Η Συνθήκη Σένγκεν είναι από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, αλλά υπάρχουν και προκλήσεις και πρέπει διαρκώς, μέσω της συνεργασίας, να αντιμετωπίζονται.
Aυτό υπογράμμισε o Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Magnus Brunner, σε επίσκεψη του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη διέλευση Προμαχώνα - Κούλατα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Daniel Mitov και την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Σέβη Βολουδάκη.
"Γιορτάζουμε τα σαράντα χρόνια της συνθήκης Σένγκεν και είναι πραγματικά εξαιρετικό και το να έχουμε τη Βουλγαρία τώρα μαζί μας. Και βλέπουμε ότι είναι έτοιμοι σήμερα. Θα ξεκινήσω, υπενθυμίζοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση των πέντε ωρών σε αυτό το σημείο πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν. Τώρα βλέπετε πώς όλα κυλούν και προχωρούν, οπότε βλέπουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Βεβαίως, έχουμε τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά υπάρχουν και προκλήσεις και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, με συνεργασία, όλοι μαζί, για να τις αντιμετωπίζουμε".
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της άρσης των εμποδίων στα εσωτερικά σύνορα, αλλά και την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, των συνόρων της Ε.Ε.
"Είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σύνορο, γι' αυτό πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του Σένγκεν είναι το κλειδί για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Aστυνομίας, της Aστυνομίας όλων μαζί των κρατών-μελών. Και φυσικά, πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τη μεταναστευτική κατάσταση συνολικά. Αυτό το κάνουμε για να γίνει ολόκληρη τη διαχείριση της μετανάστευσης πιο επαγγελματική, πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική".
Η κοινή συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στο σημείο του βουλγαρικού φυλακίου του συνοριακού σταθμού, με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν και ακολούθησε διέλευση και κοινή επίσκεψη των επισήμων στην ελληνική πλευρά στο φυλάκιο του Προμαχώνα.
Υφυπουργός μετανάστευσης: «Οι συνοριακοί έλεγχοι ανήκουν πια στο παρελθόν»
"Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση της συνοριακής διέλευσης" τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη και συνέχισε:
"Με την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, οι συνοριακοί έλεγχοι ανήκουν πια στο παρελθόν. Η Ελλάδα χαιρετίζει αυτή την πολυαναμενόμενη και δίκαιη εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά συνδεόμαστε απευθείας με τις υπόλοιπες χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Σήμερα συναντηθήκαμε εδώ ουσιαστικά να αναγγείλουμε και ένα γιορτάσουμε την ένταξη και της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν. Για εμάς, για τη χώρα μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί για πρώτη φορά κι εμείς αποκτούμε μία γείτονα χώρα που είναι και αυτή μέλος του Σένγκεν. Αυτό σημαίνει πολλά, σημαίνει πολλά για τον τουρισμό για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών για το εμπόριο, αλλά και για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, τις βασικές αρχές δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπουμε σε μία περαιτέρω συνεργασία και στο επίπεδο της μεταναστευτικής μας πολιτικής. Τα οφέλη που προκύπτουν, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό, είναι σαφή και ουσιαστικά για την ανάπτυξη. Επίσης, είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, είναι ένα μήνυμα ενότητας και ευρωπαϊκής δύναμης σε περιόδους αβεβαιότητας, όχι μόνο εντός της ηπειρωτικής μας περιοχής, αλλά και διεθνώς".
Η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν. Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί ζήτημα "κρίσιμης σημασίας", η "αποτελεσματική ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων" και η αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών ανθρώπων, ναρκωτικών, κ.α.
"Εάν δράσουμε μαζί, ενωμένοι και με πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα, μπορούμε να αποφύγουμε την εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και να εξασφαλίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Σε αυτές τις χαρούμενες στιγμές, δεν εστιάζουμε στα εμπόδια, γιορτάζουμε την άρση τους, μεταξύ φιλικών χωρών και λαών. Αυτό είναι ένα επίτευγμα και καθοδηγείται, με σύνεση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Η κ. Βολουδάκη σημείωσε ότι έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου, μαζί με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θ. Πλεύρη και τους συναδέλφους του της Ιταλίας και της Μάλτας, στη Λιβύη, στις 8 Ιουλίου, για να συζητήσουν για το μεταναστευτικό ζήτημα και να δουν επίσης τρόπους αντιμετώπισης των παράνομων κυκλωμάτων των διακινητών.
"Δε θα επιτρέψουμε να καθορίζουν αυτοί, ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι στη χώρα μας, και άρα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση" τόνισε η κ. Βολουδάκη.
Daniel Mitov: Δεν θα μειώσουμε τον έλεγχο των συνόρων
"Σήμερα συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε είναι τα 40 χρόνια ύπαρξης της ζώνης Σένγκεν, καθώς από τότε παρατηρούμε αυξημένο τουρισμό και αύξηση του όγκου συναλλαγών, μέσω των συνόρων μας" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Daniel Mitov και συνέχισε:
"Το να είμαστε μέρος της συμφωνίας, δεν σημαίνει ότι θα μειώσουμε τον έλεγχο των συνόρων. Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι έμποροι ανθρώπων, οι έμποροι ναρκωτικών και κάθε είδους εγκληματίες δε θα μπορούν να περνούν ελεύθερα και θα υποβάλλονται στους απαραίτητους ελέγχους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εξαιρετικούς συναδέλφους μας και τον Επίτροπο για τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν παράσχει στη Βουλγαρία, στο δρόμο μας προς την ένταξη στη Σένγκεν, την υποστήριξη και την καλή συνεργασία επίσης με τους Ρουμάνους συναδέλφους μας στα σημεία ελέγχου. Τα σημεία ελέγχου στα βουλγαρορουμανικά σύνορα θα αρθούν. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πραγματικά πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν, φέρνει πολλά οφέλη εκτός από την ελεύθερη μετακίνηση. Αυτά είναι και οικονομικά. Οι προβλέψεις είναι ότι το βουλγαρικό ΑΕΠ θα αυξηθεί, μπορούμε να δούμε ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία και βλέπουμε ανάπτυξη στις εμπορικές συναλλαγές. Όπως είπε ο Επίτροπος στην κυρία Υφυπουργό, την κ. Βολουδάκη, εύχομαι αυτή η συνεργασία να ενισχύει, να αναπτύσσει κινήσεις με τον τρόπο που κάνει τώρα και να διασφαλίζει όχι μόνο την οικονομική ευημερία των πολιτών μας, αλλά και να συμβάλλει στην επίτευξη των παραμέτρων ασφαλείας".