«Βαριά» ονόματα της ΕΕ στη ΜΚΟ του Ιταλού «εγκεφάλου» του κυκλώματος που εμπλέκεται και η Καϊλή - iefimerida.gr

«Βαριά» ονόματα της ΕΕ στη ΜΚΟ του Ιταλού «εγκεφάλου» του κυκλώματος που εμπλέκεται και η Καϊλή

Ο Αντόνιο Παντσέρι
Ο Αντόνιο Παντσέρι/Getty-Ideal images

Βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και ένα κάτοχος βραβείου Νόμπελ συμμετείχαν στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπής της διεθνούς οργάνωσης «Fight Impunity» (Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας).

Πρόεδρος της οργάνωσης ήταν ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ένας από τους γνωστότερους συνδικαλιστές της Ιταλίας, ο οποίος τώρα ερευνάται από την αστυνομία του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ευρωβουλή εξελέγη το 2004, συμμετείχε σε διάφορες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, μια εκ των οποίων ήταν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία διετέλεσε πρόεδρος. Έχοντας φτιάξει ισχυρό όνομα και στις Βρυξέλλες, ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2019 την οργάνωση «Fight Impunity», με στόχο να μην διαφεύγουν από τον έλεγχο της δικαιοσύνης άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή της οργάνωσης (που είναι κάτι διαφορετικό από Διοικητικό Συμβούλιο) συμμετείχαν, ο Κογκολέζος γιατρός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 2018 Ντένις Μουκβέγκε, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, η γνωστή πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Ιταλίδα Γερουσιαστής Εμμα Μπονίνο, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η πολύ δραστήρια πρώην ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Σεσίλια Βίκστρομ, η νυν ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Ιζαμπέλ Σάντος και η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αργεντινή Σίλβια Κοντραφάτο.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέλη της τιμητικής συμβουλευτικής επιτροπής, αν όχι όλα, παραιτήθηκαν από τη θέση τους στην οργάνωση «Fight Impunity», την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Παντσέρι στο σκάνδαλο.

Τι είναι η οργάνωση Fight Impunity

Η οργάνωση «Fight Impunity», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν άδεια προτού συμμετάσχουν σε αυτή οι πρώην Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές. Ο σκοπός της οργάνωσης ήταν να συνδράμει άλλες διεθνείς οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες, και να καλύψει τα κενά του διεθνούς νομικού συστήματος, στην προσπάθεια να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τις πιο ευαίσθητες πλευρές αυτών των εγκλημάτων που αφορούσαν είτε ευάλωτες ομάδες (παιδιά, γυναίκες, μειονότητες, κλπ) που έχουν δύσκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη είτε σύνθετες περιπτώσεις, όπως είναι η αναγκαστική εξαφάνιση. Επίσης, στήριζαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά των γενοκτονιών. Η οργάνωση πραγματοποιούσε διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, και κάθε χρόνο παρουσίαζε την ετήσια έκθεση της για το καθεστώς ατιμωρησίας σε όλον τον κόσμο.

Το 2021 συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε τραπέζι με θέμα «Καταπολεμώντας την ατιμωρησία στον 21ο αιώνα». Και φέτος, στο ίδιο συνέδριο με θέμα «New Realities», συνομίλησαν για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Παντσέρι. Μάλιστα, ο Παντσέρι παρουσίασε τις ενέργειες που είχε δρομολογήσει η οργάνωση «Fight Impunity» σχετικά με την κατάσταση στη Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ