Ταξίδι-αστραπή Δένδια σε Κάιρο και Λάρνακα -«Τεχνικό θέμα» η προκήρυξη οικοπέδων της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο - iefimerida.gr

Ταξίδι-αστραπή Δένδια σε Κάιρο και Λάρνακα -«Τεχνικό θέμα» η προκήρυξη οικοπέδων της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα ταξίδι-αστραπή, σε Κάιρο και Λάρνακα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα εντυπώσεων που επιδίωξε να δημιουργήσει η Αγκυρα στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, δεν έκαναν δηλώσεις. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα» και πως «οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζήτησαν για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

Στο τέλος της ανακοίνωσης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η επερχόμενη πενταμερής και το πώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια θετική κατεύθυνση.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έσπευσε να χαρακτηρίσει το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα «καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά» και πως «η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

«Είναι μεγάλη μου χαρά πάντα -είναι πολλοστή φορά, έχω πάψει να τις μετράω- που βρίσκομαι στην Κύπρο και βλέπω τον φίλο μου και συνάδελφό μου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σήμερα, μάλιστα, είναι η μέρα της γυναίκας και με την ευκαιρία αυτή πρέπει να απευθύνουμε τις ανάλογες ευχές. Είχαμε, όπως είπε ο κ. υπουργός προηγουμένως, μια ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα. Για το Συμβούλιο των Υπουργών της 22ας Μαρτίου και την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και τα θέματα της Τουρκίας. Είχαμε συζήτηση για την επερχόμενη πενταμερή και το πώς θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνεργασία μας, η οποία είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής», είπε ο κ. Δένδιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα μου επιτρέψεις, Νίκο, εδώ, να πω δυο πράγματα για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Κάιρο, όπου δεν έκανα δηλώσεις. Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Shameh Shoukry στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Είχα επίσης τη δυνατότητα να συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».

«Τελειώνοντας, λέω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι εδώ στην Κύπρο, αλλά περιμένω και τον Νίκο στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσουμε τη διαρκή και στενή συνεργασία ενόψει των μεγάλων προκλήσεων και με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Νίκο, ευχαριστώ θερμά και πάλι για την για πολλοστή φορά θερμή φιλοξενία», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του διεξοδικά για τις συζητήσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συντονισμός, έτσι ώστε η Άτυπη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα, και για εμάς θετικά αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί και πάλι το ζήτημα της Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή ήταν στην Κύπρο ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ότι αύριο θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Χριστοδουλίδης: Κυπριακό και ελληνοτουρκικά μέρος των συζητήσεων για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Αγκυρας

«Θεωρούμε ότι τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος των ευρύτερων συζητήσεων για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό ή τα ελληνοτουρκικά να μείνουν έξω από το πλαίσιο των συζητήσεων. Είναι θετικό ότι η ΕΕ, οι θεσμοί και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν και προβάλλουν την ανάγκη όπως η Τουρκία μετουσιώσει σε συγκεκριμένες πράξεις την προσέγγιση που δημόσια τουλάχιστον εκφράζει, για επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς αύριο είναι μια σημαντική μέρα με τη σύγκληση του Φόρουμ Ενέργειας στο Κάιρο, μετά και την επικύρωση του σχετικού καταστατικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ