Στην πολιτική εκτίμηση πως αρκετοί Αμερικανοί θα ήθελαν στην εξουσία έναν δικτάτορα προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την απόφασή του για αξιοποίηση της Εθνοφρουράς για την πάταξη του εγκλήματος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την κριτική ότι ενεργεί σαν «δικτάτορας», επειδή προτίθεται να αξιοποιήσει ομοσπονδιακές δυνάμεις για την επιβολή του νόμου στις πόλεις των ΗΠΑ, αλλά επέμεινε ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε να «χρησιμοποιήσει» τέτοιες μεθόδους.
Λίγο πριν υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα που αποσκοπούν στην κατάργηση της εγγύησης χωρίς μετρητά και στην ποινικοποίηση της καύσης της αμερικανικής σημαίας, ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πόλεις που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί δεν εκτιμούν την αξία της παρέμβασης της κυβέρνησής του για τον περιορισμό του εγκλήματος.
«Όπως όλοι γνωρίζετε, το Σικάγο είναι πεδίο θανάτου αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος σε δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και εξήγγειλε πως θα έστελνε εκεί στρατεύματα της Εθνοφρουράς.
«Και δεν το εκτιμούν. Λένε, "δεν τον χρειαζόμαστε, ελευθερία, ελευθερία, είναι δικτάτορας, είναι δικτάτορας"», είπε ο πρόεδρος, χλευάζοντας τις επικρίσεις των Δημοκρατικών εναντίον του.
«Πολλοί άνθρωποι λένε, "Ίσως θα θέλαμε έναν δικτάτορα". Δεν μου αρέσουν οι δικτάτορες. Δεν είμαι δικτάτορας. Είμαι άνθρωπος με μεγάλη κοινή λογική και είμαι έξυπνος άνθρωπος», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος έχει υποσχεθεί να καταστείλει την εγκληματικότητα στη χώρα, εν μέρει, αναπτύσσοντας ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου στις πόλεις για να πραγματοποιούν σαρωτικές συλλήψεις. Ο πρώτος στόχος του Τραμπ ήταν η Ουάσινγκτον, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε κατακλυστεί από εγκληματικότητα - αν και τα στατιστικά στοιχεία των πολιτειών και των ομοσπονδιακών αρχών δείχνουν ότι τα βίαια εγκλήματα στην πρωτεύουσα της χώρας έχουν μειωθεί.
Η παρουσία 800 μελών της Εθνοφρουράς, μερικών από τα οποία είναι ένοπλα, έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και μείωση των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως οι κρατήσεις σε εστιατόρια.
Ο Τραμπ είχε προηγουμένως στείλει την Εθνοφρουρά στο Λος Άντζελες μετά από διαμαρτυρίες κατά των αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων από πράκτορες της ICE.