LIVE: Σε διπλό ταμπλό ο Τραμπ: Δίνει παράταση 10 ημερών στο Ιράν και παράλληλα στέλνει επιπλέον 10.000 στρατιωτικούς στη Μ. Ανατολή - iefimerida.gr

LIVE: Σε διπλό ταμπλό ο Τραμπ: Δίνει παράταση 10 ημερών στο Ιράν και παράλληλα στέλνει επιπλέον 10.000 στρατιωτικούς στη Μ. Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σήμερα στην 28η ημέρα, με τις συγκρούσεις να εντείνονται τόσο στο Ιράν όσο και στο Λίβανο.

  • Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν/Χεζμπολάχ, με επιθέσεις σε υποδομές και στρατιωτικές θέσεις. Οι ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, ενώ ο Τραμπ καθυστερεί τις επιθέσεις για διαπραγματεύσεις.
  • Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έπληξε ισραηλινά στρατιωτικά πλοία και δεξαμενές καυσίμων, ενώ απειλεί με σφοδρά αντίποινα. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πλήρη επίθεση στο Ιράν τις επόμενες 48 ώρες.

Το Ισραήλ εξαπολύει ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε υποδομές του ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, ενώ παράλληλα πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Στην πλευρά του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχεύοντας το Ισραήλ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράταση 10 ημερών στο Ιράν έδωσε ο Τραμπ -Για ανάπτυξη επιπλέον 10.000 στρατιωτικών στη Μ. Ανατολή γράφει η WSJ

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την αποστολή επιπλέον 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικά εργοστάσια ενέργειας κατά 10 ημέρες, έως τις 6 Απριλίου 2026, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη «πηγαίνουν πολύ καλά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διπλής προσέγγισης: διπλωματία από τη μια, στρατιωτική ετοιμότητα από την άλλη.

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη «πηγαίνουν καλά», ωστόσο τόνισε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που αρνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στην εκπομπή «The Five» στο Fox News, ο Τραμπ είπε ότι οι Ιρανοί του ζήτησαν παράταση επτά ημερών, και εκείνος τους έδωσε δέκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κερδίσει τον πόλεμο, ότι δεν μπορούσε να αφήσει «τρελούς να έχουν πυρηνικά» και πως η CIA τον είχε ενημερώσει πως ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι γκέι.

Οι Times of Israel, επικαλούμενες πηγές αξιωματούχου, ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κλίνει προς το να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση κατά του Ιράν.

Δείτε live τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί σε επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Στο πεδίο των μαχών, τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο νότιο Λίβανο, σε επιθέσεις της Χεζμπολάχ, η οποία ξεκίνησε τις ρουκέτες ως αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν στις 2 Μαρτίου. Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, ενώ μέσα από τα νότια προάστια της Βηρυτού ακούγονται εκρήξεις από το προπύργιο της Χεζμπολάχ, το οποίο το Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα.

Το Ιράν λέει ότι χτύπησε δεξαμενές καυσίμων πολεμικών αεροσκαφών στην Χάιφα

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι έπληξε «διάφορα είδη ισραηλινών στρατιωτικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο», αλλά και «δεξαμενές καυσίμων ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στο λιμάνι της Χάιφα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πλήξουμε με δύναμη την πηγή κάθε επιθετικότητας και κακού, με τη χάρη του Θεού», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Εμπραχίμ Ζολφαγκάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πλήρη επίθεση κατά του Ιράν

Η Μέση Ανατολή παραμένει στις φλόγες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για πλήρη κλιμάκωση επιθέσεων κατά του Ιράν μέσα στα επόμενα 48ωρα. Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ στοχεύει σε υψηλής αξίας στόχους, επιδιώκοντας να προλάβει πιθανές διπλωματικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιχειρήσεις.

Νεκρός ο αρχηγός του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, κομβικό πρόσωπο στον σχεδιασμό του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή στρατιωτική δράση δεν περιορίζεται μόνο στον αρχηγό του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης. Ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων ακόμη και στα Στενά του Ορμούζ, έχουν γίνει στόχοι «ευκαιρίας».

Πολιτική έντασή στο Ισραήλ

Πολιτικά, η ένταση αυξάνεται και εντός του Ισραήλ, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, να κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σαφούς στρατηγικής και ανεπαρκή αριθμό στρατιωτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου και ειρηνικής διαχείρισης της κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Ιράν ΗΠΑ Μέση Ανατολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ