακεί ενεργότερα στο ουκρανικό ζήτημα, επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση και μάλιστα σύντομα. Μπορεί η ΕΕ να παραπονιέται ότι οι 50 μέρες διορίας που δόθηκαν στη Μόσχα είναι πολλές, αλλά μετά από τρία χρόνια δύσκολα θα έβλεπε αρνητικά την προοπτική να υπάρχει μια ειρηνευτική εξέλιξη σε ένα διάστημα λιγότερο από δύο μήνες

Ο Τραμπ φαίνεται πως εγκαταλείπει τη στρατηγική των αποστάσεων, υιοθετώντας πιο δυναμική στάση.

Στις δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, υποστήριξε ότι είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά: «Ένιωσα ότι είχαμε συμφωνήσει τέσσερις φορές. Αλλά συνέχιζε και συνέχιζε...»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε εκφραστεί θετικά για τον Ρώσο πρόεδρο, σήμερα φαίνεται απογοητευμένος από την αδιαλλαξία του Κρεμλίνου.

«Οι συζητήσεις μου μαζί του είναι ευχάριστες, και μετά πέφτουν οι πύραυλοι το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσπάθησε να διαχωρίσει τη δική του στάση από εκείνη των προκατόχων του, τονίζοντας ότι «δεν ξεγελάστηκε», όπως οι Κλίντον, Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν.

Ο Ρούτε χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή συμμετοχή στην πρωτοβουλία «καθοριστική», ενώ ο Τραμπ φάνηκε εντυπωσιασμένος από την αυξανόμενη υποστήριξη των Ευρωπαίων: «Στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά έχουν ομαδικό πνεύμα γι' αυτόν τον πόλεμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ