Τα σενάρια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι θα γίνει αν νικήσει η Μόσχα ή το Κίεβο [χάρτες] - iefimerida.gr

Τα σενάρια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι θα γίνει αν νικήσει η Μόσχα ή το Κίεβο [χάρτες]

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Το κόστος μιας νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι «υψηλότερο απ’ ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι» όχι μόνον για το Κίεβο, αλλά και για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Στην τελευταία έκθεσή της για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας η αμερικανική δεξαμενή σκέψης, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ διακόψουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο -θέμα που εξακολουθεί να διχάζει το Κογκρέσο – και ακολουθήσει το παράδειγμά τους η Ευρώπη, τότε δεν αποκλείεται να συγκεντρωθεί στα σύνορα του ΝΑΤΟ ένας «καταπονημένος πλην θριαμβευτής» στρατός της Ρωσίας, συνιστώντας για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες μεγάλη στρατιωτική απειλή για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H διάταξη των δυνάμεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη στις 12 Δεκεμβρίου 2023
H διάταξη των δυνάμεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη στις 12 Δεκεμβρίου 2023 / Χάρτης: ISW

Με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να φρενάρει αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τη βοήθεια των 50 δις. ευρώ της ΕΕ στο Κίεβο και τους Ρεπουμπλικανούς στο Καπιτώλιο να μπλοκάρουν προ ημερών την εκταμίευση νέων κονδυλίων για την Ουκρανία απαιτώντας ως αντάλλαγμα αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα με το Μεξικό σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοδοξεί να επανέλθει στον Λευκό Οίκο και να εγκαταλείψει τόσο την Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ, η ανησυχία στη Δύση εντείνεται για την πιθανότητα να νικήσει η Ρωσία με το ISW να δημοσιεύει μάλιστα χάρτες που απεικονίζουν τη σημερινή διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Μόσχας στην ανατολική Ευρώπη και τι θα συμβεί σε περίπτωση που νικήσουν τα στρατεύματα του Πούτιν ή επικρατήσουν οι αμυνόμενοι.

Το διακύβευμα μιας νίκης της Ρωσίας για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη

Όπως υποστηρίζει το αμερικανικό think tank το διακύβευμα για τις ΗΠΑ από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είναι «πολύ υψηλότερο» απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια ρωσική κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας δεν είναι διόλου αδύνατη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόψουν κάθε στρατιωτική βοήθεια και η Ευρώπη ακολουθήσει το παράδειγμά του», αναφέρουν οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του ISW με τίτλο “The High Price of Losing Ukraine” («Το Υψηλό Τίμημα της Απώλειας της Ουκρανίας».

Πιθανή διάταξη των δυνάμεων της Μόσχας αν νικήσει η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία
Πιθανή διάταξη των δυνάμεων της Μόσχας αν νικήσει η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία / Χάρτης: ISW

«Μια τέτοια έκβαση θα έφερνε έναν καταπονημένο αλλά θριαμβευτή ρωσικό στρατό στα σύνορα του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό», σημειώνουν προσθέτοντας ότι ναι μεν η Ουκρανία -με τη δυτική υποστήριξη- έχει καταστρέψει σχεδόν το 90% του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά παρά τον τεράστιο αριθμό θυμάτων της η Ρωσία έχει επιστρατεύσει νέες δυνάμεις και ενέτεινε τη βιομηχανική της παραγωγή για να αναπληρώσει τις υλικές της απώλειες. Ένας νικηφόρος ρωσικός στρατός στο τέλος του πολέμου με την Ουκρανία, λέει το ISW, θα ήταν εμπειροπόλεμος και με πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από εκείνες που διέθετε πριν από το 2022.

Η ρωσική απειλή

Η οικονομία της Ρωσίας «θα ανακάμψει σταδιακά καθώς οι κυρώσεις αναπόφευκτα διαβρώνονται» και ο στρατός της θα ανοικοδομήσει τη συνοχή του «αντλώντας από την πείρα που απέκτησε με βαρύ τίμημα σε έναν μηχανοποιημένο πόλεμο. Θα φέρει μαζί του προηγμένα συστήματα αεράμυνας, τα οποία μόνον αμερικανικά αεροσκάφη stealth - τα οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της Κίνας - μπορούν να διαπεράσουν αξιόπιστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει σημαντική συμβατική στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 σε ένα χρονοδιάγραμμα που ορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσα επενδύει το Κρεμλίνο στον στρατό του».

Γιατί είναι αναγκαία η νίκη της Ουκρανίας

Το ISW υποστηρίζει ότι το στρατιωτικό δυναμικό του ΝΑΤΟ είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Ρωσίας – έστω κι αν η τελευταία απορροφήσει πλήρως την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το κόστος μιας νίκης της Μόσχας θα είναι «μεγαλύτερο από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι» για τους παρακάτω λόγους:

• Οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να αναπτύξουν ένα «σημαντικό τμήμα» των χερσαίων δυνάμεών τους στην Ανατολική Ευρώπη

• Οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με την «τρομερή επιλογή» ανάμεσα στη διατήρηση αρκετών μαχητικών αεροσκαφών stealth στην Ασία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν και της στάθμευσής τους στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους συμμάχους ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα.

Η πιθανή αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων αν ηττηθεί η Μόσχα στον πόλεμο με την Ουκρανία
Η πιθανή αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων αν ηττηθεί η Μόσχα στον πόλεμο με την Ουκρανία / Χάρτης: ISW
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όπως αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού thinktank «Το να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει τις γραμμές όπου βρίσκεται μέσω της συνεχούς δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης είναι πολύ πιο συμφέρουσα και φθηνότερη για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να επιτρέψουμε μια ήττα της Ουκρανίας ».

Κι αυτό γιατί μια κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Ρωσία το χρόνο και το χώρο να προετοιμαστεί για έναν νέο πόλεμο, ενώ όσο περισσότερα εδάφη καταφέρει να ανακτήσει η Ουκρανία, τόσο ανατολικότερα θα απωθηθούν οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γι’ αυτό και η καλύτερη λύση θα είναι, σύμφωνα με το ISW, να υποστηριχθεί η Ουκρανία στρατιωτικά ώστε να επικρατήσει και οικονομικά για να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τεθεί στην προμετωπίδα της άμυνας του ΝΑΤΟ «ο μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικός μάχιμος φιλικός στρατός στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ σενάρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ