Τουρκία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά - iefimerida.gr

Τουρκία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη δίκη του Οσμάν Καβαλά στις 25 Απριλίου 2022
Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη δίκη του Οσμάν Καβαλά στις 25 Απριλίου 2022/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απογοητευμένο το συμβούλιο της Ευρώπης από την απόφαση φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά στην Τουρκία ζητά την άμεση απελευθέρωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε για μία ακόμη φορά σήμερα από την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο «χωρίς καθυστέρηση» τον μαικήνα Οσμάν Καβαλά ο οποίος χθες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος από την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη την οποία ανακοίνωσε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Οσμάν Καβαλά», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια προφυλακισμένος και ότι τώρα καταδικάστηκε σε ισόβια, έπειτα από μια δικαστική διαδικασία κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι σοκαριστικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε ο Κοξ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου αντιφρονούντα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε το 2019 την Άγκυρα για την άδικη κράτηση του Καβαλά, η οποία έχει στόχο «να τον φιμώσει και μαζί του όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβαλά. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H τουρκική δικαστική εξουσία να σεβαστεί τη Σύμβαση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

«Βασίζομαι στην τουρκική δικαστική εξουσία να ενεργήσει με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει αυτής», κατέληξε ο Κοξ.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται εδώ και 1.574 ημέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ