Ιndependent: Η εισβολή στο Καπιτώλιο έδειξε πόσο επικίνδυνος θα παραμείνει ο Τραμπ τα ερχόμενα χρόνια για την Αμερική | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ιndependent: Η εισβολή στο Καπιτώλιο έδειξε πόσο επικίνδυνος θα παραμείνει ο Τραμπ τα ερχόμενα χρόνια για την Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στους παραληρούντες οπαδούς του προχθές στην Ουάσιγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στους παραληρούντες οπαδούς του προχθές στην Ουάσιγκτον / Φωτογραφία: AP Photo / Jacquelyn Martin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εικόνες από την εισβολή των φρενιασμένων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο προκάλεσαν σοκ και δέος στην υφήλιο, με τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ να ψάχνουν να βρουν τα κατάλληλα λόγια για να αποτυπώσουν τη φρίκη για τα τεκταινόμενα στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν είναι τα λόγια που αποτυπώνουν το μέγεθος της απειλής που θα αντιπροσωπεύει ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος για την Αμερική τους επόμενους μήνες και χρόνια, αλλά τρεις αριθμοί, όπως σημειώνει ο Independent.

Η προσήλωση στον Τραμπ της εκλογικής του βάσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος είναι τα 75 εκατομμύρια των Αμερικανών που ψήφισαν τον Τραμπ πριν από μόλις δύο μήνες, μια ετερόκλητη βάση ψηφοφόρων που είχαν διάφορους λόγους για να τον στηρίξουν. «Ορισμένοι εξ’ αυτών ήταν πλούσιοι επιχειρηματίας που ωφελήθηκαν από τις φοροαπαλλαγές που προώθησε, άλλοι ήταν κοινωνικά συντηρητικοί ψηφοφόροι, που προσέβλεπαν στον αποτυχημένο μεγιστάνα των καζίνο με τους τρεις γάμους, που κομπάζει για τις σεξουαλικές επιθέσεις του σε γυναίκες, να αντιταχθεί στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και να υπερασπιστεί τη “θρησκευτική ελευθερία”. Άλλοι γοητεύονται από τη ωμή ρητορική του για υπεράσπιση των συνόρων και τη στοχοποίηση των αλλοδαπών. Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ήταν λευκοί, αλλά υπήρξε κι ένας αυξανόμενος αριθμός Ισπανόφωνων που τον ψήφισαν το 2020. Ενώ έχει και υποστηρικτές και στην κοινότητα των μαύρων, που πιστεύουν – πιθανώς με κάποια δόση αλήθειας – ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούσαν για πολλά χρόνια δεδομένη την υποστήριξή τους (…) Κι όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι επέμειναν στις δηλώσεις τους στον Independent ότι όλα όσα κάνει ο Τραμπ, τα κάνει όχι για τον εαυτό του αλλά για την Αμερική. Το μότο τους ήταν “γιατί αυτός ο άνθρωπος, που έχει δικό του αεροπλάνο, ένα μοντέλο για σύζυγο και δική του περιουσία, να περάσει όλη αυτή την αγωνία από την διαδικασία της παραπομπής και την στάση των ΜΜΕ απέναντί του, αν δεν το έκανε από καθαρή αγάπη για την πατρίδα του;”

45% των Ρεπουμπλικανών εγκρίνουν την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο δεύτερος αριθμός, που πυροδοτεί έντονη ανησυχία είναι το 45% των Ρεπουμπλικανών που ενέκριναν όσα συνέβησαν προχθές, την έφοδο σ’ αυτό που ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «ακρόπολη της ελευθερίας».

Σε δημοσκόπηση – σοκ της YouGov μόνον το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί απειλή για τη δημοκρατία την εισβολή στο Καπιτώλιο. Αλλά μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σχεδόν οι μισοί (45%) «την υποστηρίζουν ενεργά», μια ένδειξη προφανώς του πόσοι έχουν πειστεί από το αβάσιμο αφήγημα του Τραμπ περί εκλογικής απάτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος

O τρίτος αξιοσημείωτος αριθμός είναι η 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, που επιτρέπει στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για σοβαρούς λόγους υγείας (κώμα, καρδιακή προσβολή κ.α.). Τελευταία φoρά χρησιμοποιήθηκε το 2007 όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος υπεβλήθη σε δεύτερη κολονοσκόπηση και υπέγραψε έγγραφα με τα οποία εκχωρούσε τις εξουσίες του στον τότε αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι για δύο ώρες – όσο θα διαρκούσε η αναισθησία - . Δεν έχει συμβεί ποτέ, ωστόσο, να συζητηθεί θέμα απομάκρυνσης του προέδρου επειδή «θέτει σε κίνδυνο» το κράτος.

Όμως στην Ουάσιγκτον γίνεται πολύς λόγος τώρα για την επίκληση της τέταρτης διάταξης της 25ης Τροπολογίας, που επιτρέπει την καθαίρεση του προέδρου όταν ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου θεωρούν ότι «αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του». Χθες η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της ΚΟ των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, Τσακ Σούμερ κάλεσαν τον Μάικ Πενς να αναλάβει δράση για την απομάκρυνση του Τραμπ με το αιτιολογικό ότι «υποδαύλισε ανταρσία κατά των ΗΠΑ». Αλλά με τον αντιπρόεδρο να εναντιώνεται σ’ αυτή την προοπτική σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά.

Αλλά, όπως σημειώνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί εν προκειμένω υπόψη είναι «τι θα κάνουν οι οπαδοί του Τραμπ αν απομακρυνθεί από το αξίωμά του και γίνει αυτομάτως “μάρτυρας” στα μάτια τους, πυροδοτώντας ίσως περισσότερη βία και διαδηλώσεις; Απομένουν μόλις 13 ημέρες μέχρι να αναλάβει τα ηνία ο Μπάιντεν; Μήπως θα ήταν απλώς ασφαλέστερο να περιμένουμε;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εφιάλτης του Τραμπ θα εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αμερική

Τη σημαίνουν οι τρεις προαναφερθέντες αριθμοί; Ότι ο Τραμπ διαθέτει μεγάλη πολιτική ισχύ και θα συνεχίσει εφόσον το επιθυμεί, ακόμη κι όταν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο. Κι αυτό μπορεί να το δούμε με διάφορους τρόπους εξηγεί ο Indendent: «Αν ο Τραμπ ανατραπεί από τους υπουργούς του ή παραπεμφθεί για δεύτερη φορά, μπορεί να μη θέλει να έχει καμία σχέση πλέον με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Μέχρι τώρα ο Τραμπ ΗΤΑΝ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τα ανώτερα στελέχη του ενεργούσαν με τρόπο που διευκόλυνε το ντόρο και τα τοξικά του μηνύματα εκτιμώντας ότι χρειάζονται τους οπαδούς του για να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. Αν ξεσπάσει διαπάλη για τον έλεγχο του Ρεπουμλικανικού Κόμματος τι θα εμποδίσει τον Τραμπ να ιδρύσει δικό του κόμμα; Τρίτα κόμματα στις ΗΠΑ, όπως οι Πράσινοι και οι Libertarians συνήθως δεν βρίσκουν μεγάλη απήχηση. Αλλά στις προεδρικές εκλογές του 1992 ο επιχειρηματίας Ρος Περό, ως υποψήφιος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, απέσπασε το 19% των ψήφων (…) Τι θα γίνει αν ο Τραμπ πιστέψει ότι είναι υπεράνω του κόμματος; Σίγουρα δεν θα του έλειπαν οι υποψήφιοι, είτε για τον ίδιο, είτε για τον μεγαλύτερο γιο και την κόρη του», αναφέρει το άρθρο. Και καταλήγει:

«Ο Τραμπ λοιπόν δεν πρόκειται να φύγει, ούτε από το δημόσιο βίο, ούτε από το δημόσιο διάλογο. Πολύ σύντομα ίως να έχει δικό του τηλεοπτικό δίκτυο και ίσως η ρητορική του να γίνει ακόμη πιο ξέφρενη, χωρίς τους μετριοπαθείς περιορισμούς που ένιωθε ότι του επέβαλε ο προεδρικός του ρόλος.
Σημειωτέον ότι ο Τραμπ δεν είναι η αιτία της οργής, που αποτέλεσε την πηγή ζωτικότητας της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο, ρίχνοντας λάδι την εκμεταλλεύτηκε καλύτερα από τους περισσότερους. Κι απ’ αυτά που είδαμε αυτή την εβδομάδα, όταν εμφανίστηκε μπροστά στην κάμερα για να πει στους ταραξίες “σας αγαπούμε – είστε πολύ ιδιαίτεροι” φαίνεται ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο»
.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ