Η Τουρκία επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα για θανάτους στον Εβρο -Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που επικαλείται η Αγκυρα - iefimerida.gr

Η Τουρκία επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα για θανάτους στον Εβρο -Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που επικαλείται η Αγκυρα

Εικόνες από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο
Εικόνες από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για απώλειες ζωών στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Κιράν επαναφέρει τις αιτιάσεις της Τουρκίας, για χρήση βίας και πυροβολισμούς στον Έβρο σε βάρος προσφύγων, τις ημέρες της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο, καθώς Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, ζητά την έρευνα για το θέμα από την Ελλάδα, αλλά και την Κομισιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιμένουν οι Τούρκοι για τα επεισόδια στην Έβρο

«Οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν πως πρόσφυγες που επεχείρησαν να περάσουν από τη χώρα μας στην Ελλάδα σκοτώθηκαν. Το ευρωκοινοβούλιο συγκέντρωσε περισσότερες από 100 υπογραφές προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα. Η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες και να δικάσει τους υπεύθυνους».

Αυτό δήλωσε ο Κιράν σε ανάρτησή του στο Twitter στην οποία παραθέτει φωτογραφίες ενός άνδρα που φαίνεται πως ανήκει στις αστυνομικές δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και άλλες που αποτυπώνουν ένταση στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ζητά την έρευνα για τον Έβρο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αναφορές για βίαιες απωθήσεις στα σύνορα με την Τουρκία, που αν επαληθευτούν υποδηλώνουν πως η Ελλάδα δεν εξασφαλίζει στους μετανάστες το δικαίωμα του ασύλου. Με αυτή τη φράση ξεκινά ανακοίνωση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου με ημερομηνία την 6η Ιουλίου του 2020.

Στο κείμενο αναφέρεται πως τη Δευτέρα, ευρωβουλευτές της Επιτροπής ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, έπειτα από αναφορές ΜΜΕ και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζουν πως η αστυνομία και η συνοριοφυλακή της χώρας «συστηματικά αποτρέπει την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας βία και συχνά πυροβολώντας εναντίον τους, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορά της».

Για Fake News κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση

Στην ανακοίνωση παρατίθεται η κατηγορηματική διάψευση τόσο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο όμως και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη που χαρακτήρισαν της αναφορές fake news.

Όπως σημείωσαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης η Ελλάδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην «διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, πάντοτε σεβόμενη τα δικαιώματα». Επιπλέον, Μηταράκης και Χρυσοχοΐδης προειδοποίησαν πως η επανάληψη γεγονότων όπως αυτά στον Έβρο τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερευνα ζητούν ευρωβουλευτές από την Κομισιόν

«Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κάλεσε την Κομισιόν να διασφαλίσει πως οι ελληνικές Αρχές συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο, ζητώντας την καταδίκη της χρήσης βίας και την επιβολή κυρώσεων αν οι παραβιάσεις αυτές (των δικαιωμάτων) επιβεβαιωθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της πάντως, η Επίτροπος Ιλβα Γιοχάνσον συμφώνησε στη διερεύνηση των κατηγοριών για χρήση βίας εναντίον αιτούντων ασύλου, όχι όμως μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ. «Δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων» επεσήμανε.

Πρωταρχικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαφύλαξη των συνόρων

Σε κάθε περίπτωση, ευρωβουλευτές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας στη διαφύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, ενώ και η Γιοχάνσον αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όταν και οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού εντός των δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Η επιτροπή των πολιτικών ελευθεριών, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου, αναλαμβάνει την νομοθέτηση και την επίβλεψη πολιτικών εντός της ΕΕ, προκειμένου να προσφέρει στους πολίτες ένα πεδίο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Επιπλέον, η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη τήρησης της Χάρτας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην ευρωπαϊκή Επικράτεια. Αποτελείται από 68 μέλη, ωστόσο δεν είναι γνωστό πώς εκδόθηκε η ανακοίνωση για τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ποιοι την υποστήριξαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ