Συνάντηση Τραμπ- Νετανιάχου σήμερα στη Φλόριντα: Στην ατζέντα η εκεχειρία στη Γάζα και η απειλή από Ιράν και Λίβανο - iefimerida.gr

Συνάντηση Τραμπ- Νετανιάχου σήμερα στη Φλόριντα: Στην ατζέντα η εκεχειρία στη Γάζα και η απειλή από Ιράν και Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία αρχείου: AP / Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συναντάται σήμερα στο Μαρ-α-Λάγκο με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο την ενίσχυση της παγωμένης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάσταση στον Λίβανο και τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν.

Στόχος η σταθερότητα στη Γάζα

Η Ουάσιγκτον προωθεί το σχέδιο εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, το οποίο προβλέπει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Τον αφοπλισμό της Χαμάς και την παράδοση των όπλων της.
  • Τη δημιουργία μεταβατικής διοίκησης με Παλαιστίνιους τεχνοκράτες και διεθνή δύναμη ασφαλείας.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας προχωρά αργά. Η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο του θύλακα και αρνείται τον πλήρη αφοπλισμό, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε σημαντικό μέρος της περιοχής. Οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν σταματήσει πλήρως, με πάνω από 400 Παλαιστίνιους νεκρούς και τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Εκεχειρία στον Λίβανο

Στον Λίβανο, η εκεχειρία που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 έφερε σχετική ηρεμία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, μετά από περισσότερους από 12 μήνες συγκρούσεων. Παρά τις δηλώσεις για πρόοδο, η Χεζμπολάχ δυσκολεύεται να παραδώσει όπλα, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιδρομές για να αποτρέψει την ανασυγκρότηση των δυνάμεών της.

Το Ιράν στο επίκεντρο

Το Ιράν συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές ασκήσεις, παρά τον πόλεμο 12 ημερών με το Ισραήλ τον Ιούνιο. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ δεν αναζητά αντιπαράθεση, αλλά σκοπεύει να θέσει το θέμα στον Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προτείνει πιθανή συμφωνία με την Τεχεράνη, μετά από προηγούμενες στρατιωτικές ενέργειες.

Η σημερινή συνάντηση στο Μαρ-α-Λάγκο αναμένεται να καθορίσει την πορεία της εκεχειρίας στη Γάζα και να αποσαφηνίσει τις στρατηγικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ απέναντι σε Λίβανο και Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ