Με απαγόρευση εισόδου 48 ωρών και πρόστιμο 150 ευρώ τιμωρήθηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τις αρχές στην Ιταλία.
Η νεαρή ακτιβίστρια μαζί με άλλους 35 ακτιβιστές της ομάδας Extinction Rebellion, έβαψαν πράσινα τα νερά σε ποτάμια, κανάλια και σιντριβάνια σε δέκα ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στη Βενετία.
Οι ακτιβιστές έβαψαν πράσινο και το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, ενώ ισχυρίστηκαν πως χρησιμοποίησαν οικολογική βαφή. Η διαμαρτυρία «Stop Ecocide» έγινε στα πλαίσια της συνόδου COP30 που έλαβε χώρα στη Βραζιλία.
Στη Βενετία, όπου παρούσα ήταν και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι ακτιβιστές έκαναν και πορεία ανάμεσα στους τουρίστες στη γέφυρα Ριάλτο. Ο Λούκα Ζάια, κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο, επέκρινε την ενέργεια ως «μια πράξη ασέβειας προς την πόλη και την Ιστορία μας».
«Είναι μια χειρονομία που ενδέχεται να έχει συνέπειες για το περιβάλλον», συμπλήρωσε.