Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν -Καταζητούμενος του FBI ο νέος υπουργός Εσωτερικών - iefimerida.gr

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν -Καταζητούμενος του FBI ο νέος υπουργός Εσωτερικών

Μαχητές Ταλιμπάν καταφθάνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ταλιμπάν καταφθάνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ / Φωτογραφία: AP Photo / Khwaja Tawfiq Sediqi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, με επικεφαλής έναν εκ των ιδρυτών της οργάνωσης και υπουργό Εσωτερικών άνδρα που καταζητείται από το FBI.

Ο Μουλά Χασάν Αχούντ, πρώην στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Αφγανιστάν ενώ ο Σιρατζουντίν Χακάνι, η ομώνυμη οργάνωση του οποίου θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χακάνι είναι γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι και το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των «πλέον καταζητούμενων» του FBI λόγω της ανάμιξής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την Αλ Κάιντα.

Ο Μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, διορίστηκε αναπληρωτής του πρωθυπουργού Αχούντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.

Το γεγονός ότι ο Μπαραντάρ διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όχι επικεφαλής της θεωρείται έκπληξη, αφού ήταν εκείνος που διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ήταν το «πρόσωπο» των Ταλιμπαν στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπαραντάρ, επίσης στενός φίλος του Μουλά Ομάρ, υπήρξε στο παρελθόν υψηλόβαθμος διοικητής των Ταλιμπάν, υπεύθυνος για τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Πακιστάν το 2010 και μετά την αποφυλάκισή του, το 2018, ανέλαβε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Ο Μουτζαχίντ διευκρίνισε επίσης ότι όλοι οι διορισμοί είναι «προσωρινοί».

Άγνωστος ο ρόλος του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν

Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα αναλάβει στην κυβέρνηση ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να τηρήσει τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο, στο πρώτο μήνυμά του μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, πριν από τρεις εβδομάδες.

«Διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μας ότι οι κυβερνώντες θα εργαστούν σκληρά για να επιβάλουν τους ισλαμικούς κανόνες της σαρία στη χώρα», ανέφερε ο Αχουντζάντα, σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.

Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού

Ο Αχούντ, ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός, είναι στενός συνεργάτης του Αχουντζάντα εδώ και μια εικοσαετία. Τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής του πανίσχυρου Ρεχμπάρι Σούρα, του «ηγετικού συμβουλίου» που λάμβανε όλες τις αποφάσεις. Το διάστημα 1996-2001, όταν οι Ταλιμπάν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία, είχε αναλάβει υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι σχηματίστηκε αυτή η προσωρινή κυβέρνηση για να ασχοληθεί με τις βασικές ανάγκες του αφγανικού λαού. Πρόσθεσε ότι για ορισμένα υπουργεία αναζητούνται ακόμη οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Το δίκτυο Χακάνι και οι Ταλιμπάν

Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, που δεν έχουν ενταχθεί στην αμερικανική λίστα, το δίκτυο Χακανί έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Αν και είναι τμήμα των Ταλιμπάν, παρατηρητές θεωρούν ότι το δίκτυο Χακάνι, που έχει τη βάση του στο ανατολικό Αφγανιστάν και λέγεται ότι έχει ορμητήρια και σε παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν, διατηρεί την αυτονομία του λόγω της τρομακτικής φήμης του.

Πιστεύουν δε ότι το δίκτυο αυτό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ταλιμπάν, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», έχει συνεργαστεί με το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν) σε επιθέσεις την τελευταία διετία.

Μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται και ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ στη θέση του υπουργού Άμυνας, ο Αμίρ Καν Μουτακί ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χαναφί ως αναπληρωτής αντιπρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι είναι οι Χακάνι;

Η σκιώδης ομάδα σχηματίστηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, ο οποίος έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1980 ως ήρωας της αντισοβιετικής τζιχάντ. Εκείνη την εποχή ήταν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της CIA, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως το Πακιστάν, παρέδιδαν όπλα και χρήματα στους μουτζαχεντίν.

Μέλη των Χακάνι παραβρέθηκαν στις συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, Καρζάι, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Μέλη των Χακάνι παραβρέθηκαν στις συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, Καρζάι, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης και μετά τη σοβιετική αποχώρηση, ο Τζαλαχεντίν Χακάνι προώθησε στενούς δεσμούς με ξένους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αργότερα, συμμάχησε με τους Ταλιμπάν, που κατέλαβαν το Αφγανιστάν το 1996, υπηρετώντας ως υπουργός του ισλαμιστικού καθεστώτος, έως ότου ανατραπεί από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2001.

Ο θάνατος του Τζαλαλουντίν Χακάνι μετά από μακρά ασθένεια ανακοινώθηκε από τους Ταλιμπάν το 2018, και ο γιος του, Σιραζουντίν, έγινε επίσημα επικεφαλής του δικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι
Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι

Χάρη στην οικονομική και στρατιωτική του ισχύ -και τη φήμη των αδυσώπητων εγκληματιών- το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ημιαυτόνομο, ενώ παραμένει εντός των Ταλιμπάν.

Με κύρια βάση στο ανατολικό Αφγανιστάν -με φερόμενες βάσεις στα σύνορα στα βορειοδυτικά του Πακιστάν-, η ομάδα έγινε πιο εμφανής στην ηγεσία των Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια και ο Σιρατζουντίν Χακάνι διορίστηκε αναπληρωτής ηγέτης το 2015.

Ο μικρότερος αδελφός του, Άνας, που κάποτε φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση, έχει συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ μετά την πτώση της Καμπούλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Άνας Χακάνι συνομιλεί με τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ στην Καμπούλ
Ο Άνας Χακάνι συνομιλεί με τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ στην Καμπούλ

Οι πρώτες αντιδράσεις ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, ότι δεν αναμένεται να αναγνωρίσει «σύντομα» η Ουάσινγκτον την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν με τη σειρά τους ότι οι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν είναι τα πρόθυρα της κατάρρευσης, ότι τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και χωρίς αποκλεισμούς «θα φέρει βιώσιμη ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσουν τους Αφγανούς και τις άλλες χώρες ότι δεν θα επιστρέψουν στις βάναυσες πρακτικές που ακολουθούσαν πριν από 20 χρόνια, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες και τα κορίτσια και εργάζονται και να σπουδάζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ