Τουρκία: O πιο φονικός σεισμός στον κόσμο εδώ και μια 10ετία -Πάνω από 11.000 νεκροί, βίντεο απόγνωσης

Η μικρή Μαριάμ με τον αδελφό της στα συντρίμμια του σπιτιού τους, μετά τον σεισμό στην Τουρκία που έπληξε και τη Συρία

Ένας άνδρας που θάφτηκε ζωντανός στα συντρίμμια του σπιτιού του, δίπλα στη νεκρή σύζυγό του, διασώθηκε σήμερα στην Τουρκία μετά από 48 ώρες φρίκης, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τους 11.000.

Εικόνες από τον τόπο της διάσωσης στην τουρκική πόλη Χατάι έδειχναν τον άνδρα σφηνωμένο ανάμεσα σε μια πεσμένη τσιμεντένια πλάκα, το πάτωμα και το άψυχο σώμα της συζύγου του.

Καθώς οι διασώστες φώτιζαν τα ερείπια, ο άνδρας -που ονομάζεται Abdulalim Muaini- φαίνεται να τους κοιτά και να απλώνει το χέρι του.

Στη συνέχεια, ο Muaini απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια, μαζί με τη σορό της συζύγου του και των δύο παιδιών του, δύο μικρά κοριτσάκια που επίσης σκοτώθηκαν. Τον τοποθέτησαν στο πάτωμα για να του παράσχουν ιατρική περίθαλψη, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου κείτονταν τα πτώματα της συζύγου του, Esra, και των θυγατέρων του, Mahsen και Besira, τυλιγμένα σε κουβέρτες.

Αξιωματούχοι και γιατροί δήλωσαν ότι 8.574 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 2.662 στη Συρία από τον πιο θανατηφόρο σεισμό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρώνσε 11.236.

Ένα νεαρό αγόρι από τη Συρία, που ζει στην περιοχή Iskenderun του Hatay της Τουρκίας, βιντεοσκόπησε τον εαυτό του από το εσωτερικό ενός κτιρίου που κατέρρευσε, όπου έχει παγιδευτεί. Λέει στην κάμερα ότι είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να βγει ζωντανός.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνάει αυτό κάτω από τα συντρίμμια» είπε το νεαρό αγόρι, ενώ δίπλα του ακούγονται και άλλες φωνές -πιθανότατα η οικογένειά του, ή άλλα άτομα που έμεναν επίσης στο ίδιο κτίριο.

«Όπως βλέπετε, είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν περισσότερες από δύο ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονές μας. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Φίλοι μου, έχουμε κολλήσει κάτω από τον σεισμό. Μητέρα! Είσαι καλά; Μητέρα! Πες μου ότι κρύφτηκες κάπου. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με!» πρόσθεσε, πριν δώσει τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Το αγόρι, που ονομάζεται από το Al Jazeera ως Firat Yayla -ο οποίος έχει ένα κανάλι στο YouTube, γνωστό ως Charmquell- δημοσίευσε αργότερα στο Instagram ότι είχε σωθεί. Ωστόσο, είπε ότι η μητέρα του βρισκόταν ακόμη κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους.

Οι ελπίδες για περισσότερες διασώσεις μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς να περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης.

«Βρισκόμαστε στην 55η ώρα μετά τον πρώτο σεισμό. Αυτές είναι οι ώρες που οι προσπάθειες διάσωσης είναι οι πιο έντονες και ευαίσθητες» δήλωσε ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής υπηρεσίας για τις καταστροφές AFAD.

Για τον Mesut Hancer -κάτοικο της τουρκικής πόλης Kahramanmaras, κοντά στο επίκεντρο- είναι ήδη πολύ αργά...

Τον απεικονίζουν να κάθεται στα παγωμένα χαλάσματα, πολύ θλιμμένος για να μιλήσει, αρνούμενος να αφήσει το χέρι της 15χρονης κόρης του, Irmak, καθώς το σώμα της βρισκόταν άψυχο, συνθλιμμένο κάτω από τις τσιμεντένιες πλάκες.

Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερα θύματα από ό,τι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στο Νεπάλ το 2015, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 8.800 ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να διπλασιαστεί. Αν επαληθευθούν οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για 20.000 και περισσότερους νεκρούς, θα ξεπεράσει και το θλιβερό αριθμό των 20.000 νεκρών από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ, το 2011, ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Εν τω μεταξύ, οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνέχισαν την έρευνά τους για επιζώντες που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους που γκρεμίστηκαν από τον σεισμό.

Παρά τις αντιξοότητες, οι ομάδες έρευνας εξακολουθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια την Τετάρτη, περισσότερες από 48 ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 7,8 βαθμών. Μεταξύ αυτών και μια ολόκληρη οικογένεια Σύρων, που βρέθηκε ζωντανή μετά από μέρες παγιδευμένη στο παγωμένο σκοτάδι.

Κυκλοφορούν επίσης βίντεο που δείχνουν παιδιά να διασώζονται από τις ομάδες διάσωσης σε όλη την κατεστραμμένη περιοχή και να ανασύρονται από συντρίμμια κτιρίων καλυμμένα με σκόνη, αλλά ζωντανά.

Την Τρίτη, ένα νεογέννητο σώθηκε -όταν βρέθηκε πάνω στη σορό της νεκρής μητέρας του, κάτω από τα χαλάσματα.

Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ένα τρίχρονο αγόρι, τον Arif Kaan, κάτω από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Kahramanmaras, μια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Τουρκίας.

Ο πατέρας του αγοριού, Ertugrul Kisi, ο οποίος είχε διασωθεί νωρίτερα, έκλαιγε με λυγμούς καθώς ο γιος του απεγκλωβιζόταν.

Προς το παρόν, το όνομα της ελπίδας στο Καχραμανμαράς είναι Αρίφ Καάν', διακήρυξε ένας δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης καθώς η δραματική διάσωση μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα.

H στιγμή που ένα κορίτσι διασώζεται από τα ερείπια κτιρίου στη Συρία:

Η στιγμή της διάσωσης παιδιών από γκρεμίσματα, μετά το σεισμό της Τουρκίας, στη Συρία:

Ποιοι ήταν οι φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα

Με τους προσωρινούς απολογισμούς να αυξάνονται ανά ώρα, ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία κατατάσσεται ήδη στους δέκα περισσότερο πολύνεκρους του 21ου αιώνα.

2004: 230.000 νεκροί στη Νοτιοανατολική Ασία

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών στα ανοιχτά της Σουμάτρας (Ινδονησία) προκαλεί ένα γιγαντιαίο τσουνάμι, σκοτώνοντας περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στις ακτές δέκα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία.

Τα γιγάντια κύματα, ξεκινώντας από τα 700 χλμ/ώρα, φτάνουν μέχρι και τα 30 μέτρα σε ύψος.

2010: 200.000 νεκροί στην Αϊτή

Στις 12 Ιανουαρίου 2010, ένας σεισμός 7 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στην Αϊτή και άφησε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους. Ο σεισμός μεταμορφώνει την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, σε ένα σωρό από συντρίμμια.

Στη συνέχεια, η χώρα επλήγη από τον Οκτώβριο του 2010 από μια επιδημία χολέρας, που εισήχθη από ειρηνευτικές δυνάμεις από το Νεπάλ που είχαν φτάσει μετά τον σεισμό. Η επιδημία θα προκαλέσει περισσότερους από 10.000 θανάτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

2008: 87.000 νεκροί στη Σετσουάν

Στις 12 Μαΐου 2008, ένας σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 87.000 ανθρώπους και τραυμάτισε 4,45 εκατομμύρια, καταστρέφοντας μεγάλες περιοχές της επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα). Ανάμεσα στα θύματα ήταν χιλιάδες μαθητές που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση σχολείων.

2005: 75.000 νεκροί στο Κασμίρ

Στις 8 Οκτωβρίου 2005, ένας σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 73.000 ανθρώπους και άφησε 3,5 εκατομμύρια αστέγους, κυρίως στην περιοχή του Κασμίρ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πακιστάν. Οι ιατρικές υποδομές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

2003: 31.000 νεκροί στο Μπαμ του Ιράν

Στις 26 Δεκεμβρίου 2003, ένας σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών έπληξε την πόλη Μπαμ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 31.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης. Η παλιά πόλη χτισμένη από τούβλα από λάσπη, ένα κόσμημα της παγκόσμιας κληρονομιάς, καταστρέφεται.

2001: 20.000 νεκροί στην Ινδία

Στις 26 Ιανουαρίου 2001, ένας σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ (δυτική Ινδία) και σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

2011: 18.500 νεκροί στην Ιαπωνία

Στις 11 Μαρτίου 2011, η Ιαπωνία συγκλονίζεται από σεισμό μεγέθους 9,1 βαθμών. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, ένα γιγάντιο κύμα που ξεπερνά τα 20 μέτρα κατά τόπους έπληξε την ακτή της περιοχής Τοχόκου (βορειοανατολικά), καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Νερό πλημμυρίζει τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, του οποίου οι πυρήνες τριών αντιδραστήρων έλιωσαν, προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή - εν καιρώ ειρήνης - μετά από το Τσερνόμπιλ το 1986.

Η καταστροφή αφήνει περίπου 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους και αναγκάζει περισσότερους από 165.000 ανθρώπους από την επαρχία της Φουκουσίμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ραδιενεργών εκπομπών.

2023: Πάνω από 11.200 νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία

Στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, ακολουθούμενος από έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών. Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός μέχρι σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας ανέρχεται σε περισσότερους από 11.200 νεκρούς.

2015: 9.000 νεκροί στο Νεπάλ

Στις 25 Απριλίου 2015, σχεδόν 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε το κεντρικό Νεπάλ. Η πρωτεύουσα Κατμαντού και οι περιοχές του επίκεντρου, 80 χλμ μακριά, καταστρέφονται.

2006: 6.000 νεκροί στο νησί της Ιάβας

Στις 26 Μαΐου 2006, ένας σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στο νησί της Ιάβας σκότωσε σχεδόν 6.000 ανθρώπους. Η καταστροφή αφήνει περίπου 38.000 τραυματίες και περισσότερους από 420.000 άστεγους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ