Τραμπ εναντίον όλων για την AI: «Απάτη οι προειδοποιήσεις, τα ρομπότ δεν θα καταλάβουν την εξουσία» -Γιατί ανησυχεί ο Λευκός Οίκος - iefimerida.gr

Τραμπ εναντίον όλων για την AI: «Απάτη οι προειδοποιήσεις, τα ρομπότ δεν θα καταλάβουν την εξουσία» -Γιατί ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία AP
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΗΛΙΑΣ ΣΑΝΤΙΚΟΣ
Ηλίας Σαντίκος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει τις εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες στην AI, χαρακτηρίζοντας «απάτη» τους φόβους για τους κινδύνους της.

  • Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «ΑΠΑΤΗ» και «ΑΡΡΩΣΤΗ συνωμοσία» τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη, συγκρίνοντάς τες με την κλιματική αλλαγή και την έρευνα για τη Ρωσία, ενώ παράλληλα στηρίζει τα data centers που την τροφοδοτούν.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, και διαβεβαίωσε δημόσια ότι τα ρομπότ δεν θα καταλάβουν την εξουσία, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος αποτελεί τον μοναδικό απαραίτητο έλεγχο για την τεχνολογία.
  • Η στάση του Λευκού Οίκου προκαλεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, ενώ ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Βανς, αμφισβητούν τα κίνητρα των εταιρειών που ζητούν κρατική εποπτεία, αν και αναγνωρίζουν τους κινδύνους.
  • Προγραμματίζονται συζητήσεις στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για πιθανές ρυθμίσεις, ενώ εξετάζεται νομοσχέδιο για «kill switch» στα μοντέλα ΑΙ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε με οργή, τη Δευτέρα, τις εκκλήσεις κορυφαίων στελεχών της βιομηχανίας Τεχνητής Νοημοσύνης για περισσότερη κρατική ρύθμιση των προηγμένων μοντέλων AI, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί μεγαλύτερη προτεραιότητα το να διατηρήσουν οι ΗΠΑ το προβάδισμά τους έναντι της Κίνας και να προστατεύσουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες της κοινής γνώμης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΑΡΡΩΣΤΗ συνωμοσία» βλέπει ο Τραμπ

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ΑΡΡΩΣΤΗ συνωμοσία» με στόχο να υπονομευθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ ισχυρίστηκε ότι η δική του εποπτεία αρκεί για να αποτραπεί το ενδεχόμενο τα μοντέλα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Χαρακτήρισε τις σχετικές ανησυχίες «ΑΠΑΤΗ» (HOAX), συγκρίνοντάς τες με την «απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και την έρευνα για τις πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη ρωσική κυβέρνηση.

Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξή του στα data centers που τροφοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολιτικά μη δημοφιλείς.

«Οι άνθρωποι που λένε ότι η AI θα καταστρέψει τον κόσμο και ότι τα Data Centers είναι κακά για τη γειτονιά σας είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν, πριν από λίγο καιρό, ότι ο κόσμος θα εξαφανιζόταν εξαιτίας της “Κλιματικής Αλλαγής”», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τηλεφώνημα στον CEO της Nvidia

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει έξι αναρτήσεις για το ζήτημα, αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εξελιχθεί γρήγορα σε κεντρικό θέμα της πολιτικής συζήτησης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τηλεφώνησε στον Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, για να δηλώσει ότι «τα ρομπότ δεν πρόκειται να καταλάβουν την εξουσία».

Ο Χουάνγκ, ο οποίος εμφανιζόταν σε συνέδριο στο Λος Άντζελες και έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στη ρύθμιση της βιομηχανίας, έβαλε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε το κοινό να ακούσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Οι επαφές με συμβούλους και στελέχη της βιομηχανίας

Σύμφωνα με το CNN, η έντονη αντίδραση του προέδρου, μετά το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο γκολφ θέρετρό του στην Ιρλανδία, ήρθε έπειτα από σειρά συζητήσεων που είχε με συμβούλους και στελέχη της βιομηχανίας, τα οποία απέρριψαν τις νέες εκκλήσεις για παγκόσμια επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι χρησιμοποιεί προσωπικά την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμβουλοί του, ωστόσο, αναφέρουν ότι η χρήση αυτή αφορά κυρίως τη δημιουργία εικόνων για τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, αμφισβήτησαν τα κίνητρα των στελεχών που ζητούν περισσότερη κρατική εποπτεία, μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος συμβούλου της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.

Οι ανησυχίες για την AI και η θέση του Λευκού Οίκου

Όπως σημειώνει το CNN, η στάση του Λευκού Οίκου τον φέρνει αντιμέτωπο με την αυξανόμενη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και δημιουργεί δύσκολη θέση για ευάλωτους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους.

Ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν ιδιωτικά ανησυχίες για την εμφανή αδιαφορία του Τραμπ απέναντι στους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, μια θέση που διατηρεί εδώ και μήνες και από την οποία δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί, παρά τις προειδοποιήσεις στελεχών του κλάδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, ο πρόεδρος υποβαθμίζει την ανάγκη για νέους ελέγχους ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη τεράστια ΠΟΙΝΙΚΗ και ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ εξουσία πάνω σε αυτές τις εταιρείες!», έγραψε τη Δευτέρα.

«Ο μόνος έλεγχος είναι ένας ισχυρός πρόεδρος»

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο μόνος έλεγχος ή «φραγμός» που χρειάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας «ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ (με υψηλό IQ!) ΠΡΟΕΔΡΟΣ», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν έναν τέτοιο πρόεδρο «και με το παραπάνω».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εμποδίσει εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης από το να κάνουν «κακά ή δυνητικά κακά πράγματα» και εξαπέλυσε επίθεση στον Αμοντέι, κατηγορώντας τον ότι τώρα «προσποιείται τον τέλειο μικρό άγγελο».

Αργότερα, τη Δευτέρα, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Χουάνγκ, την ώρα που ο επικεφαλής της Nvidia μιλούσε σε σύνοδο στο Λος Άντζελες.

Αφού ο Χουάνγκ έβαλε τον πρόεδρο σε ανοιχτή ακρόαση, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει γενετική προδιάθεση να κατανοεί το ζήτημα, επειδή ο θείος του δίδασκε στο Massachusetts Institute of Technology.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω επίσης κοινή λογική για την AI», πρόσθεσε. «Τα ρομπότ δεν πρόκειται να καταλάβουν την εξουσία. Η AI δεν πρόκειται να καταλάβει τον υπόλοιπο κόσμο. Όλο αυτό είναι μια απάτη».

Η «χρυσή χήνα» της αμερικανικής οικονομίας

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ αρκετά στελέχη της βιομηχανίας έχουν συνεισφέρει οικονομικά σε ορισμένα από τα έργα που έχει θέσει ως προτεραιότητα, μεταξύ των οποίων το ταμείο της ορκωμοσίας του και την αίθουσα χορού που κατασκευάζεται στον Λευκό Οίκο.

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της AI έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και έχει ενισχύσει τον κατασκευαστικό τομέα μέσω της κατασκευής data centers. Ο Τραμπ επικαλείται και τα δύο ως ενδείξεις μιας ισχυρής οικονομίας υπό την ηγεσία του.

Σε άλλη ανάρτησή του τη Δευτέρα χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη «χρυσή χήνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόβοι για απώλειες θέσεων εργασίας και data centers

Ωστόσο, οι φόβοι για το ενδεχόμενο η τεχνολογία να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς και οι επιπτώσεις των data centers στις τοπικές κοινωνίες, έχουν προκαλέσει επιδείνωση της κοινής γνώμης απέναντι στην AI.

Σύμφωνα με το CNN, οι πρόσφατες προειδοποιήσεις για ζητήματα ασφαλείας έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εκκλήσεις για τη δημιουργία νέων δικλίδων ασφαλείας.

Ο Βανς αμφισβήτησε τις εκκλήσεις των στελεχών της βιομηχανίας για περισσότερη ρύθμιση, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελούν έναν «Δούρειο Ίππο» από εταιρείες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από νέους περιορισμούς.

«Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι από την AI, υπάρχουν και ορισμένα οφέλη από την AI», δήλωσε ο Βανς στους δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Άντριους.

«Πρέπει να πω ότι προσωπικά αισθάνομαι λίγο περίεργα με το γεγονός ότι τόσες πολλές εταιρείες τεχνολογίας αιχμής στον τομέα της AI έρχονται στην κυβέρνηση και την παρακαλούν να τις ρυθμίσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βανς αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η νέα τεχνολογία συνοδεύεται από κινδύνους και δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο θα συνεργαστούν για τη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας.

«Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φοβούνται για οτιδήποτε. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν μειονεκτήματα σε οτιδήποτε και αυτό ισχύει σίγουρα και για την AI», είπε πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για προεκλογική περιοδεία.

Στο τραπέζι νέες συζητήσεις για ρυθμίσεις

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι είναι πιθανό να οργανωθούν αυτή την εβδομάδα συναντήσεις με κυβερνητικούς ειδικούς σε θέματα AI και κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές νέες ρυθμίσεις για την τεχνολογία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί να οργανώσει συζητήσεις με τον Τραμπ, νομοθέτες και στελέχη της βιομηχανίας AI, ώστε να χαραχθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη Δευτέρα ανέφερε ότι η συνάντηση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε μία ή δύο εβδομάδες, προειδοποιώντας ωστόσο κατά της βιασύνης για νομοθετική δράση.

«Θα υπάρξει μια προσεκτική συζήτηση για την ευθύνη των εταιρειών να διατηρούν την ασφάλεια και για το ποιος είναι, εάν υπάρχει, ο ρόλος της κυβέρνησης. Αλλά και πάλι, δεν θέλουμε να κινηθούμε βιαστικά», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το αντανακλαστικό των νομοθετικών σωμάτων είναι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με «γραφειοκρατία και υπερβολική ρύθμιση», κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να στερήσει από τις ΗΠΑ το πλεονέκτημά τους και να δημιουργήσει ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θουν, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί πως πρέπει να υπάρχουν «δικλίδες ασφαλείας» για την AI, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια, αλλά τάχθηκε υπέρ μιας «ελαφριάς προσέγγισης» από την Ουάσιγκτον, προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι στην Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόταση για «kill switch» στα μοντέλα AI

Σύμφωνα με το CNN, παρά το γεγονός ότι αρκετοί νομοθέτες συμφωνούν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται βασικούς κανόνες, αναγνωρίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για κάτι τέτοιο σύντομα θα είναι δύσκολη.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κογκρέσο είναι «στην καλύτερη περίπτωση, ένας αργοκίνητος θεσμός», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κένεντι δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές».

Ωστόσο, ανέφερε ότι σκοπεύει να καταθέσει αυτή την εβδομάδα νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν έναν «kill switch», δηλαδή έναν μηχανισμό άμεσης απενεργοποίησης.

«Απλώς λέει ότι όλοι σας πρέπει να έχετε έναν διακόπτη απενεργοποίησης, ώστε να μπορείτε να κλείσετε αυτό το πράγμα αν το μοντέλο σας γίνει ο Terminator», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής από τη Λουιζιάνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η AI στις συνομιλίες Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια νέα προσπάθεια για την ενίσχυση των προγραμματισμένων συζητήσεων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για κρατική επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα.

Το CNN τονίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται εντατικά για την επίσκεψη, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση εργασιών ανακαίνισης στη βόρεια στοά του Λευκού Οίκου και την κατασκευή νέου ελικοδρομίου στο νότιο γκαζόν.

Σε μία από τις αναρτήσεις του τη Δευτέρα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Σι «ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα κάνει απολύτως τίποτα για να σταθεί εμπόδιο στην AI ή στο μέλλον της».

Όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Πεκίνο, τον Μάιο, συζήτησαν για τις δικλίδες ασφαλείας στην τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία διακυβερνητικού διαλόγου για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ