Η Τουρκία κλιμακώνει την αντιπαράθεση για τα θαλάσσια πάρκα με δηλώσεις που αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Πηγές από την Άγκυρα ανέφεραν στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει «με τουρκικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, ίσως και πάρκα», δείχνοντας την ενόχλησή της από την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η αρχική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε «για λόγους αρχής» και «για να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς στο Αιγαίο, καθώς υπάρχουν νησιά, νησίδες που στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πρέπει να συζητηθεί».
Σημειώνουν, μάλιστα, πως δεν υπάρχει θέμα «έντασης» μεταξύ των δύο πλευρών.
«Δεν προβλέπεται ένταση... αυτό θα φανεί στην εφαρμογή. Δηλαδή, αν θα εμποδιστούν αλιευτικά, αν θα γίνουν ενέργειες σε συγκεκριμένες νησίδες κ.λπ.» απάντησαν σε σχετική ερώτηση.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί καμία de facto κατάσταση»
Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως δεν προκύπτει κάποιο νομικό αποτέλεσμα από την κίνηση της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει πως θα πρέπει «αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
«Στις 21 Ιουλίου 2025 η Ελλάδα ανακοίνωσε δύο θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος. Αμέσως μετά την εξαγγελία αυτής της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Απριλίου 2024 στην οποία επαναλαμβάνει ότι τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα ζητήματα που έχουν καταγραφεί στην εν λόγω δήλωση εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παράκτιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Η αντίδραση της Αθήνας
Η φράση «κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες» απαντήθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ λίγο αργότερα, σημειώνοντας πως «το καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο».
«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές. Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα. Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης» ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.