Θα γίνει το Τατόι σαν το Dumfries House; Πώς ο Κάρολος έσωσε το κτήμα-πρότυπο, πώς χρησιμοποιείται σήμερα - iefimerida.gr

Θα γίνει το Τατόι σαν το Dumfries House; Πώς ο Κάρολος έσωσε το κτήμα-πρότυπο, πώς χρησιμοποιείται σήμερα

Dumfries House
Dumfries House
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Σκωτία, στο Dumfries House που αναζωογόνησε ο πρίγκιπας Κάρολος, θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει συμβουλές και ιδέες για την αξιοποίηση του Τατοΐου.

Η αξιοποίηση των κτημάτων του Τατοΐου βρέθηκε από την αρχή υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών για την αξιοποίηση αυτής της εκπληκτικής γωνιάς της Αττικής, θα αντληθούν ιδέες από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρότζεκτ του πρίγκιπα Καρόλου: την αξιοποίηση του Dumfries House, ενός κτήματος στη Σκωτία που απέκτησε νέα ζωή και πλέον εκεί μπορεί να βρει κανείς... μια δραστηριότητα για τον καθένα (όπως αυτοδιαφημίζεται το κτήμα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2007, ο Κάρολος και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα The Prince's Foundation αγόρασαν το Dumfries House, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων και διαθέτει ένα εκπληκτικό σπίτι, του 18ου αιώνα.

Το κτήμα μετά την αναγέννησή του χρησιμοποιείται για μια σειρά από εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο.

Οι χώροι του κτήματος έχουν αναγεννηθεί πλήρως, ιστορικά βοηθητικά κτίσματα έχουν επανέλθει σε χρήση, ενώ στις εγκαταστάσεις του δίνεται μια σειρά ευκαιριών κατάρτισης σε νέους ανθρώπους, πάνω σε παραδοσιακές δεξιότητες και χειροτεχνίες.

Ο μετασχηματισμός του Dumfries House προσέφερε πολλές ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, η οποία επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του Dumfries House

Το Dumfries House, εξοχική κατοικία στο Ayrshire της Σκωτίας, τρία χιλιόμετρα δυτικά του Cumnock, αρχικά ονομαζόταν Lefnoreis ή Lochnorris. Το σημερινό σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1750 για τον William Dalrymple, 5ο κόμη του Dumfries, από τους John Adam και Robert Adam. Αφού το κληρονόμησε ο 2ος μαρκήσιος του Bute, το 1814, παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι το 2007, όταν ο 7ος μαρκήσιος το πούλησε, για 45 εκατομμύρια λίρες, λόγω του κόστους συντήρησης.

Λόγω της σπουδαιότητάς της και του κινδύνου να διανεμηθεί και να δημοπρατηθεί η συλλογή επίπλων του σπιτιού (αυθεντικά έπιπλα του 18ου αιώνα), το κτήμα και όλο το περιεχόμενό του αγοράστηκε έναντι 45 εκατομμυρίων λιρών και πέρασε ουσιαστικά στο βρετανικό κράτος, από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο. Η πρόθεση ήταν να ανακαινιστεί το κτήμα ώστε να γίνει αυτάρκες τόσο για τη διατήρησή του όσο και για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Το σπίτι επαναλειτούργησε το 2008 και ξεκίνησαν δημόσιες ξεναγήσεις. Έκτοτε, διάφορα άλλα τμήματα του κτήματος έχουν επαναλειτουργήσει για διάφορες χρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σπίτι και το κτήμα ανήκουν τώρα στο The Prince's Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου, και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, γάμων κ.λπ. Τόσο το σπίτι όσο και οι κήποι είναι καταγεγραμμένοι ως σημαντικές πτυχές της σκωτσέζικης κληρονομιάς.

Η αξιοποίηση του κτήματος αναζωογόνησε την τοπική οικονομία

Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν η αξιοποίηση του κτήματος για να γίνει μια αυτάρκης επιχείρηση, αναζωογονώντας στην πορεία και την τοπική οικονομία.

Το σχέδιο επρόκειτο να επιτευχθεί μέσω δωρεών και χορηγιών για διάφορα έργα ανακαίνισης γύρω από το κτήμα, καθώς και μέσω των εσόδων από την κατασκευή ενός «οικολογικού χωριού» στους χώρους του κτήματος, με την ονομασία «Knockroon».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Dumfries House άνοιξε για το κοινό για ξεναγήσεις στις 6 Ιουνίου 2008. Από τα μέσα του 2009, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons άρχισε να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση της φάρμας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που συνδέεται με το κτήμα, τόσο για να γίνει ένα εργαλείο έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με τις βιώσιμες μεθόδους κτηνοτροφίας, αλλά και με την πρόθεση να γίνει κερδοφόρο μέχρι το 2014 και να ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ανακαίνιση του πρώην αμαξοστασίου και του στάβλου άρχισε το χειμώνα του 2010. Επαναλειτούργησε το 2011 ως μονάδα εστίασης, τόσο ως καφετέρια επισκεπτών όσο και ως μπιστρό.

Το πρώτο τμήμα του χωριού Knockroon άνοιξε τον Μάιο του 2011.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησαν οι εργασίες για την εκκαθάριση του χώρου που ήταν ο περιφραγμένος κήπος, ο οποίος είχε περιέλθει σε αχρηστία.

Τον Απρίλιο του 2012 άνοιξε ο ξενώνας έξι υπνοδωματίων Dumfries House Lodge, για να παρέχει καταλύματα για γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε με την ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου αγροτικού κτιρίου στο κτήμα.

Το πρώην υδροκίνητο πριονιστήριο του κτήματος (εργαστήριο επεξεργασίας των κορμών του δάσους) ανακαινίστηκε, έγινε πλήρως λειτουργικό, και άνοιξε εκ νέου ως Κέντρο Δεξιοτήτων Οικοδόμησης Πριονιστηρίου, ένας χώρος εκπαίδευσης για παραδοσιακές δεξιότητες.

Το 2017 ο πρίγκιπας Κάρολος, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια του Dumfries House, μιλώντας στο περιοδικό «Dumfries House Magazine» ανέφερε ότι -μια δεκαετία μετά- το κτήμα είχε πάνω από 150 υπαλλήλους και χιλιάδες επισκέπτες!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώροι του Dumfries House

Ο περιφραγμένος λαχανόκηπος, έκτασης ενός στρέμματος, ο οποίος είναι γνωστός ως Pierburg Building And Kauffman Education Gardens, έχει φυτευτεί στο σχήμα της Union Jack, της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 2017, ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Ντι Χίγκινς στο Κίτρινο Δωμάτιο. Γνωστό και ως The Family Parlour, προοριζόταν αρχικά ως το κύριο σαλόνι του σπιτιού, αν και χρησιμοποιήθηκε και ως τραπεζαρία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Είναι επενδυμένη με ξύλο κέδρου, ως φυσικό αποτρεπτικό του σκόρου, προκειμένου να προστατευθούν οι ταπισερί που κρέμονται στον τοίχο. Υπάρχει μια πολύ ψηλή οροφή, καθώς και 18 θολωτοί φεγγίτες και ένα τεράστιο μαρμάρινο τζάκι. Το πιάνο ήταν δωρεά στο Dumfries House από ένα τοπικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια άλλη άποψη του Tapestry Room

Στα ράφια πλάι στο τζάκι φιλοξενούνται τα διακοσμημένα με πλατίνα σερβίτσια που χρησιμοποιούνται για το δείπνο.

Η Βιβλιοθήκη του κτήματος έχει σχεδιαστεί με έμπνευση από τον πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης. Το δωμάτιο διαθέτει επίσης έναν μεγάλο φεγγίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Drawing Room, με τους πράσινους τοίχους στο χρώμα της μέντας και χρυσές λεπτομέρειες, διαθέτει έναν μεγάλο γυάλινο πολυέλαιο και δύο επίχρυσους καθρέφτες στον έναν τοίχο.

Το Dumfries House ήταν το πρώην σπίτι των μαρκησίων του Bute, και το προσωπικό τους μπάνιο διαθέτει ψηλά ταβάνια με λευκά πάνελ και μια βαθιά ξύλινη μπανιέρα με μαύρο πλαίσιο.

Στην Πινακοθήκη υπάρχει μια σειρά από πίνακες του 17ου αιώνα που αποκτήθηκαν από τον 3ο κόμη του Bute, ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Dumfries House σε φωτογραφίες

Τα δωμάτια φιλοξενίας στο The Dumfries House Lodge.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνα από γάμο που έγινε στο χώρο του κτήματος:

Το Dovecot του 17ου αιώνα, ή Doocot, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του κτήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

The Avenue Bridge.

Η πύλη του Ναού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κέντρο επισκεπτών και το κατάστημα με τα αναμνηστικά του κτήματος στεγάζονται στον ίδιο χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιφραγμένοι κήποι της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο συγκεκριμένος χώρος μετατράπηκε από μια... εγκαταλελειμμένη χωματερή σε έναν υπέροχα ανακαινισμένο κήπο.

Ο λαβύρινθος με τα φυτά, για τη δημιουργία του οποίου φυτεύτηκαν 2.000 δέντρα, άνοιξε τις πύλες του το 2016 και ήταν μια ιδέα του πρίγκιπα Καρόλου με έμπνευση από τις παιδικές του αναμνήσεις και έναν αντίστοιχο λαβύρινθο στο κτήμα του το Σάντριγχαμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κινέζικη γέφυρα.

Ο κήπος Arboretum φιλοξενεί περισσότερα από 500 διαφορετικά δέντρα. Στα ανατολικά υπάρχουν δύο λίμνες, οι οποίες αποτελούν καταφύγιο για ένα ευρύ φάσμα άγριας ζωής. Στο κέντρο του Arboretum βρίσκεται το δασικό καταφύγιο, μια υπέροχη κατασκευή που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του Ιδρύματος The Prince's Foundation.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Adventure Playground. Στο κτήμα έχει δημιουργηθεί και παιδότοπος περιπέτειας, ονόματι Woodland, ο οποίος προσφέρει διασκέδαση για παιδιά (και μεγάλους) όλων των ηλικιών.

Woodlands Restaurant

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ