Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ σε ένα παρεκκλήσι στο Γουίνδσορ -Επισκέψιμος για το κοινό, τι εισιτήριο θα έχει - iefimerida.gr

Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ σε ένα παρεκκλήσι στο Γουίνδσορ -Επισκέψιμος για το κοινό, τι εισιτήριο θα έχει

Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ
Ο τάφος του βασιλιά Γεωργίου VI και της βασιλομήτορος Ελισάβετ, όπου πλέον έχουν μεταφερθεί και οι σοροί της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου / Getty-ideal images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ έχει πλέον χαραχθεί σε μια πέτρα μαζί με τα ονόματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της στο παρεκκλήσι του Γουίνδσορ, όπου κηδεύτηκε τη Δευτέρα.

Η τελευταία της κατοικία βρίσκεται δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο και τους γονείς της, τα ονόματα των οποίων είναι επίσης χαραγμένα στην πέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασίλισσα Ελισάβετ κηδεύτηκε μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε μια ιδιωτική τελετή, στην οποία παρέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κρατική κηδεία της στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και την κηδεία στο παρεκκλήσι του κάστρου Γουίνδσορ.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι η επιγραφή στην πέτρα του τάφου στο παρεκκλήσι George VI Memorial Chapel (είναι ένα μικρό παρεκκλήσι μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου) έχει πλέον τα ονόματα της βασίλισσας, των γονέων της και του Φιλίππου, μαζί με τις χρονολογίες της γέννησής τους και του θανάτου τους.

To παρεκκλήσι εις μνήμην του βασιλιά Γεωργίου VI όπου μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ /Getty-Ideal images
To παρεκκλήσι εις μνήμην του βασιλιά Γεωργίου VI, όπου μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ / Getty-Ideal images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πέτρα, η οποία είναι καινούργια, αντικατέστησε τη μαύρη πέτρινη πλάκα που ήταν τοποθετημένη στο δάπεδο και η οποία είχε τα ονόματα Γεώργιος ΣΤ' και Ελισάβετ με χρυσά γράμματα.

Η πλάκα που καλύπτει την είσοδο της κρύπτης, όπως ήταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όταν εκεί βρίσκονταν οισ σοροί του βασιλιά Γεωργίου VI και της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Από το βράδυ της Δευτέρας αναπαύονται εκεί και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η πλάκα, όπως ανακοίνωσε το παλάτι έχει ήδη αντικατασταθεί από μια νέα.
Η πλάκα που καλύπτει την είσοδο της κρύπτης, όπως ήταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όταν εκεί βρίσκονταν οι σοροί του βασιλιά Γεωργίου VI και της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Από το βράδυ της Δευτέρας αναπαύονται εκεί και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η πλάκα, όπως ανακοίνωσε το παλάτι, έχει ήδη αντικατασταθεί από μια νέα.

Στη νέα πέτρα έχουν πλέον αναγραφεί τα ονόματά τους, σε μορφή λίστας, «Γεώργιος ΣΤ' 1895-1952» και «Ελισάβετ 1900-2002», ακολουθούμενη από ένα μεταλλικό αστέρι του «Τάγματος της Περικνημίδας» και στη συνέχεια «Ελισάβετ Β' 1926-2022» και «Φίλιππος 1921-2021».

Και οι τέσσερις βασιλείς ήταν μέλη του Τάγματος της Περικνημίδας, το οποίο έχει ως πνευματικό του σπίτι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Φίλιππος πέθανε πριν από 17 μήνες, το φέρετρό του ενταφιάστηκε στο Βασιλικό Θολωτό του Αγίου Γεωργίου, την κρύπτη εντός του ναού, όπου κατέβηκε και το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, στο τέλος της δημόσιας τελετής.

Η κεντρική βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αρχικά, στο τέλος της δημόσιας κηδείας, είχε βυθιστεί και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ και παρέμεινε εκεί για δύο περίπου ώρες. Η φωτό είναι αρχείου και απεικονίζει τη σορό του βασιλιά Εντουαρντ VII, το 1910.
Η κεντρική βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αρχικά, στο τέλος της δημόσιας κηδείας, είχε βυθιστεί και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ και παρέμεινε εκεί για δύο περίπου ώρες. Η φωτογραφία είναι αρχείου και απεικονίζει το φέρετρο με τη σορό του βασιλιά Εντουαρντ VII, το 1910. /Getty-Ideal images

Οι δύο σοροί, της Ελισάβετ και του Φιλίππου, μεταφέρθηκαν μετά τις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας και ενταφιάστηκαν στο μνημειακό παρεκκλήσι George VI Memorial Chapel -ένα πέτρινο παράρτημα που προστέθηκε στη βόρεια πλευρά του ναού, πίσω από το Βόρειο Ιερό Βήμα, το 1969.

Η αδελφή της βασίλισσας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, που πέθανε το 2002, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της τοποθετήθηκε αρχικά στον Βασιλικό Θόλο, πριν μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μνήμης Γεωργίου VI μαζί με τα φέρετρα των γονέων της, όταν η βασιλομήτωρ πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παρεκκλήσι εις μνήμην του βασιλιά Γεωργίου VI βρίσκεται πίσω από το ιερό, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ/Getty-ideal images
Το παρεκκλήσι εις μνήμην του βασιλιά Γεωργίου VI βρίσκεται πίσω από το ιερό, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ / Getty-ideal images

Το όνομα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας δεν αναγράφεται στη μαρμάρινη είσοδο που φράζει την είσοδο στη βασιλική κρύπτη αλλά σε μια άλλη πλάκα που είναι τοποθετημένη δίπλα, στο πάτωμα, και ακουμπά στον τοίχο του παρεκκλησίου.

Πότε θα αρχίσουν οι επισκέψεις στον τάφο της βασίλισσας Ελισάβετ

Το Κάστρο του Γουίνδσορ είναι προς το παρόν κλειστό για το κοινό και θα ανοίξει ξανά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν το παρεκκλήσι ως μέρος μιας γενικής ξενάγησης στο Κάστρο του Γουίνδσορ, η οποία κοστίζει έως 28,50 λίρες για τους ενήλικες και 15,50 λίρες για τα παιδιά.

Οι βασιλικές κρύπτες στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ

Σε ένα γράφημά της, η «Daily Mail» δείχνει τα διάφορα σημεία στα οποία υπάρχουν οι τάφοι βασιλιάδων και πριγκίπων στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ, αλλά και το «τελευταίο ταξίδι», εντός του ναού, της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ (όπου έχει ενταφιαστεί με τον πατέρα της, τη μητέρα της, τον σύζυγό της και την αδελφή της) βρίσκεται στο σημείο 4.

Στην ίδια πλευρά του παρεκκλησίου υπάρχουν οι τάφοι του βασιλιά Γεωργίου V και της βασίλισσας Μαίρη.

Στην απέναντι πλευρά του ναού βρίσκεται η κρύπτη των Glousester. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι πέντε πριγκίπων και πριγκιπισσών που πέθαναν από το 1805 έως το 1857.

Η βασιλική κρύπτη στο κέντρο του ναού είναι η κρύπτη στην οποία με το ηλεκτρικό ασανσέρ κατέβηκε στο τέλος της δημόσιας κηδείας το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα της «Daily Mail», οι στρατιώτες κατέβηκαν και εκείνοι στην κρύπτη για να μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ. Δύο ώρες αργότερα τη μετέφεραν ξανά, αρχικά στο ηλεκτρικό ασανσέρ και εν συνεχεία στην τελευταία της κατοικία, στο παρεκκλήσι εις μνήμην του πατέρα της. Το ίδιο έκαναν και με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου, που βρισκόταν στη βασιλική κρύπτη από τον Απρίλιο του 2021, μετά την κηδεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασιλική κρύπτη είναι ο τάφος πέντε βασιλιάδων, δύο βασιλικών συζύγων, εννέα πριγκιπισσών, επτά πριγκίπων και άλλων μελών βασιλικών οικογενειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ