Σε μια κρίσιμη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου την Πέμπτη ενδέχεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι -για πρώτη φορά μετά το 2019- ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε έτοιμος να ταξιδέψει στην Τουρκία, δηλώνοντας:
«Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα. Η πρόταση είναι στο τραπέζι: πλήρης και διαρκής εκεχειρία, αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέψει τη διπλωματία που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πιο κοντά. Θα είμαι στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου και θα περιμένω τον Πούτιν, αυτοπροσώπως».
Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει την κατάπαυση πυρός, λέγοντας ωστόσο πως «τα τελεσίγραφα προς τη Ρωσία είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί κανείς να μιλά στη Ρωσία με αυτό τον τρόπο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παρουσίας Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη
Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει επίσημη θέση. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, παρενέβη μέσω αναρτήσεων στο Truth Social, καλώντας τις δύο πλευρές να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι.
«Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, που είναι πολύ απασχολημένος με τους εορτασμούς της Νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - ο οποίος δεν θα είχε κερδηθεί (με τίποτα!) χωρίς τις ΗΠΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!», έγραψε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε να παραστεί ο ίδιος στις συνομιλίες στην Τουρκία, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του λόγω της περιοδείας στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ).
«Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη, αλλά το σκέφτομαι σοβαρά. Αν δω ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, ίσως το κάνω. Πρέπει να το τελειώσουμε αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Χαιρετίζει ο Ζελένσκι την πιθανή παρουσία Τραμπ, συνεχίζει τις επιθέσεις η Ρωσία
Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την πιθανή παρουσία Τραμπ, αναφέροντας σε ανάρτηση στο X:
«Όλοι στην Ουκρανία θα εκτιμούσαν τη συμμετοχή του. Είναι μια καλή ιδέα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά».
Παρά τη διπλωματική κινητικότητα, η Μόσχα συνέχισε τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και εξαπέλυσε δεκάδες drones, αγνοώντας το τελεσίγραφο της Δύσης για άμεση κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ημερών.
Πιέζει η Ευρώπη
Η πίεση από την Ευρώπη εντείνεται, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει: «Είτε ο Πούτιν μιλά σοβαρά και θέλει ειρήνη, είτε όχι. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεπουλ, πρόσθεσε: «Η Μόσχα δεν πρέπει να υποτιμήσει τη βούληση της Δύσης να ασκήσει αποφασιστική πίεση».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ήταν ακόμη πιο αιχμηρή: «Χρειάζονται δύο για να γίνει ειρήνη. Και ένας για να ξεκινήσει πόλεμος. Και η Ρωσία δείχνει ότι θέλει πόλεμο».