Έξαλλος ο Τραμπ: Ιράν και Ισραήλ δεν ξέρουν τι διάολο κάνουν -Πρέπει να ηρεμήσω το Τελ Αβίβ, μη ρίξετε άλλες βόμβες - iefimerida.gr

Έξαλλος ο Τραμπ: Ιράν και Ισραήλ δεν ξέρουν τι διάολο κάνουν -Πρέπει να ηρεμήσω το Τελ Αβίβ, μη ρίξετε άλλες βόμβες

O Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο
O Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έξαλλος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την παραβίαση της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, λεπτά μετά την ανακοίνωσή της.

Ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας οργισμένο λόγο, υποστήριξε ότι και οι δύο χώρες παραβίασαν την εκεχειρία, γιατί και οι δύο πολεμούν τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι κάνουν.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι και το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιθέσεις και ότι το Ιράν δεν θα ξαναχτίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις εμπόλεμες χώρες, προσθέτοντας πως είναι «πραγματικά δυσαρεστημένος» με το Ισραήλ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν έχουν «εξαντληθεί» και ότι η Τεχεράνη δεν θα ξαναχτίσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τραμπ: «Πρέπει τώρα ηρεμήσω το Ισραήλ»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο Τραμπ δήλωσε πως το Ισραήλ «άνοιξε πυρ» αμέσως μετά τη συμφωνία για εκεχειρία. «Δεν έπρεπε να ανοίξουν πυρ», σημείωσε.

Σχετικά με αναφορές ότι τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν παραβίασαν την εκεχειρία, ο Τραμπ εξήγησε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το έκαναν σκόπιμα. Δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τους ανθρώπους. Τώρα το Ισραήλ βγαίνει [για να χτυπήσει το Ιράν] εξαιτίας ενός πυραύλου που δεν έπεσε πουθενά».

«Πρέπει τώρα να κάνω το Ισραήλ να ηρεμήσει», τόνισε. «Θα προσπαθήσω να το σταματήσω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Ισραήλ, μόλις κάναμε τη συμφωνία, βγήκε και έριξε ένα φορτίο βομβών, κάτι που δεν έχω ξαναδεί, το μεγαλύτερο φορτίο που έχουμε δει».

«Ουσιαστικά, έχουμε δύο χώρες που πολεμούν τόσο καιρό και τόσο σκληρά, που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Ισραήλ πρέπει να ανακαλέσει τα αεροσκάφη του.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα «χτυπήσει δυναμικά την καρδιά της Τεχεράνης» μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης πυρός.

Το Ιράν λέει ότι εκτόξευσε 14 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ «λεπτά» πριν από την εκεχειρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο κύμα επιθέσεών τους στο Ισραήλ ξεκίνησε λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν 14 πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών κέντρων σήμερα το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προειδοποίηση Τραμπ στο Ισραήλ

Ο Τραμπ έκανε και σχετική ανάρτηση στο Truth Social, γράφοντας:

«ΙΣΡΑΗΛ, ΜΗ ΡΙΞΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ. ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ. ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΣΑΣ ΠΙΣΩ, ΤΩΡΑ! DONALD J. TRUMP, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ»

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Νετανιάχου

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα επιτεθεί στο Ιράν.

Ένα δημοσίευμα του Axios ανέφερε πως ο Νετανιάχου είπε στον Τραμπ ότι δεν μπορούσε να ακυρώσει την επίθεση και ότι χρειαζόταν κάποια απάντηση στην παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυρνάνε πίσω τα αεροπλάνα στο Ισραήλ, λέει ο Τραμπ

Αμέσως μετά ο Τραμπ έκανε νέα ανάρτηση στο Truth Social. «Το ΙΣΡΑΗΛ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν. Όλα τα αεροπλάνα θα γυρίσουν πίσω και θα κατευθυνθούν στην πατρίδα τους, ενώ θα κάνουν ένα φιλικό νεύμα προς το Ιράν. Κανείς δεν θα πληγωθεί, η κατάπαυση του πυρός είναι σε ισχύ! Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».

Σε νεότερη ανάρτησή του έγραψε: «Το Ιράν δεν θα ξαναχτίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν δύο εκρήξεις στην Τεχεράνη

Πάντως, μετά από όλα όσα έγιναν, ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν ανέφερε τον ήχο δύο εκρήξεων στην ιρανική πρωτεύουσα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν, επίσης, ότι η πόλη Μπαμπολσάρ στο βόρειο Ιράν δέχθηκε επίθεση.

Εύθραυστη η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν

Η ακριβής ώρα έναρξης της κατάπαυσης πυρός παραμένει ασαφής, επισημαίνουν οι Times of Israel.

Οι πιο πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν στόχευσαν εκτοξευτές πυραύλων έτοιμους για πρωινή επίθεση και, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, η επιχείρηση αυτή μείωσε την ένταση των επερχόμενων επιθέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, το Ιράν εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς το βόρειο Ισραήλ.

Αμέσως μετά, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, έδωσε εντολή στους IDF να απαντήσουν δυναμικά στην παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν «με πλήγματα κατά στόχων του καθεστώτος στην καρδιά της Τεχεράνης».

Την ίδια στιγμή, κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν απάντησαν στις κατηγορίες του Ισραήλ, λέγοντας ότι η Τεχεράνη διαψεύδει τις αναφορές πως έχει παραβιάσει την εκεχειρία. Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, σε μια σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πλέον, μετά και τις νέες δηλώσεις Τραμπ και το μήνυμα προς το Ισραήλ να μη χτυπήσει το Ιράν, αναμένεται η τελική αντίδραση από το Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ