Η Τουρκία του Ερντογάν σχεδιάζει την αποστολή ρόβερ στη Σελήνη μέχρι το 2030 - iefimerida.gr

Η Τουρκία του Ερντογάν σχεδιάζει την αποστολή ρόβερ στη Σελήνη μέχρι το 2030

O Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: Turkish Presidency via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διαστημική δύναμη φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030.

Το ρόβερ, που μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στη διετία 2028-29, θα προσεληνωθεί και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από την επιφάνεια του φεγγαριού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντριρίμ, στις 16 Ιουνίου στη διεθνή διάσκεψη για την εξερεύνηση του διαστήματος "Global Space Exploration Conference" (GLEX) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σύμφωνα με το Space.com. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φθάσουμε στο φεγγάρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχική παρουσίαση του τουρκικού διαστημικού προγράμματος είχε γίνει από τον Ερντογάν τον περασμένο Φεβρουάριο, την ίδια μέρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραφαν ιστορία στον αραβικό και γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ένα σκάφος τους εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη.

Ο πύραυλος θα κάνει αρχικά - με διεθνή συνεργασία - μια δοκιμαστική πτήση και πιθανώς «ανώμαλη» προσεδάφιση στη Σελήνη στο τέλος του 2023, έτος που συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 ετών από την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Τούρκοι μηχανικοί θέλουν να συλλέξουν τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου στο τέλος της δεκαετίας να καταστήσουν εφικτή την ομαλή προσελήνωση του ρόβερ.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Ερντογάν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας στη διαστημική τεχνολογία με τον ιδρυτή της Tesla και της SpaceΧ, Έλον Μασκ. Το δεκαετές τουρκικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει και ένα τουρκικό διαστημοδρόμιο, καθώς επίσης την ανάπτυξη ενός εγχώριου δορυφορικού συστήματος, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες, ούτε καν για τον προϋπολογισμό του. Η Τουρκία έχει επίσης στόχο να στείλει έναν Τούρκο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στα επόμενα χρόνια, για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η TUA, η οποία ιδρύθηκε το 2018, βρίσκεται σε σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις και, όπως είπε, «σε λίγους μήνες αυτές θα ολοκληρωθούν και θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπαίδευσής του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σελήνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ