Οι ντετέκτιβ κορωνοϊού της Τουρκίας -Πώς, χωρίς lockdown, προσπαθούν να περιορίσουν τον ιό - iefimerida.gr

Οι ντετέκτιβ κορωνοϊού της Τουρκίας -Πώς, χωρίς lockdown, προσπαθούν να περιορίσουν τον ιό

Τουρκάλα γιατρός με μάσκα
Γιατροί μετατράπηκαν σε ντέτεκτιβ του κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP Photo/Emrah Gurel

Μια στρατιά γιατρών σε ρόλο ντετέκτιβ του κορωνοϊού έχει επιστρατεύσει η Τουρκία για να πολεμήσει την πανδημία της Covid-19 σε συνδυασμό με την επιβολή καραντίνας κατά τόπους.

Μια στρατηγική που φαίνεται να αποδίδει καρπούς αφού το τελευταίο διάστημα μειώνονται ολοένα και περισσότερο τα νέα κρούσματα του φονικού κορωνοϊού στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιότυποι αυτοί «ντετέκτιβ δημόσιας υγείας» κάνουν ελέγχους από πόρτα σε πόρτα –κάποιες φορές με τη βοήθεια της αστυνομίας - ή μέσω εφαρμογών κινητών, παρακολουθούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας εργαζόμενοι ολημερίς κι ολονυχτίς επτά μέρες την εβδομάδα για να ανιχνεύσουν την ύπουλη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Τουρκία των 83 εκατομμυρίων κατοίκων, που θα κρατήσει και τον Ιούνιο κλειστές τις πόρτες της σε τουρίστες από χώρες, όπου παρουσιάζει έξαρση η πανδημία.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που προχωρούν σε μαζική διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων η Τουρκία στήριξε την απάντησή της στον κορωνοϊό σε κατά τόπους καραντίνες και στρατιές ιχνηλατών επαφών, που εντοπίζουν εκείνους που ίσως έχουν μολυνθεί από ασθενή της Covid-19 και προσπαθούν να σβήσουν την «πυρκαγιά» προτού εξαπλωθεί σε μια γειτονιά, πόλη ή περιοχή.

Η τακτική με τους «ντέτεκτιβ του κορωνοϊού» αποδίδει καρπούς

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και του τοπικού γραφείου του ΠΟΥ, λένε ότι η τακτική αυτή αποδίδει καρπούς. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά λέει ότι η στρατηγική έχει θέσει την πανδημία «υπό έλεγχο», με τους θανάτους από τον κορωνοϊό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να υποχωρούν σταθερά. «Θέσαμε υπό έλεγχο την διασπορά της ασθένειας παρακολουθώντας την πηγή της», είπε ο Κοτζά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δουλειά του «ντετέκτιβ», του ιχνηλάτη δηλαδή, είναι να ανακαλύψει με ποια άτομα ήλθε σε επαφή ένας φορέας για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ‘. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν τα άτομα αυτά, μπαίνουν σε καραντίνα και παρακολουθούνται από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ενώ υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ αν εκδηλώσουν συμπτώματα της Covid-19. H παραβίαση της καραντίνας τιμωρείται στην Τουρκία με πρόστιμα έως και 162 δολαρίων και φυλάκιση έως ένα χρόνο.

Όταν μια 47χρονη κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, η Μπετούλ Σαχμπάζ, πρωτοεμφάνισε συμπτώματα, αφού ο συγκάτοικός της διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, τηλεφώνησε σε μια γραμμή υγείας. «Φοβήθηκα. Ακούμε, βέβαια, διαρκώς για την πανδημία, αλλά είναι διαφορετικό όταν το βιώνεις», δήλωσε στο Associated Press.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν στο κατώφλι της δύο ιχνηλάτες με λευκές προστατευτικές στολές, μάσκες και ασπίδες προσώπου, που της πήραν δείγμα από το μύτη και το έστειλαν για εργαστηριακή ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποία βγαίνουν σε μία με δύο μέρες. «Παίρνουμε δείγματα από ασθενείς από την άνεση των σπιτιών τους χωρίς να βγαίνουν έξω και να διασπείρουν την Covid-19, λέει η δρ Μελέκ Νουρ Ασλάν, επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας Υγείας του δήμου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, επικέντρου της πανδημίας στην Τουρκία. Ο δήμος αυτός προσελκύει μετανάστες από το εσωτερικό κι άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και τουρίστες. «Χάρη στη δουλειά των ντέτεκτιβ μας, εμποδίσαμε τους φορείς εδώ να έρθουν σε επαφή με άλλους και συμβάλαμε στη μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων», προσθέτει.

Μια στρατιά άνω των 6.000 ντέτεκτιβ του κορωνοϊού στην Τουρκία

Από τις 10 Μαρτίου τουλάχιστον 6.239 ιχνηλάτες εντόπισαν 722.000 άτομα που είχαν έλθει σε επαφή με φορείς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Τούρκο υπ. Υγείας. Οι 1.200 εξ’ αυτών εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη των 15.5 εκατ. κατοίκων κι όλοι τους είναι μέλη της ιατρικής κοινότητας της Τουρκίας: γιατροί, νοσοκόμοι και οδοντίατροι και πολλοί έχουν λάβει πρόσθετη εκπαίδευση για τη σωστή συλλογή των δειγμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουλουντάγ της Προύσας, αν και σχολιάζει θετικά τη σκληρή δουλειά και την αυτοθυσία των «ντετέκτιβ του κορωνοϊού», στρέφει τα πυρά του κατά του υπουργείου Υγείας, πουο συγκρότησε τυχαία και χωρίς επαρκή εκπαίδευση τις ομάδες των ιχνηλατών. Ενώ επεσήμανε και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Τουρκίας που ενδεχομένως αποδυνάμωσαν την αρχική αντίδραση στην πανδημία. «Θα μπορούσαμε να είχαμε ανταποκριθεί νωρίτερα και να απαντήσουμε πιο δυναμικά στη μάχη αυτή», λέει.

Αντί να μπει όλη η χώρα σε καραντίνα, η Τουρκία επέλεξε τη λογική του μερικού lockdown για να περιορίσει τα πλήγματα στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της επιτρέποντας σε εργαζόμενους να πηγαίνουν στις δουλειές τους, αλλά κρατώντας στα σπίτια τους τα άτομα άνω των 65 και κάτω των 20 ετών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μόνον μια πανεθνική καραντίνα επί τέσσερις ημέρες στη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Έιντ αλ Φιτρ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα πρέπει να μείνουν οι Τούρκοι στα σπίτια τους. Αλλά ο ανεξάρτητος Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν έχει αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Και ζητά εκτεταμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ακόμη και σε ασυμπτωματικά άτομα που επιβεβαιώθηκε ότι ήλθαν σε επαφή με φορείς. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σε τέτοια τεστ κάπου 1.67 εκατ. άνθρωποι στη γείτονα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ