Η Ταϊβάν πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις στην Κίνα: Πακέτο ετοιμάζουν ήδη οι ΗΠΑ -Σκοπιμότητα «βλέπει» το Reuters - iefimerida.gr

Η Ταϊβάν πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις στην Κίνα: Πακέτο ετοιμάζουν ήδη οι ΗΠΑ -Σκοπιμότητα «βλέπει» το Reuters

Κίνα
Η Κίνα έτοιμη να «απαντήσει» σε τυχόν κυρώσεις της Δύσης / Φωτογραφία:
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η Κίνα κλιμακώνει τις απειλές της κατά της Ταϊβάν, το νησί του Ειρηνικού πιέζει την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων. Οι ΗΠΑ τις σχεδιάζουν ήδη...

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ταϊβάν έκανε λόγο για κυρώσεις κατά της Κίνας σε συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας οδήγησαν στη σκλήρυνση της θέσης της Ταϊβάν, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις Ταϊβάν-Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκκλήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ταϊβάν για προετοιμασία κυρώσεων έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα κινεζικό επίσημο έγγραφο (λευκή βίβλος), που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, το οποίο αναφερόταν στην απόσυρση της υπόσχεσης του Πεκίνου να μη στείλει στρατεύματα ή διοικητικούς υπαλλήλους στην Ταϊβάν, εάν πάρει τον έλεγχο του νησιού, οδήγησε σε διπλασιασμό των προσπαθειών των αξιωματούχων της Ταϊβάν στην Ευρώπη για κυρώσεις.

Η Ταϊβάν δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από την Ευρώπη, παρά μόνο να σχεδιάσει τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει εάν η Κίνα επιτεθεί, και να προειδοποιήσει ιδιωτικά την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ μεγαλύτερος ο ρόλος της Κίνας στην οικονομία της ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία

Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέφευγαν να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Κίνα για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η χώρα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο για την οικονομία του μπλοκ από τη Ρωσία, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα απαιτούσαν συμφωνία και από τα 27 κράτη-μέλη, κάτι που συνήθως είναι αδύνατο. Η συναίνεση ήταν δύσκολη ακόμη και για την απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εν μέρει επειδή το αέριό της ήταν κρίσιμο για τη Γερμανία.

Όλη η Ευρώπη, εξαιρουμένου του Βατικανού, έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο αλλά όχι με την Ταϊπέι, αν και Ταϊβανέζοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκτεταμένες ιδιωτικές επαφές από τότε που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, λένε οι πηγές.

Η Γερμανία, η οικονομική μηχανή του μπλοκ, είναι «επιφυλακτική», σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις: «Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουν τη σχέση τους με την Κίνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική της εξάρτηση από την Κίνα, με τον υπουργό Οικονομίας να δεσμεύεται την Τρίτη για μια νέα εμπορική πολιτική και «όχι άλλη αφέλεια».

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ήδη το πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στην Κίνα

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ήδη επιλογές για ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας, για να την αποτρέψουν να εισβάλει στην Ταϊβάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δέχεται διπλωματική πίεση από την Ταϊπέι να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι πηγές είπαν ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και το χωριστό λόμπι της Ταϊπέι με απεσταλμένους της ΕΕ είναι σε πρώιμο στάδιο -ως απάντηση στους αυξανόμενους φόβους για κινεζική εισβολή, καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα είναι να επιβληθούν κυρώσεις πέρα ​​από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στη Δύση για περιορισμό του εμπορίου και των επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες της Κίνας, όπως τα τσιπ υπολογιστών και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εγείρουν ζητήματα σκοπιμότητας

Οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται, αλλά η έννοια των κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους κρίκους της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού εγείρει ερωτήματα σκοπιμότητας.

«Η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Κίνα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη άσκηση από τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεδομένης της εκτεταμένης εμπλοκής των ΗΠΑ και των συμμάχων με την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Nazak Nikakhtar, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια. Τον περασμένο μήνα εκτόξευσε πυραύλους πάνω από το νησί και πολεμικά πλοία διέσχισαν τα ανεπίσημα θαλάσσια σύνορα του νησιού, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, κίνηση που το Πεκίνο θεώρησε πρόκληση.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την Κίνα», λέει το Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να θέσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη, πενταετή θητεία ηγεσίας στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας.

Απαντώντας στην είδηση ​​για το πακέτο κυρώσεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε να μην υποτιμηθεί το Πεκίνο.

«Θέλω να τονίσω ότι καμία χώρα ή πρόσωπο δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα και τη σταθερή βούληση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της επανένωσης της πατρίδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάο Νινγκ την Τετάρτη.

«Η μεγάλη εικόνα, οι αρχικές συνομιλίες για κυρώσεις πιθανότατα θα περιστρέφονται γύρω από τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες που απαιτούνται για τη διατήρηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι συζήτησε
με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους τα πρόσφατα πολεμικά παιχνίδια της Κίνας και τις «μεγάλες προκλήσεις» που θέτει για την Ταϊβάν και την ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ