«Παράθυρο» Τραμπ για το σχέδιο 28 σημείων για την Ουκρανία -Δεν είναι η οριστική μου πρόταση - iefimerida.gr

«Παράθυρο» Τραμπ για το σχέδιο 28 σημείων για την Ουκρανία -Δεν είναι η οριστική μου πρόταση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP / Alex Brandon
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ


Η πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η τελική δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όχι, καθόλου» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία είναι η τελική του πρόταση.

Πρόσθεσε: «Θέλουμε να επιτύχουμε την ειρήνη, κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν θα έπρεπε να είχε ξεσπάσει ποτέ. Αν ήμουν πρόεδρος, δεν θα είχε ξεσπάσει ποτέ. Προσπαθούμε να τον τερματίσουμε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να τον τερματίσουμε».

O Τραμπ μίλησε έξω από τον Λευκό Οίκο

Κρίσιμη συνάντηση στην Ελβετία για το σχέδιο Τραμπ

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Κυριακή στην Ελβετία, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Politico. Η παρουσία Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς οι Ευρωπαίοι είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη αμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναζητούν αντίβαρα και διορθωτικές παρεμβάσεις. Πηγές με γνώση των διεργασιών, οι οποίες μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζονται εντατικά πάνω σε ένα πακέτο αντιμέτρων και εναλλακτικών προτάσεων. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν στον Τραμπ επιλογές που θα μετριάσουν τις πιο προβληματικές πτυχές του αμερικανικού σχεδίου.

Πάνω από δώδεκα ηγέτες, ανάμεσά τους ο Φρίντριχ Μερτς (Γερμανία), ο Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), ο Κιρ Στάρμερ (Ηνωμένο Βασίλειο), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν), ο Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδία) και ο Μαρκ Κάρνεϊ (Καναδάς), πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ, σήμερα. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με σκοπό να υπάρξει ενιαίος ευρωπαϊκός και δυτικός συντονισμός.

To Αxios μεταδίδει ότι στις κρίσιμες συνομιλίες στην Ελβετία θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό ΜΜΕ επικαλείται τρεις αμερικανικές και δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Κυριακή, με τη συμμετοχή συμβούλων εθνικής ασφάλειας από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την ΕΕ, επισημαίνει και το Politico, επικαλούμενο δικές του πηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι αν ο Ζελένσκι αρνηθεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να διακόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε αμερικανικές πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές δραστηριότητες, καθώς και να σταματήσει την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη και τα δύο καθοριστικά για τη διατήρηση της ουκρανικής άμυνας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ