Η Τουρκία απαγόρευσε τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιου με 2.000 ομοφυλόφιλους, επικαλούμενη «ηθικές αξίες» -Το Scarlet Lady είχε ξεκινήσει από την Αθήνα - iefimerida.gr

Η Τουρκία απαγόρευσε τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιου με 2.000 ομοφυλόφιλους, επικαλούμενη «ηθικές αξίες» -Το Scarlet Lady είχε ξεκινήσει από την Αθήνα

Το Scarlet Lady της Virgin Voyages
Το «Scarlet Lady», της Virgin Voyages / @virginvoyages.com
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Ένα κρουαζιερόπλοιο που ξεκίνησε από την Αθήνα με 2.000 ΛΟΑΤΚΙ+ επιβάτες για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο απαγορεύτηκε σήμερα να «δέσει» στην Τουρκία.

  • Οι αρχές στην επαρχία Αϊδινίου της Τουρκίας ακύρωσαν την άφιξη του πλοίου, αναφέροντας πως ναυλώθηκε από ομάδες με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις ηθικές αξίες της τουρκικής κοινωνίας, προκαλώντας έτσι «σημαντική δημόσια ανησυχία».
  • Ο πρόεδρος της εταιρείας Atlantis Events, Ριτς Κάμπελ, δήλωσε σοκαρισμένος, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας που απαγορεύεται ο ελλιμενισμός ενός πλοίου της λόγω της ταυτότητας των επιβατών του.
  • Η βραβευμένη ερμηνεύτρια του Μπρόντγουεϊ, Πάτι Λουπόν, που επιβαίνει στο πλοίο, εξέφρασε την οργή της για την απαγόρευση, δηλώνοντας ότι οι επιβάτες «αξίζουν πολύ καλύτερα»
  • Η ομοφοβία στην Τουρκία παραμένει ευρέως διαδεδομένη, φτάνοντας έως την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα «διεστραμμένους», παρότι η ομοφυλοφιλία δεν ποινικοποιείται στη χώρα.

Το «Scarlet Lady» αναμενόταν αύριο, 7 Ιουλίου, στο λιμάνι του Κουσάντασι και στη συνέχεια θα έπλεε για την Κωνσταντινούπολη, επόμενο προγραμματισμένο σταθμό στην κρουαζιέρα.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν σήμερα την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, επικαλούμενες τις «ηθικές αξίες» της τουρκικής κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλοίο θα κάνει πλέον στάση στο Κάιρο και την Κρήτη, αντί για την Τουρκία.

«Σημαντική ανησυχία για τις ηθικές αξίες της κοινωνίας μας»

Το «Scarlet Lady», της Virgin Voyages (εταιρεία κρουαζιέρας ενηλίκων του Ρίτσαρντ Μπράνσον), απέπλευσε από την Αθήνα χθες, 5 Ιουλίου, για «ένα επικό ταξίδι αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους», διάρκειας 10 ημερών, το οποίο διοργάνωσε η Atlantis, μια αμερικανική εταιρεία που διοργανώνει κρουαζιέρες και διακοπές για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Κάντε μια βόλτα με φίλους από όλο τον κόσμο καθώς επισκεπτόμαστε τα ελληνικά νησιά, την Τουρκία, την Κροατία και πολλά ακόμη μέρη στην πιο εξωτική μας κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Θα νιώσετε σαν αληθινός ναύτης στη δική μας τεράστια παιδική χαρά που μοιάζει με γιοτ, με οικοδεσπότες drag queen και στιγμές απόλυτης χαράς κάθε μέρα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που διαφήμιζε την κρουαζιέρα.

H Atlantis Events διοργανώνει αποκλειστικά γκέι κρουαζιέρες και διακοπές σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: @atlantisevents.com
H Atlantis Events διοργανώνει αποκλειστικά γκέι κρουαζιέρες και διακοπές σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: @atlantisevents.com
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλοίο επιβαίνουν σχεδόν 2.000 γκέι άτομα, κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ωστόσο, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στο Κουσάντασι, οι Αρχές στην επαρχία Αϊδινίου της Τουρκίας, όπου βρίσκεται το λιμάνι, δημοσίευσαν μια δήλωση στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι η κρουαζιέρα ναυλώθηκε «από ομάδες γνωστές για συμπεριφορές που δεν ευθυγραμμίζονται με τη δομή της κοινωνίας μας και τις ηθικές μας αξίες».

Η άφιξη του πλοίου «ακυρώθηκε», αφού «προκάλεσε σημαντική δημόσια ανησυχία» είπαν, και πρόσθεσαν: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα η εν λόγω ομάδα να επισκεφθεί την επαρχία μας για μια εκδήλωση αυτού του είδους».

Σοκ στην εταιρεία - «Πρώτη φορά μας συμβαίνει αυτό»

Η τουρκική απαγόρευση συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς η Atlantis έχει διοργανώσει κρουαζιέρες για ομοφυλόφιλους στην Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι 13 φορές τα τελευταία 25 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε στο CNN ο Ριτς Κάμπελ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Atlantis Events, σοκαρίστηκε από την απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στην 36χρονη ιστορία της εταιρείας που «μπορεί να μη δέσουμε λόγω του ποιοι είμαστε».

H Atlantis Events διοργανώνει αποκλειστικά γκέι κρουαζιέρες και διακοπές σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: @atlantisevents.com
H Atlantis Events διοργανώνει αποκλειστικά γκέι κρουαζιέρες και διακοπές σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: @atlantisevents.com

«Είναι εκπληκτικό, για να είμαι ειλικρινής», είπε. «Εννοώ, ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι πρόκειται για μια ομοφυλοφιλική ομάδα. Με ανησυχεί πολύ όταν μια χώρα αποφασίζει ότι μπορεί να επιλέξει ποιοι τουρίστες θα επιτρέπονται και ποιοι όχι».

Μάλιστα, μιλώντας στην USA Today, ο Κάμπελ είπε ότι η εταιρεία δεν κατάφερε «να πείσει τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν την απαγόρευση», παρά τις κινήσεις της με την αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν φτάνουμε στο λιμάνι, το πλοίο μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο πλοίο», είπε. «Δεν είναι ότι δεν είμαστε μια συγκέντρωση ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας, δεν είμαστε μια πορεία, δεν είμαστε μια οργάνωση, δεν είμαστε μια πολιτική δήλωση με κανέναν τρόπο. Η κρουαζιέρα διαφημίστηκε πριν από ένα χρόνο, δεν είναι κάτι καινούργιο» τόνισε.

«Ένα υπέροχο πλοίο γεμάτο ομοφυλόφιλους άνδρες, που αξίζουν καλύτερα»

Στο «Scarlet Lady» επιβαίνει και η βραβευμένη με Tony ερμηνεύτρια του Μπρόντγουεϊ Πάτι Λουπόν, η οποία θα κάνει εμφάνιση στο πλοίο.

Η 77χρονη τραγουδίστρια μοιράστηκε το σοκ της στο Instagram το Σάββατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κρουαζιέρα με το Atlantis, στην οποία θα συμμετάσχω την επόμενη εβδομάδα, έχει απαγορευθεί από την Τουρκία», έγραψε. «Ένα πλοίο -ένα υπέροχο πλοίο- γεμάτο ομοφυλόφιλους άνδρες. Και εγώ. Μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία απλώς και μόνο λόγω του ποιος επιβαίνει».

«Είμαι έξαλλη, αλλά πλέω, καθώς το πλοίο θα πιάσει άλλα λιμάνια. Είμαι έτοιμη να τραγουδήσω για όλους τους υπέροχους άντρες σε αυτή την κρουαζιέρα Atlantis, οι οποίοι αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτό» τόνισε.

Ευρέως διαδεδομένη η ομοφοβία στην Τουρκία

Η ομοφυλοφιλία δεν ποινικοποιείται στην Τουρκία, αλλά η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως αναφέρει ο Guardian. Φτάνει ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιγράφει τακτικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως «διεστραμμένους» και απειλή για την παραδοσιακή οικογένεια.

Το Istanbul Pride ήταν κάποτε μια ζωντανή εκδήλωση με χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά απαγορεύεται κάθε χρόνο από το 2015.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το 2000, ο τότε υπουργός Τουρισμού ζήτησε συγγνώμη όταν η αστυνομία εμπόδισε περισσότερους από 800 ομοφυλόφιλους τουρίστες που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο να εισέλθουν στο Κουσάντασι και στα κοντινά ρωμαϊκά ερείπια στην Έφεσο.

«Ελπίζω να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους χωρίς προβλήματα», δήλωσε τότε ο Ερκάν Μουμτζού. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις ανάλογα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρουαζιερόπλοιο Τουρκία γκέι ΛΟΑΤΚΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ