Θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Συζητήσεις της Τουρκίας με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών - iefimerida.gr

Θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Συζητήσεις της Τουρκίας με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Σημαίες του ΝΑΤΟ
Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο/ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παιχνίδι με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι παίζει η Τουρκία.

Ενώ στο Βερολίνο βρίσκεται σε εξέλιξη το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία φαίνεται να συνεχίζει το παιχνίδι-παζάρι που ξεκίνησε από χθες με αφορμή την πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν, σύμφωνα με το Reuters, σήμερα στο Βερολίνο συνομιλίες για την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία συνεδριάζει με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φινλανδία-Σουηδία ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην 30μελή διατλαντική συμμαχία, θεωρώντας ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει αλλάξει ριζικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει επισύρει απειλές αντιποίνων από τη Μόσχα και αντιρρήσεις από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Ολα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν βλέπουν θετικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε θετικές σκέψεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες «φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας το ΡΚΚ. Φρόντισε δε, να εμπλέξει και την Ελλάδα στη συζήτηση λέογντας ότι «στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα», εννοώντας την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, όταν είχε αποχωρήσει. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση εναντίον της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», είπε χαρακτηριστικά o Toύρκος πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα το απόγευμα φάνηκαν οι τόνοι να πέφτουν όταν ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη. ν«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμίτισε ξανά το κλίμα, δηλώνονας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Βερολίνο ότι είναι «απαράδεκτο και εξωφρενικό» το γεγονός ότι τα υποψήφια νέα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν υποστήριξη στην κουρδική μαχητική οργάνωση PKK, περιπλέκοντας ενδεχομένως τη διεύρυνση της συμμαχίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με το PKK και το YPG. Πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται καθημερινά στα στρατεύματά μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον Σουηδό και τον Φινλανδό ομόλογό του το Σάββατο το βράδυ.

«Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών … και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χαβέστο δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Aν Λίντε δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι θα προσπαθήσει να διευθετήσει τυχόν παρεξηγήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει υποσχεθεί και στις δύο σκανδιναβικές χώρες θερμή υποδοχή και ταχεία διαδικασία ένταξης, αλλά η Τουρκία την Παρασκευή έβαλε απροσδόκητα εμπόδια.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντηση του Βερολίνου καθώς έχει βρεθεί θετικός στον COVID, μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς υπουργούς πριν από την έναρξη των συνομιλιών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οι σύμμαχοι θα διερευνήσουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τη διάρκεια της περιόδου μέχρι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα έτος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σκανδιναβικές χώρες δεν προστατεύονται ακόμη από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα αξιολογήσουν επίσης τη στρατιωτική κατάσταση επί του εδάφους και τη βοήθειά τους προς τον στρατό της Ουκρανίας και θα συζητήσουν ένα πρώτο σχέδιο της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, του βασικού στρατιωτικού δόγματος, το οποίο πρόκειται να συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου.

«Νομίζω ότι ο (Ρώσος) πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Θερίζεις ό,τι σπέρνεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Melanie Joly, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Φινλανδία Σουηδία ΝΑΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ