Η εξήγηση Μητσοτάκη για την τακτική της Τουρκίας με τις καθημερινές εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις - iefimerida.gr

Η εξήγηση Μητσοτάκη για την τακτική της Τουρκίας με τις καθημερινές εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI - ΓΤτΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη μία, απειλές κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και από την άλλη, έκκληση για διάλογο από τον υπ. Άμυνας Ακάρ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οξύνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογική λογική, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα, κάτι το οποίο φαίνεται και από την όλο και εντονότερη ρητορική του Τούρκου προέδρου εναντίον της χώρας μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν απείλησε ξανά την Ελλάδα, μιλώντας την Πέμπτη (3/11) για τις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να λείπουν οι απειλές και οι προσβλητικές αναφορές προς στην χώρα μας.

Ο Ερντογάν μίλησε μεταξύ άλλων για το ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη θάλασσα και τη συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τον όλο και στενότερο εταίρο του, τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για γεωτρήσεις με τη Λιβύη, στα πλαίσια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν οι απαράδεκτες απειλές και εκφοβισμοί προς την Ελλάδα.

Γεωτρύπανα στη Μεσόγειο -Κοινές έρευνες Τουρκίας και Λιβύης

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Λιβύη ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει κοινές σεισμικές έρευνες με την Τουρκία στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με το «Anadolu».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με τα γεωτρύπανα μας, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γεωτρήσεις σε διάφορες χώρες, όπως κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, να εξάγουμε φυσικό αέριο και να το πουλήσουμε σε τρίτες χώρες», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχετικές προτάσεις από διάφορες χώρες, είπε: «Κατ' αρχάς, για παράδειγμα, η Λιβύη λέει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες εργασίες για το θέμα αυτό».

«Με άλλα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η συνολική ποσότητα των ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα έχει φτάσει τα 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», είπε ο Ερντογάν, θέλοντας να καταστήσει τον εαυτό του και τη χώρα του ενεργειακό παίκτη στην περιοχή.

Πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις ευλογίες Πούτιν

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα εργάζονται για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού εργοστασίου, χωρίς να αναφέρει την τοποθεσία του. Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, ο οποίος θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες.

Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην τουρκική πόλη Σινώπη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Έλληνες φοβήθηκαν την εμβέλεια του Tayfun, λέει Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun της Τουρκίας, η οποία «τρέλανε την Ελλάδα», έδειξε την πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας ενώ μίλησε και για την παραγωγή νέων πυραύλων με την ονομασία «Cenk» και «Gezgin» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Τούρκος χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής πλευράς «απαράδεκτη» λέγοντας ότι «η Άγκυρα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή», αναπαράγοντας το αφήγημα ότι η Ελλάδα απειλεί και ακολουθεί επιθετική πολιτική.

Οι προκλήσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά, τόνισε ο Ερντογάν

Η Ελλάδα πρέπει «να συνέλθει και να καταλάβει ότι οι προκλήσεις δεν θα την οδηγήσουν πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική «Hurriyet», o Ερντογάν είπε στη συνέντευξή του: «Η τελευταία μας δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική για να δείξει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. «Ο Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα σε αυτήν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα δώσουμε τα καλά νέα για πολλούς ακόμη, όπως οι πύραυλοι Cenk και Gezgin. Φέραμε την αμυντική βιομηχανία σε αυτό το σημείο παρά τα εμπόδια. Το 2023, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε ότι θα βγει από το υπόστεγο. Θα θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη φρεγάτα που θα ενισχύσει τη δύναμή μας στη θάλασσα. Η ανάπτυξη πυραύλων συνεχίζεται». «Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή. Θα τους απαντήσουμε με την τεχνολογία μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων, λέει ο Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εναντιώνεσαι στην Άγκυρα. Οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία σημαίνουν ότι η Αθήνα έχει χάσει τα λογικά της, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε μάλιστα τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ενόχληση της Άγκυρας στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχόλια στα οποία είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», διαμήνυσε στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκκληση για διάλογο προς την Ελλάδα, κάνει ο Ακάρ

Μικρή αλλαγή ρητορικής από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, τονίζοντας όμως ότι η Αθήνα είναι αυτή που δεν επιθυμεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στη «Milliyet», μίλησε για «επίκληση του διεθνούς δικαίου, των αρχών καλής γειτονίας και του διαλόγου», προκειμένου να επιτευχθεί μια «μόνιμη» λύση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Ακάρ σημείωσε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πως η τουρκική στρατιωτική αποστολή πήγε δύο φορές στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική ήρθε μία φορά στην Άγκυρα. Μάλιστα, επανέλαβε πως η Τουρκία είναι αυτή που επιθυμεί το διάλογο, ενώ στην Ελλάδα, είπε πως ορισμένοι πολιτικοί «ξυπνούν το πρωί και μπαίνουν σε έναν αγώνα για το τι να πουν εναντίον της Τουρκίας».

Εκθέτοντας για άλλη μια φορά το γνωστό αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Ακάρ μίλησε και για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, που είναι στα 10 ναυτικά μίλια, ενώ τα χωρικά ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που «δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο». Σημείωσε, δε, προκαλώντας, πως η Τουρκία δεν είναι εκείνη που ξεκινά τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. Αναφορικά με την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, απέφυγε αυτήν τη φορά την εμπρηστική ρητορική, προχωρώντας σε μια γενική αναφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία επιδιώκει μοιρασιά του πλούτου στο Αιγαίο, τονίζει ο Ακάρ

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στα ΜΜΕ της πατρίδας του, ανέφερε ότι «δεν θα βγάλουν άκρη μαζί μας επιδιώκοντας ανώφελους εξοπλισμούς και τρέχοντας πίσω από τεχνητές συμμαχίες».

Ο Ακάρ επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία επιδιώκει μοιρασιά του πλούτου στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι «μια δίκαιη κατανομή θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».

«Υπενθυμίζουμε επανειλημμένα στους συνομιλητές μας ότι δεν θα βγάλουν άκρη επιδιώκοντας τέτοιους ανώφελους εξοπλισμούς και τρέχοντας πίσω από τεχνητές συμμαχίες, ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, ασφαλής, αποτελεσματικός σύμμαχος και ότι ο διάλογος -υπ' αυτή την έννοια- θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη και ότι η δίκαιη κατανομή του πλούτου στο Αιγαίο είναι σημαντική και επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Απάντηση Μητσοτάκη από το Βερολίνο προς την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταξιδεύσει την Πέμπτη (3/11) στο Βερολίνο για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια με οικοδεσπότη τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε οι Τούρκοι αξιωματούχοι προκαλούν με τα λεγόμενα τους καθημερινά τη χώρα μας, ενώ η Αθήνα δεν επιθυμεί να μπει σε ένα τέτοιο γαϊτανάκι δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ότι: «Aν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων.

Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό. Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας. Να σας πω και κάτι ακόμα. Αν η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ