Τηλεργασία στη μετά κορωνοϊό εποχή: Πώς να διαπραγματευτείτε με τον εργοδότη σας για να συνεχίσετε να δουλεύετε από το σπίτι

Τηλεργασία στη μετά-κορωνοϊού εποχή / Φωτογραφία: Shutterstock

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα. Ολόκληρος ο πλανήτης κλείστηκε στο σπίτι, με τις περισσότερες δραστηριότητες να «παγώνουν», καθώς ο κόσμος ζούσε και ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τομείς της ζωής μας, όπως η εργασία, επηρεάστηκαν και επηρεάζονται.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι κλείστηκαν στο σπίτι με τους υπολογιστές και τα λαπτοπ να «παίρνουν» φωτιά. Ξάφνου, οι συνδέσεις μέσω εφαρμογών έγιναν καθημερινότητα, ενώ μέσα στα περισσότερα σπίτια επικρατούσε μικρός πανικός, καθώς ζευγάρια έπρεπε να δουλέψουν μαζί.

Τώρα, όμως, αυτή η καθημερινότητα που αρκετοί συνήθισαν αρχίζει να αλλάζει. Ο εμβολιασμός και η άρση των περιορισμών έχουν οδηγήσει πολλούς εργοδότες να εκπέμπουν σήματα επιστροφής στο γραφείο.

Οπως μεταδίδει το ABC, κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας, όπως Facebook και Twitter, δίνουν στους υπαλλήλους την δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, καλούν όλους τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, όπου η τηλεργασία μπήκε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2020 βρίσκοντας τους εργαζομένους να μην έχουν ιδέα για το πώς μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, οι εργαζόμενοι αρχίζουν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στα γραφεία. Βέβαια, το εργασιακό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την προ-κορωνοϊού εποχή, όπου γραφεία βούιζαν σαν μελίσσια. Ωστόσο, η συζήτηση περί επιστροφής αρχίζει να φουντώνει και ορισμένοι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να γυρίσουν στο γραφείο. Μπορεί να εκτιμούν ότι το ζήτημα δεν «σηκώνει» συζήτηση, όμως, η Rebecca Jarvis επικεφαλής ανταποκρίτρια σε θέματα επιχειρήσεων, τεχνολογίας και οικονομικών του ABC υποστηρίζει ότι μπορείτε να διαπραγματευτείτε το θέμα.

Τηλεργασία: 5 συμβουλές για να διαπραγματευτείτε

«Πολλοί άνθρωποι πρόκειται να βρεθούν σε αυτήν την ενδιάμεση κατάσταση», δήλωσε η Τζάρβις στο Good Morning America, δίνοντας επτά συμβουλές για το τι πρέπει να σκεφτείτε.

  • Ελέγξτε την πολιτική της εταιρείας: «Η εταιρεία προσφέρει τηλεργασία; Εάν το κάνει, είστε τυχεροί. Αυτό το καθιστά πολύ πιο εύκολη συζήτηση. Εάν δεν το κάνει, πρέπει πραγματικά να προετοιμαστείτε για μια πιο περίπλοκη κατάσταση».
  • Αναλογιστείτε τη δουλειά σας: «Κοιτάξτε τη δουλειά σας. Ποιες είναι οι ώρες εργασίας σας; Ποιος είναι ο ρόλος σας; Πώς επικοινωνείτε με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή σας; Θέλετε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που να λειτουργεί για εσάς».
  • Συναντηθείτε με τον προϊστάμενό σας: Η Jarvis προτείνει να ορίσετε μια συνάντηση. «Να είστε προετοιμασμένοι με το σχέδιο σας, να μιλάτε συγκεκριμένα».
  • Σκεφτείτε πώς η τηλεργασία θα ωφελήσει την εταιρεία: «Αυτό δεν έχει σχέση με το να πείσετε το αφεντικό σας ότι πρέπει να εργαστείτε από το σπίτι. Αυτό είναι για να πείσετε το αφεντικό σας ότι η τηλεργασία θα ωφελήσει την εταιρεία».
  • Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε όχι και να έχετε επιλογές: «Εάν ακούσετε όχι, έχετε μερικές επιλογές. Μπορείτε να προτείνετε να το κάνετε προσωρινά. “Ας δούμε πώς πηγαίνει ένας μήνας και να δούμε αν αυτό λειτουργεί ή όχι”. Ή να χρειαστεί να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε τη δουλειά σας για κάτι άλλο εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή για την εταιρεία σας».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ