Δρίβας (διεθνολόγος) στο iefimerida.gr: Στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον ταμπού η αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Δρίβας (διεθνολόγος) στο iefimerida.gr: Στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον ταμπού η αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία, στο iefimerida.gr
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία, στο iefimerida.gr

Η εχθρική -προς όλους- στάση της Τουρκίας φαίνεται ότι ανοίγει σιγά-σιγά τον ασκό του Αιόλου εναντίον της, με θέματα άλλοτε ανήκουστα ή «ταμπού» να συζητιούνται πλέον ανοιχτά στις ΗΠΑ.

Ενώ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν, κατά γενική ομολογία, την καλύτερη δυνατή περίοδο εδώ και δεκαετίες, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει αυτή η συγκυρία, την ίδια ώρα που και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο πιο τεταμένο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, με τις απειλές πολέμου να είναι συνεχείς από τη γείτονα;

Ποιες είναι οι προεκτάσεις της αντι-ΝΑΤΟϊκής στάσης της Τουρκίας και μπορεί αυτή να οδηγήσει σε πραγματικές, ουσιαστικές κυρώσεις, με όφελος για τη χώρα μας την ανάσχεση της επιθετικότητάς της; Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ειλικρίνεια στη συμμαχική μας σχέση με τις ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της πώλησης των μαχητικών F16 στη γείτονα, έπειτα και από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F35;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε στο iefimerida.gr ένας από τους πλέον ειδικούς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και βαθύς γνώστης των αμερικανικών πολιτικών σχέσεων, ο διεθνολόγος-στρατηγικός αναλυτής Αλέξανδρος Δρίβας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας μια επισκόπηση τις εξέλιξης αυτών των σχέσεων, ο Αλέξανδρος Δρίβας επισημαίνει ότι αφενός είναι λάθος να αξιολογούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με γνώμονα μόνο τις ελληνοτουρκικές και τη στάση των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα, αφετέρου αναλύει ότι τα τελευταία λίγα χρόνια τα πράγματα και όσα είχαμε ως δεδομένα, στη διεθνή πολιτική σκηνή, έχουν αλλάξει άρδην.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση πια με όσα είχαμε συνηθίσει»

Κατά τον διεθνολόγο, την τελευταία δεκαετία, και ειδικά μετά το 2016, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό, που απέχει παρασάγγας από την ουδετερότητα που είχαμε συνηθίσει νωρίτερα.

«Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει ακόμα ένα κατεστημένο το οποίο σκέφτεται ακόμα με ψυχροπολεμικούς όρους και δίνει μεγάλη αξία στον ρόλο της Τουρκίας, όσον αφορά στην ανάσχεση της Ρωσίας. Αυτό το κατεστημένο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μειοψηφία, διαψεύδεται πια από την πραγματικότητα» τονίζει ο Αλέξανδρος Δρίβας, εξηγώντας ότι η «νέα γενιά» δεν γνώρισε ποτέ την Τουρκία ως σύμμαχο -παρά μόνο την Ελλάδα- κι ότι αυτός είναι και ο τρόπος που σκέφτεται...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκμεταλλευθεί αυτή τη συγκυρία, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες καλλιέργειας των win-win σχέσεων με τις ΗΠΑ», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον γερουσιαστή -πιστό σύμμαχο των ελληνικών θέσεων- Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε πολύ εγκάρδιο κλίμα.

Η θέση -και η ενδεχόμενη αποπομπή- της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πλέον συζητείται ανοιχτά

Παράλληλα, η έκδηλη, σε όλες τις εκφάνσεις της, αντιδυτική στάση της Τουρκίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον «εκβιασμό» για την είσοδο Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει ανοίξει, στα σοβαρά, μια μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ, «που εδώ στην Ελλάδα δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει όσο θα έπρεπε»: Η συζήτηση αυτή είναι ακριβώς ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αν είναι πραγματικός σύμμαχος και -αυτό ακούγεται φωναχτά-, ή μήπως θα ήταν προς όφελος όλη της Συμμαχίας η αποπομπή της!

Έστω κι αν δεν προβλέπεται αυτό από το καταστατικό του ΝΑΤΟ, μεγάλοι θεσμοί, όπως η Ε.Ε., μπορούν βάσει των καταστάσεων να εξελίξουν τους κανόνες λειτουργίας τους και να θέσουν νέους κανόνες...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι επιστολές και τα άρθρα γερουσιαστών προς μεγάλα ΜΜΕ, στα οποία ανοίγουν καθαρά αυτό το ζήτημα, είναι μόνο μια πτυχή των όσων συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διπλωματών», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής, ο οποίος είναι και μέλος του Hellenic American Leadership Council.

Τι θα σήμαινε, ωστόσο, μια ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η... παύση της «συμμαχίας» με την Ελλάδα; Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μεγαλύτερη ασφάλεια στα σύνορά μας, ή, αντιθέτως, οι απειλές θα πολλαπλασιάζονταν; Αυτή τη φορά όμως, από μια χώρα μη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, το οποίο στο καταστατικό του προβλέπει ότι αν ένα μέλος του δεχτεί επίθεση, τότε όλα τα υπόλοιπα συνδράμουν για την άμυνά του...

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Δρίβα στο iefimerida.gr:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ