Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση σε περιοχή της Βενεζουέλας όπου φορτώνονταν σκάφη με ναρκωτικά.
Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ στη χώρα στο πλαίσιο της εκστρατείας πίεσης κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Υπήρξε μεγάλη έκρηξη στην περιοχή της αποβάθρας, όπου φορτώνονταν τα σκάφη με ναρκωτικά. Χτυπήσαμε τα πάντα εκεί και πλέον η περιοχή δεν υπάρχει», δήλωσε ο Τραμπ.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, δεν έχει γίνει σαφές ποιος ακριβώς φορέας των ΗΠΑ διενήργησε την επιχείρηση. Όταν ρωτήθηκε αν η CIA ήταν υπεύθυνη, ο Τραμπ απάντησε ότι γνωρίζει ποιος ήταν υπεύθυνος, αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, νωρίτερα φέτος η CIA είχε πραγματοποιήσει επιδρομή με drone σε λιμενική εγκατάσταση της Βενεζουέλας που χρησιμοποιούσε η συμμορία Tren de Aragua για την αποθήκευση και εξαγωγή ναρκωτικών.
Ο Λευκός Οίκος, η CIA και το Πεντάγωνο δεν έχουν επιβεβαιώσει δημόσια τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προβάλλει την καταστροφή σκαφών διακίνησης ναρκωτικών ως επιτυχία της πολιτικής της κατά του οργανωμένου εγκλήματος, με το Πεντάγωνο να δημοσιεύει στο παρελθόν πλάνα από ανάλογες επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα.