Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή του επιβατηγού πλοίου ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.
Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των Κατεχομένων, από τους 267 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο τύπου καταμαράν, οι 237 έχουν διασωθεί, ενώ επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε: «Από τους συνολικά 267 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, 237 διασώθηκαν από τις ομάδες μας. Δυστυχώς, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των 23 αγνοουμένων συνεχίζονται αδιάκοπα, με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα να έχουν κινητοποιηθεί». Όπως σημειώνει, προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός και η διάσωση των 23 αγνοουμένων.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Κερύνειας, ανακοίνωσε το λεγόμενο υπουργείο Υγείας των Κατεχομένων.
«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η ταχεία αντίδραση των υπηρεσιών διάσωσης και υγείας», ανέφερε. Δεν παρείχε πληροφορίες για αριθμό επιβαινόντων.
Η εφημερίδα Kibris ανέφερε ότι στο πλοίο, το οποίο σύμφωνα με αναφορές ήταν καταμαράν, άρχισε να μπαίνει νερό περίπου τέσσερα μίλια από τις ακτές.
Σε ετοιμότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να συνδράμει
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το ΚΣΕΔ επικοινώνησε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας να μεταφερθεί προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, ακόμη και να αναλάβει την επιχείρηση με τα διαθέσιμα αεροναυτικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος, μέσω του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ακριβώς για να καταστεί σαφής η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η θέση της Λευκωσίας σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ξεκάθαρη, καθώς «όταν βρίσκονται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, συμβάλλουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο».
Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τα μέσα, την επιχειρησιακή δυνατότητα και, κυρίως, την ετοιμότητα να συνδράμει άμεσα, σημειώνεται σχετικά.