Αύριο όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με σκοπό να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να συμφωνήσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ευρώπη, Τραμπ, ξένοι ηγέτες περιμένουν πως και πως να δουν τι θα γίνει και προσπαθούν να συμβάλλουν στην επιτυχία της συνάντησης. Οι μόνοι που φαίνεται να ξέρουν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει πολλές ελπίδες επιτυχίας είναι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, οι οποίοι συνεχίζουν το “θέατρο” της ενδεχόμενης ειρήνευσης χάριν ενός και μόνο θεατή: του Αμερικανού προέδρου.
Το “μπαλάκι” άλλαξε χέρια αρκετές φορές
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν πρωτοβουλία των Ρώσων - ως απάντηση της ουκρανικής πρότασης για κατάπαυση πυρός 30+ ημερών. Την ουκρανική πρόταση υποστήριξαν άμεσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έφτασαν στην Ουκρανική πρωτεύουσα στις 9 Μαίου (Μερτς, Στάρμερ, Μακρόν, Τουσκ), οι οποίοι μάλιστα είπαν ότι σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν δεχθεί την κατάπαυση πυρός η ευρωπαική πλευρά θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει κατά της Ρωσίας ένα νέο πακέτο κυρώσεων, πολύ επίπονο για το Κρεμλίνο.
Πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ασκούσαν πιέσεις προς το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου και οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία σε περίπτωση που δεν δεχθεί να πάει σε εκεχειρία.
Προκειμένου να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε έκτακτη μεταμεσονύκτια συνέντευξη τύπου στις 11 Μαίου ζητώντας την επανεκκίνηση απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με πρώτη συνάντηση να γίνεται άμεσα, στις 15 Μαίου, στην Κωσταντινούπολη. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Πούτιν ήταν τόσο βεβιασμένη ώστε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν πρόλαβε ούτε καν να τη συζητήσει με τον Ερντογάν, στο έδαφος της χώρας του οποίου πρότεινε να γίνουν οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις.
Αντιδρώντας σε αυτή την πρόταση η ουκρανική πλευρά δέχθηκε αμέσως να συμμετάσχει στην συνάντηση με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε ανώτατο επίπεδο: Μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν. Ο Ζελένσκι είπε ότι θα μεταβεί προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη ακόμα και αν ο Πούτιν δεν επιβεβαιώσει τη συνάντηση ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε και το περίγραμμα αυτών που θέλει να πετύχει: Άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.
Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος θέλει διακαώς να υπάρξει κατάπαυση πυρός, δήλωσε ότι θα μεταβεί προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση που γίνει μια τέτοια συνάντηση ενώ και άλλοι ηγέτες -όπως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντε Σίλβα- προσπαθούν να “πείσουν” τον Πούτιν να συμμετάσχει.
Και ενώ όλος ο πλανήτης περιμένει να δει τι θα γίνει αύριο, οι μόνοι που φαίνεται να είναι ήρεμοι -καθώς ξέρουν τι έχουν να περιμένουν- είναι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί. Και οι δύο φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν δεν θα γίνει. Από ρωσικής πλευράς στην Κωνσταντινούπολη στέλνονται οι υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και ο σύμβουλος για την εξωτερική πολιτική Γιούρι Ουσακόφ.
Τι θέλει να πετύχει η μία και η άλλη πλευρά
Και οι δύο πλευρες εκείνο που θέλουν στη δεδομένη φάση και με τις συγκεκριμένες ενέργειες είναι να επηρεάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ζελένσκι θέλει τις ΗΠΑ να παραμένουν μέσα στις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό, να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις. Οι Ουκρανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν στους Αμερικανούς ότι ο μόνος λόγος που ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα είναι η βούληση του Πούτιν και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η στάση των Ρώσων είναι η άσκηση πίεσης.
Από την πλευρά του, εκείνο που θέλει ο Πούτιν είναι να κρατήσει τον Τραμπ στην τροχειά απομάκρυνσης από την Ευρώπη και τα συμφέροντά της, να αποφύγει νέες κυρώσεις και -αντίθετα- να άρει ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις, όπως εκείνες που αφορούν τις πωλήσεις υδραγονανθράκων και εκείνες που αφορούν τις αερομεταφορές.
Παρά το γεγονός ότι ήδη από τώρα, απόγευμα Τετάρτης, οι Ρώσοι “δειλά - δειλά” διαρρέουν ότι ο Πούτιν δεν θα πάει Κωνσταντινούπολη ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξάλλου ο Πούτιν αρέσκεται στο να δείχνει “απρόβλεπτος”. Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί και επειδή αυτές τις εβδομάδες και τις μέρες που διανύουμε εξελίσσονται παράλληλα πολλές διεργασίες που δεν φτάνουν στην επιφάλεια και δεν βγαίνουν στη δημοσότητα. Άρα ένα ενδεχόμενο ότι αύριο τα κανόνια στην Ουκρανία θα σιγήσουν παραμένει αλλά οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές. Ορισμένοι στη Μόσχα εκτιμούν τις πιθανότητες στο 5%.