Ταμείο Ανάκαμψης: To Eurogroup χαιρετίζει την αξιολόγηση 4 ακόμα εθνικών σχεδίων -Ανάμεσά τους και της Κύπρου | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ταμείο Ανάκαμψης: To Eurogroup χαιρετίζει την αξιολόγηση 4 ακόμα εθνικών σχεδίων -Ανάμεσά τους και της Κύπρου

Ευρώπη σήμα με κτίρια
Φωτογραφία από Shutterstock: Yurchyks
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών δέχτηκαν με ικανοποίηση την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις εκτελεστικές του αποφάσεις για την έγκριση των σχεδίων αυτών με γραπτή διαδικασία αμέσως μετά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επίσημη έγκριση των αποφάσεων, αυτή η δεύτερη ομάδα κρατών μελών θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του μηχανισμού για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Και τα τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα σε αυτά κονδύλια, η εκταμίευση της οποίας θα υλοποιηθεί μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών επιχορήγησης και δανειοδότησης.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που ήγειρε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα 672,5 δισ. ευρώ του μηχανισμού θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που έχουν περιγραφεί στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών.

Πριν λάβει το Συμβούλιο τις αποφάσεις του, η Επιτροπή είχε διενεργήσει αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα σχέδια πρέπει να συμμορφώνονται με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 και του 2020 και να αντικατοπτρίζουν τον γενικό στόχο της ΕΕ για τη διαμόρφωση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.

Πώς θα γίνονται οι μελλοντικές εκταμιεύσεις από τον μηχανισμό;

Η Κύπρος προτίθεται, μεταξύ άλλων, να μεταρρυθμίσει την αγορά της ηλεκτρικής της ενέργειας και να διευκολύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να προωθήσει τη συνδεσιμότητα και λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κροατία για την επίτευξη αυτών των στόχων περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων, τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα και τη χρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά από τα μέτρα που έχει περιλάβει η Λιθουανία στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, τα μέτρα για πράσινες δημόσιες συμβάσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας. Η Σλοβενία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος της χορηγούμενης στήριξης της ΕΕ επενδύοντας σε βιώσιμες μεταφορές, απελευθερώνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επεκτείνοντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα της. Οι μελλοντικές εκταμιεύσεις από τον μηχανισμό θα πραγματοποιούνται όταν τα κράτη-μέλη θα έχουν επιτύχει τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν θέσει για κάθε επένδυση και μεταρρύθμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταμείο ανάκαμψης σχέδιο ανάκαμψης ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ